Digestie Digestie

Măsuri pentru o digestie sănătoasă

09 Jan. 2018
Măsuri pentru o digestie sănătoasă

Digestia intestinală

Digestia noastră intestinală are un impact enorm asupra stării noastre de bine. Astfel, intestinul joacă un rol foarte important, fiind activ zi și noapte pentru digerarea alimentelor pe care le consumăm și pentru a oferi corpului substanțe nutritive importante și pentru a-l proteja împotriva agenților patogeni. Intestinul realizează tot acest proces într-un mod foarte subtil. Devenim conștienți de importanța majoră a intestinului pentru bunăstarea noastră, doar atunci când echilibrul acestuia este perturbat și apar problemele de digestie. Cauzele dezechilibrelor intestinale sunt variate, iar impactul este specific, pe măsura cauzelor.

Fibrele vegetale - indispensabile pentru o digestie intestinală sănătoasă!

O dietă echilibrată cu multe fibre este cheia unei digestii controlate. Fibrele vegetale nu sunt digerabile, însă le revine o funcție importantă în intestin datorită capacității lor de a „lega” apa și de a-și mări volumul odată ajunse în stomac, stimulând astfel procesul de digestie. Fibrele se găsesc în legume și fructe.

Din păcate, în contextul unor diete moderne supuse adesea presiunii timpului, aceste alimente apar mult prea rar în alimentația noastră. Atunci când dieta noastră are un conținut redus de fibre, digestia se îngreunează: conținutul intestinului pierde în volum și în hidratare, rezultând astfel într-o digestie neregulată. Pentru a asigura condițiile pentru o digestie obișnuită, dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească fibrele vegetale!

Constipații

Constipația se numără printre cele mai neplăcute probleme digestive. Conținutul intestinal este întărit într-o asemenea măsură încât are un volum foarte mic și nu stimulează suficient pereții intestinali pentru o mișcare adecvată. Rezultatul: digestia se oprește și golirea intestinului devine mult mai dificilă.

Stresul și suprasolicitarea în viața de zi cu zi, lipsa mișcării fizice și aportul prea scăzut de lichide pot fi responsabile pentru apariția problemelor. În cazul în care constipația este deja prezentă, aportul ulterior de fibre nu are întotdeauna efectul dorit.

Pentru depășirea stării de constipație, este foarte important un consum semnificativ de lichide, care să ajute la eliminarea scaunului uscat. Asigurați-vă că lichidul ajunge în intestinul gros și nu este folosit de organism înainte de a ajunge la destinația dorită.

Flora intestinală: foarte eficientă și foarte sensibilă

Flora intestinală sănătoasă reprezintă o garanție importantă pentru starea de sănătate și de bine. Mucoasa intestinală găzduiește miliarde de bacterii folositoare care pregătesc alimentele consumate, produc nutrienți importanți și sprijină în mod activ sistemul imunitar. În anumite condiții – cum ar fi în cazul diareii, a constipației sau a administrării anumitor medicamente - este posibilă distrugerea bacteriilor necesare din intestin. Urmarea: sistemul digestiv este suprasolicitat, fapt care ne dă o stare de oboseală, de epuizare.

Dat fiind faptul că aceste simptome sunt nespecifice, sunt rareori puse pe seama florei intestinale de către cei în cauză. Este important - în special în urma unor eforturi deosebite ale sistemului digestiv - să acordăm o atenție sporită semnalelor organismului și să luam din timp măsurile necesare pentru a menține echilibrul florei intestinale.

Ce altceva puteți face pentru o digestie sănătoasă

1.Hidratați-vă: Pentru a avea o digestie fără probleme, ar trebui să consumați zilnic cel puțin 1,5 litri de lichide. Apa minerală este cea mai indicată.

2.Mestecați hrana cât mai bine și mai lent: Alimentele bine mărunțite vor simplifica amestecul lor cu sucul gastric, odată ajunse în stomac. Această fază este esențială pentru o digestie fără probleme.

3.Obișnuiți-vă intestinul cu un anumit ritm: Intestinul poate fi învățat să deprindă un anumit ritm - în mod ideal imediat după micul dejun. Un pahar mare de apă băut pe stomacul gol va stimula intestinul și va ajuta la transferul mai ușor al bolului alimentar. Asigurați suficient timp pentru un mic-dejun sănătos, bogat în fibre – urmat de o jumătate de oră de liniște!

4.Faceți mișcare: Nu uitați de activitatea fizică. Mișcarea reprezintă un masaj pentru intestin. Prin plimbări, gimnastică, mers pe bicicletă, înot, intestinul Dvs. își va menține suplețea.

5.Asistența din farmacie: În farmacie găsiți diferite preparate pentru a stimula funcția intestinului și restabilirea echilibrului acestuia. Nu ezitați să solicitați sfatul farmacistului! 

Comunități