Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ulei de cocos – ce beneficii, proprietăți sau contraindicaţii are?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 Jul. 2024
Ulei de cocos – ce beneficii, proprietăți sau contraindicaţii are?

Uleiul de cocos este din ce în ce mai utilizat, în multiple moduri, având o serie de beneficii în dermatologie şi sănătate generală, deopotrivă. Pentru a inţelege cum să utilizăm corect uleiul de cocos este important să ştim care sunt proprietăţile sale, dar şi ce atenţionări există.

  1. Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos este un ulei vegetal extras din pulpa nucilor de cocos mature, fructe recoltate din palmierul de cocos (Cocos nucifera). Uleiul de cocos este cunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași saturați, în special acidul lauric, care îi conferă proprietăți antibacteriene, antifungice și hidratante – acest lucru fiind diferit fată de alte uleiuri vegetale, ceea ce îl face foarte benefic pentru aplicaţii topice. De asemenea, poate fi utilizat pentru gătit, oferind o aromă specifică preparatelor și beneficii nutriționale.

Uleiul de cocos este apreciat de secole în culturile tropicale ale lumii, având multiple utilizări tradiționale. De exemplu, în India, este folosit în medicina Ayurveda pentru proprietățile sale terapeutice și calmante, fiind aplicat pe piele și păr. În Filipine și Polinezia, uleiul de cocos este un ingredient esenţial în preparatele culinare locale, dar şi îngrijirea părului, a pielii și în ritualuri religioase. În Asia de Sud-Est, este utilizat pentru masaj și tratarea rănilor datorită proprietăților sale antibacteriene. În acest context, uleiul de cocos a început să fie importat şi studiat şi în ţările vestice, contribuind la dezvoltarea industriilor cosmetice şi alimentare, ţări precum Indonezia, Malaezia, Filipine şi Sri lanka devenind mari exportatori pentru pieţele europene.

  1. Compoziția şi tipurile de ulei de cocos

Uleiul de cocos este compus în principal din acizi grași saturaţi, aceştia reprezentând aproximativ 90-92% din compoziția sa totală. Acizii grași saturați predominanți sunt, în proporţie de 70% acizi grași cu lanț mediu (MCFA) şi includ: acid lauric (45-52%), acid miristic (16-21%), acid caprilic (5-10%), acid capric (4-8%), acid palmitic (7-10%) şi alţii, în proporţii mai mici. Grăsimile nesaturate reprezintă aproximativ 8-9% din uleiul de cocos şi constau, în principal, în acid oleic (5-8%) și acid linoleic (1-3%). Această compoziție unică îi conferă uleiului de cocos proprietățile sale distinctive. În plus, uleiul conține cantități mici de vitamina E și K, care contribuie la profilul nutrițional.

Tipuri de ulei de cocos

Uleiul de nucă de cocos poate fi găsit în comerţ, într-o varietate de tipuri, fiecare cu specificul si calitățile sale, si anume:

  • - Ulei de cocos nerafinat, cunoscut și sub denumirea de ulei de cocos virgin sau extra-virgin, poate fi bio/organic sau convenţional şi este obținut exclusiv prin presare la rece din miezul nucilor de cocos proaspete. Păstrează aroma și gustul natural al nucii de cocos şi conţine toate proprietăţile antioxidante, nutriţionale, minerale şi vitamine intacte. Poate fi utilizat la gătit şi în cosmetic pentru îngrijirea pielii şi a părului. La temperaturi scăzute, uleiul de cocos nerafinat este solid, dar se topește la temperaturi de peste 24-25°C, devenind un lichid clar.
  • Ulei de cocos rafinat, poate fi bio/organic sau convenţional şi este obținut din miezul uscat al nucilor de cocos, trecând printr-un proces de rafinare care poate include filtrare, dezodorizare și albire pentru a îndepărta impuritățile, mirosul specific și gustul dulce. Aşadar, va avea un miros şi gust neutre, dar şi un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de cocos nerafinat, fiind mai potrivit pentru gătit. Este mai stabil și are o durată de valabilitate mai lungă datorită îndepărtării impurităților care pot cauza râncezirea, însă acest proces reduce şi cantitatea de vitamine, antioxidanți și alte componente benefice. Similar cu uleiul de cocos nerafinat, este solid la temperaturi sub 24-25°C și devine lichid la temperaturi mai ridicate.
  • Uleiul de cocos hidrogenat este obținut prin procesul de hidrogenare, fiind tratat cu hidrogen gazos la temperaturi și presiuni ridicate, care contribuie la modificarea structurii acizilor grași. Hidrogenarea transformă grăsimile saturate în grăsimi nesaturate si trans, ceea ce îl solidifică, inclusiv la temperaturi mai ridicate, crescându-i și punctul de ardere. Astfel, uleiul de cocos hidrogenat poate fi folosit, cu succes, în patiserie şi cofetărie, pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor și pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea produselor coapte și prăjite. Însă procesarea sa îi reduce beneficiile pentru sănătate, devenind asociat cu riscuri în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare, deoarece poate contribui la creşterea colesterolului de tip LDL şi total.
  • Uleiul de cocos fracţionat este obținut printr-un proces de fracționare, care separă uleiul de cocos în componentele sale prin îndepărtarea acizilor grași cu lanț lung. Acest proces îi permite să fie lichid la temperatura camerei, să aibă o textură ușoară, non-grasă şi o durată de valabilitate mai lungă. Uleiul de cocos fracţionat este ușor absorbit de piele, fiind ideal pentru utilizarea în produse cosmetice. De asemenea, este hipoalergenic şi lipsit de gust şi miros, având un rol important ca ulei purtător pentru uleiuri esențiale, precum şi în produse de îngrijire a pielii și părului.

 

Atunci când doriţi să cumpăraţi ulei de cocos este bine să ştiţi să interpretaţi informatiile de pe etichetă, pentru a alege tipul de ulei în funcţie de utilizarea principală pe care o va avea în gospodărie.

  1. Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos

Datorită compoziţiei şi propietăţiţilor sale antioxidante şi intiinflamatoare, uleiul de cocos are o serie de beneficii unice pentru piele şi păr, fiind utilizat cu succes în produse şi tratamente cosmetice. Acestea sunt:

  • Hidratare profundă: Spre deosebire de alte uleiuri, care nu sunt hidratante în sine, uleiul de cocos este un excelent hidratant natural, care pătrunde adânc în piele, menținând-o moale și catifelată. Poate reduce pierderea transepidermică de apă, fiind ideal pentru pielea uscată și deshidratată.
  • Proprietăți antimicrobiene şi regeneratoare: Uleiul de cocos conține acid lauric și alți acizi grași care au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, ajutând la protejarea pielii de infecții. Astfel, poate fi utilizat în procesul de vindecare cutanată şi prevenire a formării cicatritricilor inestetice. În plus, uleiul de cocos poate îmbunătăți sănătatea scalpului şi a părului , ajutând la tratarea unor afecțiuni precum eczema și reducând pierderea de proteine ​​din păr.
  • Proprietăţi antiinflamatoare: Datorită acestor proprietăţi, uleiul de cocos este eficient în calmarea iritațiilor și a inflamațiilor pielii, fiind util în tratarea eczemelor, dermatitelor și altor afecțiuni cutanate inflamatorii.
  • Anti-îmbătrânire: Bogat în antioxidanți, uleiul de cocos ajută la combaterea radicalilor liberi, contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și la reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine.
  • Curățare delicată: Poate fi folosit ca demachiant natural, fiind eficient în îndepărtarea machiajului și a impurităților fără a usca pielea, lăsând-o curată și hidratată.

Beneficii pentru sănătatea generală ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos este apreciat pentru mai multe beneficii generale asupra sănătății, în ciuda conținutului ridicat de grăsimi saturate. Totuşi, pentru a avea parte de aceste beneficii trebuie să îl consumaţi cu moderaţie, întrucât poate avea şi efecte secundare nedorite, în caz de exces.

Uleiul de cocos este bogat în acizi graşi cu lanț mediu (MCT), care pot ajuta la gestionarea greutății prin faptul că susţine arderea grăsimilor și reducerea senzaţiei de foame după masă. Conținutul său bogat în antioxidanți ajută la reducerea riscului de boli cronice prin neutralizarea radicalilor liberi. Cu toate acestea, impactul său asupra sănătății inimii este dezbătut, mai ales în cazul uleiului de cocos hidrogenat, deoarece poate crește nivelul de colesterol LDL (rău). Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii, practica de clătire a gurii cu ulei de cocos poate susține sănătatea orală prin reducerea bacteriilor și a plăcii bacteriene.

  1. Cum se utilizează uleiul de cocos

 shutterstock_2388716493-min.jpg

Utilizări culinare ale uleiului de cocos

Preparate sărate

Datorită punctului său de ardere ridicat, uleiul de cocos este excelent pentru gătit la temperaturi înalte, fiind ideal pentru preparate prăjite şi coapte. De exemplu, puteţi înlocui untul sau alte tipuri de uleiuri atunci când faceţi popcorn acasă, întrucât îi conferă o aromă plăcută și distinctă, precum şi atunci când gătiţi curry-uri și alte preparate asiatice, sosuri și dressing-uri pentru salate, pentru că le îmbogățeşte aromele şi consistenţa.

Preparate dulci

În mod similar preparatelor sărate uleiul de cocos poate înlocui untul sau alte uleiuri în rețetele de prăjituri, fursecuri și alte produse de patiserie, adăugând o ușoară aromă naturală de cocos. Adăugaţi o linguriță de ulei de cocos în smoothie-uri pentru o textură mai cremoasă și o sursă suplimentară de grăsimi sănătoase. Uleiul de cocos este un ingredient surpriză în rețetele de înghețată de casă și unul important în deserturi raw vegan, deoarece ajută la solidificare și onctuozitatea texturii.

Utilizări cosmetice ale uleiului de cocos

Datorită proprietăţilor sale antioxidante, antiinflamatoare şi antimicrobiene, uleiul de cocos poate fi inclus într-o multitudine de preparate pentru îngrijirea pielii și părului: măști, loțiuni, balsamuri. Iată câteva idei de produse cosmetice pe care le puteţi încerca acasă:

Măști pentru ten

  1. Mască hidratantă cu ulei de cocos și miere: Amestecaţi ulei de cocos şi miere, în proporţii egale, și aplicaţi pe față, pentru 10-15 minute, pentru a hidrata și calma pielea uscată.
  2. Mască exfoliantă cu ulei de cocos și zahăr brun: Combinaţi ulei de cocos cu zahăr brun, în proporţii egale, pentru a crea o mască exfoliantă. Masaţi pe ten, cu mişcari uşoare, circulare, iar apoi clătiţi cu apă călduţă, pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii.
  3. Mască anti-acnee cu ulei de cocos și turmeric: Amestecaţi, în proporţii egale, pudră de turmeric cu ulei de cocos şi aplicaţi masca pe faţă, timp de 10-15 minute, pentru a reduce inflamația și a combate acneea.

Loțiuni pentru ten și corp

  1. Loțiune hidratantă cu ulei de cocos și aloe vera: Combinaţi ulei de cocos cu gel de aloe vera pentru a crea o loțiune ușoară și hidratantă, ideală pentru tenul sensibil sau pentru aplicare după expunerea la soare. Opţional, puteţi adăuga şi câteva picături de ulei de lavandă, cu rol calmant şi relaxant.
  2. Loțiune anti-îmbătrânire cu ulei de cocos și vitamina E: Amestecaţi 3 linguri de ulei de cocos cu 1 linguriţă (4-5 capsule) de ulei cu vitamina E, până la omogenizare şi lăsaţi să se răcească. Aplicaţi pe ten şi pe corp pentru a preveni formarea ridurilor și a menține elasticitatea pielii.

Balsamuri și măști pentru păr

  1. Balsam profund hidratant cu ulei de cocos și avocado: Amestecaţi 1 lingură de ulei de cocos cu ½ avocado pasat pentru a crea un balsam care hidratează și întărește firul de păr.
  2. Mască reparatoare cu ulei de cocos și miere: Combinaţi ulei de cocos cu miere, în proporţii egale, pentru o mască ce ajută la repararea părului deteriorat și despicat.
  3. Mască anti-mătreață cu ulei de cocos și ulei de arbore de ceai: Amestecaţi 2 linguri de ulei de cocos cu 10-15 picături de ulei de arbore de ceai pentru a combate mătreața și a calma scalpul iritat.

Oricare din cele trei preparate pentru îngrijirea intensă a părului vor fi utilizate înainte de spălarea cu un şampon blând, astfel: pieptănaţi părul şi aplicaţi pe toată lungimea firului (masca anti-mătreaţa chiar pe scalp) lăsaţi să acţioneze până la o oră, apoi spălaţi părul.

  1. Posibile riscuri și precauții în consumul sau utilizarea uleiului de cocos

Multe presupuse beneficii pentru sănătate ale uleiului de cocos nu sunt susținute de dovezi științifice, consumul excesiv şi în detrimentul altor grăsimi din plante ducând la neglijarea unei diete sănătoase şi la potenţiale riscuri. Astfel, consumul excesiv de ulei de cocos poate avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare, prin creşterea nivelului de colesterol de tip LDL. De asemenea, pe fondul procentului mare de grăsimi saturate, consumul de ulei de cocos poate duce uşor la depăsirea recomandărilor medicilor, contribuind şi la creşterea în greutate.

Persoanele alergice la nuca de cocos ar trebui să evite consumul şi utilizarea uleiului din nucă de cocos, înrucât poate provoca reacţii alergice precum: greaţă şi vărsături, diaree, eczemă cauzată de alergia de contact.

  1. Cum alegem și cum depozităm uleiul de cocos

Atunci când doriţi să cumpăraţi ulei de cocos trebuie să urmăriţi câteva criterii precum: tipul de ulei de cocos (de la cel bio nerafinat şi până la cel hidrogenat sau fracţionat – care este cel mai potrivit pentru utilizări cosmetice), originea şi certificările (urmăriţi să fie Fair Trade, pentru a sprijini practicile etice și sustenabile), ambalajul (căutaţi produse cu ambalaj închis la culoare sau în cutie protectoare), textura (ar trebui să fie neted și omogen, fără particule solide sau impurități vizibile).

Odată ajuns acasă, depozitaţi uleiul de cocos într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient închis ermetic, de preferat din sticlă închisă la culoare. Evitaţi expunerea la lumina directă și schimbările bruște de temperatură, întrucât se poate altera. Dacă doriţi, puteţi să-l păstraţi în frigider pentru a-i prelungi durata de viață şi calităţile.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități