Afecțiuni Afecțiuni

Cum reacționăm în cazul unei intoxicări?

20 Oct. 2014
Cum reacționăm în cazul unei intoxicări?

De cele mai multe ori sunt curioși să știe ce gust are soluția verde pe care o folosește mama atunci când spală vasele. Sau vor să guste bomboanele colorate pe care le înghite bunica dimineața și seara. Curiozitatea celor mici nu cunoaște limite, iar în ceea ce privește intoxicările, locuința este plină de pericole.

În unele cazuri, industria a reacționat în acest sens: în unele soluții de curățare au fost adăugate substanțe atât de amare, încât odată gustate de copii, aceștia la vor scuipa imediat. Cei mici sunt deosebit de atrași de soluții de curățare cum ar fi: detergentul de vase, soluțiile de curățare a toaletelor sau soluțiile universale de curățare. Recipientele atractive și lichidul colorat se regăsesc în mai toate locuințele și de cele mai multe ori se află la îndemâna copiilor. Iar deseori intoxicația și mai ales sursa nu pot fi stabilite imediat.

Recunoașterea intoxicației

Părinții trebuie să intre în alertă atunci când cei mici povestesc de senzația unui gust neplăcut sau când găsesc un ambalaj gol. Un indiciu clar al intoxicației sunt urmele de detergenți în gură, pe față, pe mâini sau țesutul conjunctiv înroșit puternic în jurul ochilor și al buzelor. În cazul anumitor substanțe cum ar fi alcoolul, soluțiile de curățare, produsele cosmetice sau tutunul, mirosul puternic al gurii ar trebui să vă dea de gândit. În plus, tutunul provoacă îngălbenirea maronie a salivei.

Alte indicii ale unei intoxicații:

  • Modificarea spontană a comportamentului copilului, spre exemplu oboseală, agitație, tremur, nesiguranță în mers
  • Hipersalivatie
  • Dureri abdominale însoțite de crampe, stare de rău, diaree
  • Dureri de cap, amețeală
  • Tulburări de cunoștință, apatie, pierderea cunoștinței

În cele mai grave cazuri sunt posibile tulburări de respirație sau chiar oprirea respirației, șocul sau chiar stopul cardio-respirator.

Cum trebuie să reacționați?

  • Dacă observați în gura copilului resturi de substanță, încercați să le îndepărtați cu un deget.
  • Dacă substanța este cunoscută iar copilul nu prezintă semnele unei intoxicații: sunați la numărul de urgență intoxicații TOXAPEL 021 210 62 82 sau 021 210 61 83  sau apelați la un medic pediatru.
  • În celelalte cazuri: Solicitați ajutorul medical la numărul de urgență 112 sau chemați imediat ambulanța. Păstrați toate resturile (probabile) de substanță ingerată sau vărsată și prezentați-le medicului
  • Nu oferiți copilului nimic de mâncare. În special laptele este periculos. În ciuda părerii populare că laptele ar fi benefic în cazurile de intoxicație, acesta ajută la asimilarea mai rapidă a substanței toxice în sânge.
  • Nu provocați vărsăturile.
  • Monitorizați respirația și circulația.
  • Atenție în cazul ingerării substanțelor deosebit de corozive! Acestea se regăsesc în special în detergenții de vase, în soluțiile de spălare a toaletelor și în soluțiile universale de curățare pentru casă.

Așadar: Permiteți copilului să bea multă apă pentru a dilua substanța (apa, ceai însă nu băuturi carbogazoase și nici lapte). Copilul nu trebuie să verse (pericol de iritare a esofagului și a gurii!).

Cum puteți evita producerea unei intoxicații?

Medicamente de prim ajutor: Administrați cărbuni activi și un antispumant ca medicament de prim-ajutor în cazurile de intoxicație. De asemenea, trusa de prim ajutor trebuie să conțină și numărul centralei de urgență în caz de intoxicații. Solicitați ajutorul farmacistului și a medicului pediatru în alegerea medicamentelor.

  • Medicamentele (inclusiv cele care trebuie administrate de mai multe ori pe zi) trebuie păstrate într-un dulăpior cu cheie. Păstrați sub cheie și soluțiile de curățare, detergenții de vase și de rufe.
  • Pentru substanțe chimice, folosiți capacele speciale de închidere sigură împotriva accesului copiilor. Nu refolosiți recipientele pentru alimente.
  • Rețineți că orice aruncați la gunoi poate fi găsit de copilul dvs.
  • Asigurați-vă poșeta: în cazul în care cel mic cotrobăie în poșetă, nu păstrați în ea parfumuri, țigări, medicamente.
  • Tutun: Nu păstrați deschise pachetele de țigări. Cele mai mici cantități de tutun pot provoca intoxicarea celor mici.
  • Alcool: Alcoolul trebuie păstrat întotdeauna într-un spațiu ferit și inaccesibil celor mici. Până și cele mai mici cantități de alcool pot dăuna major copiilor.
  • Plante toxice: Nu păstrați în grădină sau pe balcon plante toxice cum ar fi: arnica, arum, maselarnita, boabe crude de fasole verde, Euphorbia milii (spinul lui Iisus), Dieffenbachia, taxus, aconitum, degețel roșu (Digitalis purpurea), salcâm, brândușe, cactuși (cu țepi otrăvitori), lupin, lăcrămioare, narcise, leandru, ricin, mac, cucuta, datura, mătrăguna, crăciunița, brânca ursului, mutătoarea cu poame roșii, cartofii verzi, necopți, roșiile necoapte.
  • Produsele cosmetice cum ar fi ojele sau acetonele, fixativele, cremele sunt deseori păstrate la îndemâna copiilor. Intoxicația se poate produce și prin inhalare de gaze, iar aceasta poate fi periculoasă pentru cei mici.
  • Mini baterii: Acestea pot fi înghițite de copii. Se răspândesc astfel în corp substanțe foarte toxice (spre exemplu oxid de argint).

În cazul în care cel mic își petrece timpul și în alte locuințe (bunici, îngrijitori etc.), aceste măsuri preventive se aplică și acolo. 

Serviciu de urgență pentru intoxicații

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" București

TOXAPEL: 021-210-62-82 sau 021-210-61-83

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgență realizat de Departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" București și este destinat informării populației asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea ambulanței sau până la prezentarea la spital.

Comunități