Secretul unui păr sănătos și frumos constă în grija acordată rădăcinei şi scalpului, deoarece aici se produce hrănirea și protejarea firului de păr. Factori din sfera dumneavoastră de control, ce pot influența negativ sănătatea părului sunt: o alimentație necorespunzătoare, diete severe, alcoolul, tutunul, oxigenarea sau colorarea, dar și stresul, anxietatea sau insomnia. Există și factori asupra cărora controlul personal este mai redus ori absent, precum procesul de îmbătrânire, factori genetici, nașterea, probleme ale glandei tiroide sau alopecia.
Căderea părului: tratament cu vitamine
Iată câțiva nutrienți esenţiali pentru sănătatea părului și alimentele din care îi puteți procura în mod natural:
Zincul. Ajută la menținerea echilibrului hormonal, la sintetizarea nutrienţilor şi vitaminelor, menţine structura cutanatӑ şi previne subțierea firului de păr. Printre sursele naturale de zinc se numără ouăle, semințele de dovleac, de susan, alunele, soia, precum și carnea de pui și ciocolata neagră.
Fierul. Atunci când acesta se află în deficit, se poate accentua căderea părului, motiv pentru care se recomandă o alimentație în care să includeți ficatul, stridiile, semințele de susan și dovleac, stafidele, nucile și legumele verzi, precum broccoli, spanac sau sparanghel.
Cuprul. Menţine culoarea şi structura pӑrului, prevenind albirea şi degradarea sa. Îl puteți obține prin includerea în alimentație a fructelor de mare, legumelor cu frunze verzi, nucilor, semințelor și ciupercilor.
Vitaminele B, C și E. Complexul de vitamine B (în special B5, B6, B7, B12) contribuie la aspectul plăcut al părului, prevenind albirea prematură și căderea acestuia. Se află în ouă, carne, pește, banane, nuci, semințe și cereale integrale. Vitamina C are efect antioxidant și facilitează absorbția fierului, iar vitamina E, cunoscută pentru puterea antioxidantă, poate fi găsită în semințele de floarea soarelui, sparanghel și uleiurile vegetale presate la rece.
Vitamina D. Aportul de vitamina D, cunoscut pentru beneficiile asupra sistemului muscular, nervos și imunitar, susţine și creșterea părului. Includeți în alimentație pește gras, ficat de vită, brânză și ciuperci.
L-lizina. Aceasta este un aminoacid esențial, cu rol în formarea colagenului în organism și responsabil cu creșterea, forma și volumul părului. Acesta poate fi procurat prin consumul de ouă, carne, fasole, nuci sau spirulină.
În caz de predispoziții genetice sau boli sistemice care afectează sănătatea firului de păr, este cu atât mai recomandabil să mențineți o alimentație variată și adecvată pentru a echilibra aceste tendințe și a vă oferi elementele de care părul are atâta nevoie.