Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Uleiul de ricin: beneficii, utilizări în medicină si atenţionări

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 18 Dec. 2024
Uleiul de ricin: beneficii, utilizări în medicină si atenţionări

Uleiul de ricin este un ulei galben deschis, cu vâscozitate ridicată şi bogat în acizi graşi Omega-6 şi Omega-9, vitamina E şi alţi antioxidanţi. Datorită acestor proprietăţi uleiul de ricin este utilizat încă din antichitate în scopuri cosmetice, medicale şi chiar casnice. Iată care sunt beneficiile şi utilizările uleiului de ricin astăzi, contraindicaţiile şi atenţionările în aplicarea sau administrarea sa.

  1. Ce este uleiul de ricin

Uleiul de ricin este extras din semințele plantei de ricin (Ricinus communis), originară din Africa și India, cultivată astăzi şi în America de Sud sau Rusia. În România, plante de ricin au fost cultivate intensiv în timpul comunismului, existând şi în anii 2000 câteva plantaţii, dar şi soiuri româneşti de ricin: Teleorman, Cristian, Vlaşca, Dragon şi Rivlas. Planta produce semințe care conțin ricină, o substanță toxică, însă procesul de extracție al uleiului elimină această toxină, făcându-l sigur pentru utilizare, în anumite condiţii. Cel mai des, uleiul de ricin este obținut prin presare la rece, o metodă ce păstrează proprietățile sale naturale. Acest ulei este cunoscut pentru concentrația ridicată de acid ricinoleic, un acid gras unic, care îi conferă o serie de proprietăți benefice.

Uleiul de ricin este apreciat de mii de ani pentru utilizările sale în diverse domenii, de la medicină la cosmetică și chiar în agricultură. Diverse culturi folosesc uleiul de ricin, ca remediu natural pentru efectele sale antiinflamatorii și laxative, în probleme digestive și afecțiuni ale pielii. În cosmetică, este renumit pentru capacitatea sa de a hidrata și regenera pielea și părul, fiind inclus în produse de îngrijire datorită efectului său emolient și antioxidant.

Uleiul de ricin și derivații săi sunt utilizați şi la fabricarea altor substanţe şi uleiuri pentru uz casnic şi al maşinilor: lubrifianți, lichide hidraulice și de frână, vopsele, coloranți, cerneluri, materiale plastice rezistente la temperaturi scăzute, ceară, lacuri, nailon și parfumuri.

  1. Beneficiile uleiului de ricin

Uleiul de ricin conţine, în principal, acid ricinoleic (aproximativ 85-90%), un acid gras mononesaturat, responsabil pentru multe dintre proprietățile sale terapeutice. Pe lângă acidul ricinoleic, conține și cantități mai mici de acizi grași: acid oleic, acid linoleic, acid stearic și acid palmitic. Acizii grași Omega-6, Omega-9 și vitamina E din uleiul de ricin oferă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Ulei de ricin – beneficii pentru piele și păr

  • Îngrijirea pielii: Uleiul de ricin, bogat în acid ricinoleic, este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, ceea ce îl face util pentru calmarea iritațiilor pielii și ameliorarea acneei. Studiile sugerează că acidul ricinoleic poate reduce inflamația la nivel local fără a irita țesutul. Acțiunea antiinflamatoare este susținută și de proprietățile antioxidante ale uleiului de ricin, care ajută la protejarea pielii de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. De asemenea, are efect antimicrobian, eficient în reducerea bacteriilor cum ar fi Staphylococcus aureus, o cauză comună a infecțiilor cutanate și a acneei.
  • Îngrijirea părului: Uleiul de ricin este frecvent utilizat în remedii pentru creșterea și îngroșarea firului de păr deoarece poate acționa prin îmbunătățirea microcirculației la nivelul scalpului, ceea ce stimulează foliculii de păr și încurajează creșterea. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale uleiului de ricin îl fac eficient în combaterea infecțiilor fungice de la nivelul scalpului, care pot provoca mătreață. Acidul ricinoleic ajută la menținerea unui echilibru al pH-ului scalpului, prevenind astfel apariția iritațiilor și a descuamării.

Ulei de ricin – beneficii pentru sănătatea generală

  • Beneficii pentru digestie: Uleiul de ricin este cunoscut pentru efectul său laxativ, dar şi ca adjuvant în tratamentul împotriva paraziţilor intestinali. Când este ingerat, acesta stimulează receptorii din mucoasa intestinului, provocând contracții care facilitează tranzitul intestinal și ajută la ameliorarea constipației. Este recomandat doar ca tratament ocazional, deoarece utilizarea sa frecventă poate duce la crampe abdominale și iritații gastrointestinale. În general, tratamentul cu ulei de ricin pentru constipație nu trebuie să depăşească doza de 15 ml, maxim 60 ml pentru adulți. De asemenea, trebuie folosit cu precauție și sub supravegherea unui medic, mai ales de către persoanele cu afecțiuni digestive cronice sau inflamatorii.
  • Beneficii pentru dureri articulare și inflamație: Uleiul de ricin poate avea efecte antiinflamatoare și calmante asupra articulațiilor afectate de artrită, în special cele ale genunchilor. Aplicarea topică a uleiului sau administrarea de capsule cu ulei de ricin ar putea reduce durerea și inflamația asociată cu osteoartrita, oferind efecte similare cu ale unor antiinflamatoare nesteroidiene. Aceasta, deoarece, pe lângă beneficiile sale antiinflamatoare, uleiul de ricin poate îmbunătăți circulația sângelui atunci când este aplicat pe genunchi. Într-un studiu pe pacienți cu osteoartrită, administrarea de capsule cu ulei de ricin de trei ori pe zi, timp de patru săptămâni a redus semnificativ durerea pacienţilor.
  1. Utilizări ale uleiului de ricin în medicină

ulei de ricin-min.jpg

Ulei de ricin - utilizare internă

Uleiul de ricin este un laxativ stimulant, întrucât stimulează mişcările peristaltice ale colonului, pentru a elimina materiile fecale. Se recomandă administrarea de ulei de ricin în doze mici, de 15 mililitri, dar se poate ajunge până la 60 ml, la recomandarea medicului, şi doar în cazuri rare, întrucât poate provoca efecte adverse, de la greaţă şi dureri abdominale, până la modificări în funcţionarea normală a musculaturii colonului. Uleiul de ricin este vâscos şi poate avea un gust neplăcut, aşadar îl puteţi asocia cu alte băuturi precum: suc de portocale, ceai aromat sau lapte. Efectul poate apărea după 2-3 ore sau chiar după 6 ore, la unele persoane, de la administrare.

Ulei de ricin - utilizare externă

Uleiul de ricin este utilizat frecenvent prin aplicare pe sclap, ten sau corp, prin masaj sau cataplasme, pentru efectele sale stimulatoare, antimicrobiene, antioxidante şi antiinflamatoare. Iată principalele aplicații și modurile de utilizare recomandate:

  1. Ameliorarea durerilor articulare și musculare

De 3-4 ori pe săptămână, aplicați ulei de ricin direct pe zona afectată și masați ușor. Alternativ, puteți folosi o compresă de ulei de ricin încălzit, acoperită cu o pânză și o sursă de căldură (ex. pernă electrică) timp de 30-60 de minute.

  1. Hrănirea pielii uscate:

O dată pe zi, de preferat seara, datorită texturii sale vâscoase, aplicaţi 2-3 picături de ulei de ricin, în funcție de zona tratată, pe zonele uscate (față, coate, genunchi, călcâie) și masaţi până la absorbție.

  1. Stimularea creșterii părului și îngrijirea scalpului:

O dată sau de două ori pe săptămână, aplicați 1-2 lingurițe de ulei de ricin pe scalp, prin masaj blând. Lăsați să acționeze 1-2 ore sau peste noapte, acoperind părul cu o cască de duș, apoi spălați bine cu un şampon blând. Este posibil să fie necesare mai multe şamponări.

  1. Reducerea mătreții:

O dată pe săptămână, amestecați jumătate de linguriță de ulei de ricin cu un alt ulei (ex. cocos sau măsline). Masați pe toată suprafaţa scalpului, lăsați să acționeze 30-60 de minute, apoi clătiți şi spălați bine cu un şampon blând.

  1. Tratarea rănilor superficiale și calmarea pielii iritate:

De 2-3 ori pe zi, aplicați 1-2 picături de ulei de ricin cu un tampon steril de bumbac direct pe rană sau zona iritată.

  1. Întărirea unghiilor și îngrijirea cuticulelor:

Zilnic sau de 3-4 ori pe săptămână, masați 1-2 picături de ulei de ricin pe fiecare unghie și cuticulă, lăsând să acționeze 15-20 de minute, apoi clătiţi sau spălaţi mâinile. Puteţi ajusta cantitatea utilizată în funcţie de preferinţe.

  1. Calmarea ochilor obosiți sau a pielii din jurul ochilor:

O dată pe zi, preferabil seara, aplicați cu grijă o cantitate foarte mică (1 picătură pe fiecare parte) de ulei de ricin în jurul ochilor, evitând contactul direct cu ochii.

Aceste metode sunt recomandate pentru utilizare externă, însă este indicat să testaţi uleiul de ricin pe o mică porțiune de piele înainte de a-l aplica pe o suprafaţă mai extinsă, pentru a preveni posibile reacții alergice. De asemenea, puteţi cumpăra produse cosmetice ce au inlcus ulei de ricin în compoziţie, pentru a beneficia de formulări ţintite pentru anumite probleme dermatologice pe care doriţi să le abordaţi.

  1. Atenționări și posibile efecte adverse în utilizarea uleiului de ricin

Atenţie! Pentru tratamentul constipaţiei nu administrarţi ulei de ricin copiilor cu vârsta sub 6 ani, iar pentru cei între 6 şi 10 ani, solicitaţi întotdeauna opinia medicului pediatru sau a farmacistului. Puteţi găsi în farmacii alte tipuri de suplimente alimentare laxative sigure pentru administrarea internă la copii, ce nu produc efecte adverse.

Riscuri asociate consumului intern de ulei de ricin

Depăşirea dozei de ulei de ricin, recomandată de către medic sau farmacist, poate declanşa simptome adverse precum:

  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • diaree;
  • greață şi vărsături;
  • amețeli.

De asemenea, administrarea frecventă de ulei de ricin în scop laxativ poate altera modul normal de funcţionare al intestinelor.

Din cauza acţiunii sale ce induce contracţii musculare, uleiul de ricin nu este recomandat pentru utilizare internă femeilor însărcinate, întrucât declanşează contracții ale mușchilor netezi, inclusiv în uter, şi poate iniția travaliul. De asemenea, persoanele cu probleme digestive trebuie să evite utilizarea internă de ulei de ricin.

Posibile reacții secundare la nivelul pielii, ca urmare a utilizării uleiului de ricin

Dacă aveţi pielea sensibilă, alergică sau cu tendintă de înroşire este posibil să aveţi nevoie de testarea uleiului de ricin, înainte de utilizare, întrucât poate declanşa reacţii secundare nedorite. Acestea includ:

  • Senzaţie de arsură sau mâncărime​, înroşirea pielii.
  • Dermatită de contact, o reacție alergică care duce la inflamație, roșeață și uneori la formarea de vezicule pe piele.
  • Acnee și blocarea porilor, cauzate de consistenţa densă a uleiului de ricin, mai ales la persoanele cu tenul gras şi predispus la acnee.
  • Reacții alergice severe, ce pot apărea în cazuri rare şi necesită întreruperea utilizării și consultarea unui medic​.

Aşadar, chiar dacă uleiul de ricin este, în general, un produs sigur pentru utilizare, cu beneficii validate ştiinţific, trebuie să fiţi atenţi la posibilele efecte adverse. Medicul sau farmacistul vă pot ajuta să găsiţi alternative farmacologice potrivite vârstei, perioadei mai speciale din viaţa dumneavoastră şi eventualelor probleme de sănătate pe care le aveţi şi doriţi să le trataţi.

 

Surse:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-278/castor-oil-oral/details

https://www.kneepaincentersofamerica.com/blog/castor-oil-for-knee-joint-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/313523

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-castor-oil-89087

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități