Otita medie seroasă poate afecta persoanele de orice vârstă. Printre simptomele tipice ale acestei boli se numără senzația de presiune, durerea la nivelul urechii și scăderea auzului. Boala nu este transmisibilă, iar tratamentul existent este eficient cu șanse bune de vindecare. În articolul de mai jos vă prezentam modul în care puteți identifica o otită medie seroasă – în comparație cu o otită medie - și cum o puteți trata medicamentos dar și cu ajutorul câtorva metode naturiste.
Cum se manifestă otita medie seroasă?
De regulă, otita medie seroasă se manifestă prin următoarele simptome:
- În primul rând, otita medie seroasă este însoțită de senzația de presiune în ureche. Pacienții descriu și prezența unor zgomote auriculare.
- Ulterior apar și durerile auriculare în urechea afectată. Durerea este surdă și profundă, în interiorul urechii.
- Un alt simptom tipic: scăderea auzului pe partea afectată. În cazul copiilor mici, afectarea auzului pe termen mai lung poate conduce la o întârziere a dezvoltării vorbirii.
- Dacă este afectată membrana timpanului, este posibilă o secreție auriculară tulbure.
- Deseori, otita medie seroasă este provocată de o infecție a căilor respiratorii și este însoțită de simptome precum stări febrile, dureri de membre, tuse, nas congestionat.
Lichidul auricular
În cazul otitei medii seroase, urechea medie (cavitatea timpanică) se umple cu lichid (secreție). Cavitatea timpanică reprezintă spațiul de legătură dintre urechea internă și externă și îi revine sarcina de a transporta spre urechea internă undele acustice din exterior, prin vibrațiile produse la nivelul căsuței timpanului.
În urechea internă se află organul propriu-zis de auz, cohleea (melcul membranos). Prin prezența lichidului în cavitatea timpanică, undele nu mai pot fi transmise către urechea internă, fapt care conduce la reducerea auzului.
Durerile care însoțesc otita medie seroasă
În plus, nu mai funcționează corect echilibrul presiunii cu tuba auditivă (trompa lui Eustachio). Tuba auditivă este un canal care face legătura între nazofaringe și urechea medie.
Echilibrarea presiunii care poate fi restabilită prin închiderea gurii și obturarea nărilor reprezintă o manevră de deschidere a tubei auditive și eliminarea presiunii aerului din urechea mediană. Atunci când mecanismul este afectat de prezența lichidului în urechea mediană, creșterea presiunii provoacă dureri în urechea mediană.
Cum apare otita medie seroasă?
Lichidul din cavitatea timpanică se formează pe fondul unei probleme de ventilație a urechii mediane și a tubei auditive. În cazul copiilor, cea mai frecventă cauză este formarea de adenoizi (polipi) în țesutul glandular din spațiul nazofaringian. Sunt afectate glandele amigdalelor faringiene, care nu trebuie confundate cu amigdalele palatine. Deseori, acești polipi inofensivi sunt descoperiți numai după ce au provocat otita medie. Prin problemele de ventilație, se modifică celulele mucoasei urechii medii, și încep să producă secreții dense în cantitate mai mare.
Așadar, otita medie seroasă nu este o boală contagioasă.
Inflamația tubei auditive la adulți
La adulți, otita medie seroasă apare de cele mai multe ori pe fondul unei infecții virale a sinusurilor (rinită sau sinuzită). Mucoasa se inflamează și apar problemele de ventilație ale urechii mediane. Apare și secreția tubei auditive, etapa premergătoare a otitei medii seroase.
Alte cauze ale otitei medii seroase
Alergiile și deviațiile de sept se pot număra printre cauzele otitei medii seroase.
În foarte puține cazuri și numai în cazul adulților, problemele de ventilație se datorează tumorilor (Carcinoame) dezvoltate la nivelul mucoasei din spațiul nazofaringian.
Defectele congenitale, cum sunt despicăturile labiale și palatine creează un cadru propice pentru dezvoltarea otitei medii seroase.
Durata de vindecare pentru otita medie seroasă
Facem diferența între forma acută a otitei medii seroase, cea care se manifestă spontan și care, de regulă, durează mai puțin și forma cronică (pe termen lung). În cazul copiilor, sunt obișnuite evoluțiile cronice, recurente la interval de câteva luni. De-a lungul timpului se modifică și compoziția secreției, care devine mai densă și se scurge cu dificultate.
În cazul adulților, care suferă de otită pe fondul unei infecții virale, simptomele dispar de la sine după câteva zile sau săptămâni.
Otita medie seroasă – contramăsuri
În special când sunt afectați copiii care nu pot descrie simptomele, este necesar să apelați la un medic. Acesta va putea efectua o otoscopie și va stabili în ce măsură există secreții auriculare sau alte probleme la nivelul timpanului.
În plus, medicul va evalua variațiile de presiune a căsuței timpanului ("timpanometrie") și va stabili gravitatea otitei medii seroase. De asemenea, se va efectua și un test auditiv.
Prin examinarea spațiului nazofaringian se poate stabili și eventuala prezență a polipilor care pot reprezenta cauza declanșatoare a otitei.
Cum se tratează otita medie seroasă?
Odată diagnosticată, otita medie seroasă este tratată în funcție de cauza care a provocat-o.
O Otită medie seroasă declanșată pe fondul unei infecții virale, se retrage de la sine în 2-4 săptămâni, cu o tendință bună de vindecare.
Pentru ameliorarea simptomelor pot fi administrate picături și sprayuri nazale antiinflamatoare, dar și medicamente expectorante. Se reduce astfel presiunea aplicată pe sinusuri și durerile scad în intensitate. Pot fi administrate și antinevralgice dacă este cazul.
Otita medie seroasă la bebeluși și copii
Și în cazul copiilor se recomandă așteptarea, deoarece și în cazul unei otite medii seroase cronice, datorate polipilor, aceasta se retrage de la sine în câteva luni.
Se recomandă însă aplicarea măsurilor antiinflamatorii menționate mai sus.
Daca însă este pus în pericol auzul, se recomandă intervenția medicului pentru evitarea afectării dezvoltării vorbirii. De asemenea, se recomandă intervenția medicală și în cazul otitei medii seroase recurente.
Paracenteza ca terapie pentru otita medie seroasă
Pentru reducerea presiunii, în cadrul unei intervenții chirurgicale, se realizează o secțiune în membrana timpanului ("paracenteza"), lichidul este aspirat și este montat un tub de drenaj.
Este vorba de un tub subțire, realizat din metal sau plastic, prin care este eliminat lichidul auricular acumulat, până la restabilirea aerisirii normale a urechii medii.
Ulterior, tubul este îndepărtat de medic sau se desprinde de la sine.
Tratament cu tub de drenaj - aspecte de reținut
În timpul terapiei este foarte important să evitați pătrunderea apei în tub, deoarece s-ar putea forma o infecție. Pentru înot, atât medicii pediatrii cât și specialiștii ORL recomandă purtarea de dopuri pentru urechi.
De asemenea, există și exerciții fizice care trebuie evitate atâta timp cât este montat tubul de drenaj.
Zborurile cu avionul
Datorită presiunii sporite a aerului, se recomandă evitarea zborurilor atunci când suferiți de otită medie seroasă. Discutați cu medicul curant pentru orice nelămuriri.
Intervenții chirurgicale
Dacă este constatată prezența polipilor, aceștia pot fi îndepărtați printr-o intervenție numită adenotomie. În plus, pot fi îndepărtate și amigdalele inflamate. În aceeași ședință poate fi realizată și paracenteza (timpanotomia), și poate fi montat un tip de drenaj. Intervenția poate fi realizată în ambulatoriu.
Metode naturiste pentru tratarea otitei medii seroase
În special, dacă aveți de-a face cu o formă ușoară de otită medie seroasă și a unei forme temporare pe fondul unei infecții virale, la recomandarea medicului specialist ORL, puteți apela la unele metode naturiste pentru a grăbi vindecarea.
Pentru dezumflarea sinusurilor nazale, apelați la următoarele trucuri:
- Picături nazale sau sprayuri nazale
- Inhalații cu vapori
- Terapia cu lumină roșie
- Spălături nazale
Uleiurile eterice cu miros de eucalipt, de molid sau pin au efect antiinflamator și expectorant și sunt ideale pentru folosirea în inhalațiile cu vapori.
Tratament homeopatic împotriva otitei medii seroase
În cazul otitei medii seroase, tratamentul homeopatic poate veni numai în completarea tratamentului conservator.
Discutați cu medicul curant în legătură cu posibilitatea de a folosi sărurile Schüßler® ca metodă complementară pentru tratamentul otitei medii seroase.
De asemenea, vă recomandăm să solicitați sfatul medicului și în cazul osteopatiei pe fondul unei otite medii seroase.
Otită medie sau otită medie seroasă?
Diferențierea între otita medie și otita medie seroasă poate fi destul de dificilă. Deseori, otita medie seroasă se formează ca urmare a unei otite medii.
Otita medie constă într-o infecție de natură bacteriană sau virală a membranei mucoase a urechii medii, care este însoțită de simptome precum febra, frisoane, stare generală alterată și dureri.
În cazul durerilor auriculare foarte puternice, care se mențin sau se intensifică timp de peste 2 zile și a secrețiilor de lichid din urechi sau a scăderii auzului, consultați medicul.
Medicul poate prescrie un tratament cu antibiotice pentru tratarea otitei medii.