România în topul mortalității prin cancer
România se află pe primul loc în Europa din punct de vedere al mortalității prin cancer.
În România, femeile ajung târziu la medic de teama diagnosticului. Numărul de medici specializați în acest domeniu este foarte mic, accesul la tratament este limitat, iar campaniile de prevenție a cancerului de sân apar ocazional.
Trebuie știut că, în prezent, există numeroase modalități de tratament și foarte multe cancere sunt vindecabile, cu condiția să fie depistate devreme.
Cel mai important de reținut este că riscul de apariție al unui cancer la sân poate fi redus prin modificări ale stilului de viață.
Este mai ușor să previi decât să tratezi!
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 30-50% din decesele prin cancere pot fi prevenite, fiind cauzate de obiceiuri care pot fi modificate. Aceste obiceiuri nesănătoase țin de stilul de viață modern și au un impact major în apariția cancerului.
Ce este cancerul?
Cancerul nu este doar o boală, ci un grup de afecţiuni foarte grave. Poate apărea în oricare parte a corpului, și începe atunci când în organism, anumite celule cresc, se divid și se dezvoltă într-un mod complet diferit față de celulele normale. Aceste celule canceroase nu suferă moartea programată (apoptoza), ci continuă să se dezvolte și să se dividă, creând noi celule canceroase, anormale, care pot invada țesuturile vecine. De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi la distanță, în alte părţi ale corpului (metastazare).
Ce este cancerul la sân?
Cancerul la sân reprezintă de fapt mai multe afecțiuni diferite, fiecare cu particularități specifice. Există mai multe tipuri diferite de cancer la sân, care se poate dezvolta în diferite zone ale sânului (ductele sânului, lobulii producători de lapte) Cancerul mamar este frecvent clasificat în tipuri neinvazive şi invazive. O altă clasificare a tumorilor mamare se face în funcție de trei proteine specifice care se regăsesc pe suprafața celulelor (numite și receptori). Aceste proteine joacă un rol important în dezvoltarea tumorii, semnalând celulelor să crească şi să se dividă. Această clasificare este importantă pentru abordările de tratament, respectiv pentru terapiile oncologice personalizate. Evoluția și prognosticul bolii depinde de tipul de cancer dezvoltat.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul la sân?
Deși cauzele precise ale cancerului mamar nu sunt cunoscute, există mai mulți factori de risc care pot să conducă la apariția cancerului de sân:
- Alimentația nesănătoasă și dezechilibrată. Consumul redus de fructe și legume, zahărul, carnea roșie, alimentele procesate sunt factori care cresc semnificativ riscul de cancer la sân.
- Consumul de alcool. Alcoolul, prin efectul său de creștere a nivelului de estrogen face celulele glandelor mamare mai susceptibile la mutații. În plus, consumul de alcool conduce la creșterea în greutate, un alt factor de risc pentru cancer. Cu cât o femeie consumă o cantitate mai mare de alcool în mod regulat, cu atât crește riscul de a dezvolta această boală.
- Sedentarismul este factor de risc pentru numeroase forme de cancer, în special pentru cancerul la sân și cancerul la colon. Studiile au arătat că femeile care stau prelungit pe scaun (peste 7 ore pe zi) au un risc crescut de cancer la sân.
- Excesul de greutate corporală - țesutul adipos produce cantități crescute de estrogen, iar nivelurile ridicate de estrogen au fost asociate cu un risc crescut de cancer de sân, endometrial, ovarian și alte tipuri de cancer.
- Terapia hormonală - Utilizarea contraceptivelor orale la pubertate, contracepţia de urgenţă (pilula de a 2-a zi) și terapia de substituție hormonală la menopauză - se asociază cu un risc crescut de apariție a cancerului de sân și de col uterin.
- Prima sarcină după vârsta de 30 de ani, avortul înainte de prima sarcină și nuliparitatea (absența nașterilor)
- Stresul, privarea de somn, stările conflictuale, grijile excesive, radiațiile - sunt alți factori de risc pentru cancer.
- Înaintarea în vârstă – Cancerul la sân este depistat, în general, după vârsta de 35 de ani și, odată cu înaintarea în vârstă, riscul pentru acest tip de cancer crește. Cu toate acestea, numărul cazurilor de cancer la sân, depistat în stadiu avansat la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani este în creștere.
- Moștenirea genetică. Aproximativ 5% - 10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare. Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian. Mai sunt însă și alte gene implicate, doar 25% din cancerele ereditare de sân și de ovar se datorează mutațiilor genelor BRCA1 si BRCA2.
- Țesutul mamar dens - femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
- Expunerea prelungită la estrogen: menarha precoce și menopauza tardivă. Femeile care au avut prima menstruație mai devreme sau au intrat în perioada de menopauză mai târziu decât media, au un risc mărit de cancer la sân, prin expunerea la estrogen pentru o perioadă mai mare de timp.
Care sunt simptomele cancerului la sân?
Cancerul mamar nu doare decât în faze avansate. Iată care sunt semnele și simptomele recent apărute la nivelul sânilor, pentru care trebuie să vă adresați medicului specialist cât mai curând:
- Modificări la nivelul pielii sânilor: O porțiune de piele îngroșată, aspect de coajă de portocală, mici adâncituri ale pielii, iritații, roșeață sau căldură
- Desen vascular vizibil (vene îngroșate)
- Modificare de consistență (întărire) a unuia dintre sâni sau chiar localizată
- Modificarea formei sau mărimii sânilor, asimetrie a sânilor sau modificare recentă a volumului unuia dintre sâni
- Modificări la nivelul mamelonului: descuamare, eczeme, mamelon retractat, scurgeri mamelonare;
- Nodul mamar palpabil
- Modificări la nivelul axilei (noduli sau umflături);
- Durere unilaterală sau localizată, recent apărută și independentă de perioada ciclului menstrual.
Diagnosticarea precoce a cancerului salvează vieți
Cancerul la sân nu produce o lungă perioadă de timp nici o modificare vizibilă. Majoritatea femeilor depistează la un moment dat, absolut întâmplător, o formațiune sau o altă modificare la nivelului sânului. Perioada de dinaintea modificărilor vizibile poate să fie foarte lungă. În marea majoritate a cazurilor, cancerul are o evoluție lentă. La femeile mai în vârstă, evoluția cancerului e foarte lentă, de 10-15 ani. Cu toate acestea, în România, se ajunge la medic în stadii foarte avansate.
Există însă și forme de cancer la sân cu evoluție rapidă, care apar, de regulă, la pacientele tinere.
În prezent, cancerul la sân este în majoritatea cazurilor vindecabil, cu condiția să fie depistat precoce.
Cu cât este descoperit mai devreme în evoluție, cu atât cresc șansele de reușită ale tratamentului.
Cum se poate descoperi cancerul de sân în stadii incipiente?
Cele mai importante măsuri pentru depistarea precoce a cancerului de sân sunt:
- Autoexaminarea lunară a sânilor
Inspecția și palparea bilaterală a sânului, mamelonului și axilei (zona de sub braț) este o metodă simplă ce trebuie aplicată de orice femeie, începând cu vârsta de 18 ani și pe parcursul întregii vieți.
Dacă se repetă examinarea în fiecare lună, fiecare femeie va cunoaște foarte bine structura sânului și va identifica rapid modificările pentru care trebuie să se prezinte la consultul medical. Uneori, leziunile sunt foarte mici și nu sunt vizibile sau nu pot fi palpate.
- Consultul senologic anual este recomandat, chiar dacă la autoexaminarea sânilor nu se constată modificări patologice. Examenul clinic al sânilor efectuat de către specialist poate să detecteze modificări neobservate la autoexaminare.
- Ecografia mamară până la vârsta de 40 de ani se recomandă anual, ca investigație inițială. Ecografia depistează formațiuni solide cu suspiciuni de cancer de 3-4 mm.
- Mamografia este cea mai importantă metodă pentru diagnosticarea precoce a cancerului de sân, deoarece pune în evidență modificări de 1,5 mm. În absența modificărilor patologice și a istoricului de cancer de sân în familie, prima mamografie de rutină se recomandă la 40 de ani, apoi se repetă la un interval recomandat de specialist.
Cum poate fi prevenit cancerul de sân?
Atât cancerul de sân cât și alte tipuri de cancer pot fi prevenite într-un mare procent prin adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea unor recomandări specifice, validate ca eficiente prin numeroase cercetări științifice.
Conform OMS, în cazul cancerului în general, 30% din totalul deceselor sunt datorate unor obiceiuri care pot fi modificate.
Institutul American de Cercetare a Cancerului în Raportul “Food, Nutrition, Physical Activity and Prevention of Cancer: A Global Perspective” subliniază faptul că o dietă bazată pe alimente vegetale, evitarea alcoolului, activitatea fizică regulată și menținerea greutății în limite normale pot reduce incidența cancerului de sân cu 33-50%. Raportul atrage atenția că aceste schimbări în stilul de viață vor avea beneficiu maxim dacă sunt efectuate înainte de pubertate și dacă sunt practicate pentru tot restul vieții.
Aceste recomandări de stil de viață sănătos contribuie, nu doar la prevenția cancerului, ci și la prevenția altor bolilor cronice, cum sunt: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică (ficatul gras), Boala Alzheimer.
Reguli de bază pentru prevenirea cancerului de sân
- Rămâneți cât mai suplă!
Excesul de greutate crește riscul de cancer la sân prin producția de estrogeni în țesuturile adipoase.
- Nu vă încărcați inutil cu hormoni!
Riscul de cancer de sân este crescut de contraceptivele orale (mai ales înainte de prima sarcină), pilula de a 2-a zi, precum și de terapia de substituție hormonală după menopauză.
- Alegeți nașterea primului copil înainte de 30 de ani.
Femeile care nu au avut copii sau au născut primul copil după vârsta de 30 de ani au risc mai mare de cancer de sân.
- Rețineți că alăptarea reduce riscul de cancer la sân.
Un an de alăptare reduce cu 12% riscul cancerului la sân, pentru mamă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea la sân timp de 2 ani, dacă este posibil.
- Optați pentru o hrană sănătoasă!
Cel puțin 1 din 3 cancere poate fi prevenit prin schimbarea alimentației. Nu consumați zahăr. Evitați excesul de grăsimi, carnea roșie, băuturile îndulcite și alimentele cu un conținut ridicat de sare. Evitați fumatul și abuzul de alcool. Consumați din abundență alimente integrale și cât mai multe vegetale.
- Evitați fumatul și excesul de alcool.
- Abuzul de alcool crește riscul de cancer. Asocierea cu fumatul crește și mai mult acest risc.
- Faceți mișcare zilnic cel puțin 30 de minute.
Sedentarismul este asociat cu creșterea riscului de cancer cu peste 30%
- Examinați-vă sânii o dată pe lună. Mergeți anual la medic pentru un control preventiv.
- Evitați stresul, stările conflictuale și excesele de orice natură. Iertați. Zâmbiți. Bucurați-vă!
Cancerul la sân poate fi prevenit.
Schimbă-ți viața acum, poți să-ți schimbi viitorul!
Dr Mariana Olingheru
Medic specialist MF