Uleiurile naturale, fie că sunt extrase prin presare la rece, distilare cu aburi sau alte metode, sunt utilizate de mii de ani în tratamente pentru frumuseţe, antiacnee, antirid, protejarea şi creşterea firului de păr. Ce uleiuri putem utiliza, în ce scopuri şi cum putem obţine cât mai multe beneficii pentru sănătate?
Cum se utilizează uleiurile naturale?
Uleiurile naturale nu sunt hidratante în sine, ele sunt hrănitoare şi formează un film protector la nivelul pielii, ce nu permite pierderea de apă. Le puteţi utiliza atât ca unic strat, pe pielea sau părul puţin umede, cât şi ca strat final, după ce aţi aplicat serul şi crema hidratantă, pentru a sigila tratamentul facial şi a asigura pătrunderea în piele a substanţelor hidratante din celelalte produse de îngrijire.
Uleiuri naturale presate la rece
Uleiurile naturale presate la rece sunt obţinute din seminţe, sâmburi sau pulpa unor fructe. Acestea conţin polifenoli, acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, vitaminele A, D, E, K, având proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene.
Uleiul de argan, cocos şi cel de măsline sunt unele dintre cele mai cunoscute uleiuri utilizate în tratamentul pielii uscate, protejând-o de factorii externi. Alegeţi variante presate la rece, nerafinate şi extravirgine. Uleiul de cocos poate provoca acnee persoanelor cu tenul gras, însă nu are efecte adverse atunci când este aplicat pe corp.
Uleiul de jojoba şi cel de avocado au proprietăţi antiinflamatoare, fiind benefice în tratamentul acneei şi al altor leziuni ale pielii. Uleiul de avocado poate stimula foliculii piloşi şi contribui la creşterea firului de păr, atunci când o cantitate mică este masată pe scalp.
Uleiul din sâmburi de struguri şi cel de măceşe sunt bogate în antioxidanţi, cu beneficii antirid, în conferirea de elasticitate pielii şi în atenuarea afecțiunilor cutanate inflamatorii, cum ar fi eczema.
Uleiurile de ricin şi de rozmarin macerate la rece au proprietăţi stimulatoare pentru foliculii firelor de păr, contribuind la combaterea alopeciei, la creşterea părului şi la sănătatea scalpului, prin eliminarea mătreţii. Ambele se aplică prin masaj.
Un plus de valoare terapeutică
Adăugaţi câteva picături de ulei esenţial în uleiurile naturale de bază. Astfel, la 30 ml ulei de bază puteţi adăuga între 3 picături (pentru copii, piele sensibilă) şi 15 picături (pentru adulţi) de ulei esenţial de:
- Lavandă: antiinflamator, calmant al scalpului şi pielii sensibile.
- Cedru, cimbru şi eucalipt: excelente pentru bărbaţi, reduc mătreaţa, excesul de sebum, şi stimulează creşterea firului de păr.
- Migdale: repară şi protejează firul de păr de agresiunile externe.
- Trandafir: efecte relaxante, antifungice şi antibacteriale, reparator cutanat.