Intestinul gros este un canal tubular care apartine sistemului digestiv și care formeaza legatura dintre stomac și anus. Este format din trei segmente: intestinul subtire, intestinul gros și partea finala, rectul. Intestinul subtire poate atinge 4-5 m lungime, cel gros circa 1,5 m iar rectul doar 20 cm. Cu totii știm cat de important este intestinul, putin insa ii acordam atentia necesara.
Nu se discuta despre cancerul de colon …
Exista diferite metode de examinare a colonului, cum ar fin colonoscopia sau examinarea ecografica, metode care permit examinarea polipilor, a adenoamelor și carcinoamelor. La ce ne referim?
Polipii: excrescente ale mucoaselor care se regasesc in colon, benigne initial, fungice de cele mai multe ori. Polipul se dezvolta in lumenul intestinal și poate deveni malign. Adenomul: excrescenta benigna formata din tesut glandular, care de asemenea poate deveni maligna.
Carcinom: Tumoare maligna care poate rezulta din polipi și adenoame. Atat polipii cat și adenoamele sunt descrise ca fiind "tumori benigne". Dat fiind faptul ca in 60% din cazuri, prezenta acestora nu se remarca prin nici un simptom, acesta sunt rareori descoperite. Secretiile de mucus, diareea sau sangerarile sunt relativ rare. Riscul ca acestea sa devina maligne, așadar sa se dezvolta in carcinoame este mare. Numai descoperirea la timp și indepartarea lor totala poate reduce riscul de cancer.
Factorii care faciliteaza aparitia polipilor
Aparitia polipilor și a cancerului de colon este mai frecventa in tarile industrializate occidentale. Iata cateva cauze:
- Consum redus de fructe și legume
- Fumatul
- Consumul regulat de alcool
- Predispozitia genetica
Numarul cazurilor de cancer de colon s-a dublat in perioada 1960 -1980. Anual, 30 000 de persoane iși pierd viata din cauza acestei forme de cancer, clasandu-se pe locul al doilea in randul cazurilor de deces provocate de tumori. Cifre infricoșatoare cu urmari terifiante in cazul lipsei ingrijirilor preventive!