Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Superalimente: Orzul verde

01 Feb. 2018
Superalimente: Orzul verde

Orzul verde se bucură de o popularitate în creștere în rândul persoanelor preocupate de un stil de viață sănătos. Similar grâului verde, și orzul verde este considerat un superaliment, plin de minerale, vitamine și antioxidanți. Frunzele de orz verde pot fi consumate sub formă de pulbere, de capsule sau suc. Cei care nu apreciază gustul simplu, îl pot amesteca în müsli sau smoothie. Vă oferim mai jos câteva informații despre beneficiile orzului verde pentru sănătate.

Combinație de elemente vitale

Orzul verde este deosebit de sănătos. Combinația deosebită de vitamine, minerale, enzime, oligoelemente, antioxidanți și substanțe vegetale secundare este cea care îi asigură acestuia popularitatea. În plus, această cereală este caracterizată de o înaltă biodisponibilitate, așadar substanțele sunt asimilate ușor de organism.

Popularitatea orzului verde se datorează și cercetărilor susținute de omul de știință nipon, Dr. Yoshihide Hagiwara. Acesta a comparat orzul verde cu alte 150 de plante verzi, iar orzul verde a ieșit învingător: de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, de 11 ori mai mult calciu decât laptele, de patru ori mai multă vitamina B1 decât făina integrală de grâu.

Orzul verde – bogat în vitamine și minerale

Este incontestabil faptul că orzul verde este bogat în substanțe dintre cele mai valoroase, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina D2, vitamina E, dar și vitamina K atât de importantă pentru coagularea sângelui, numeroase vitamine din grupa B, printre care vitamina B12 și acid folic.

Formula exactă a pulberilor de orz verde poate varia în funcție de producător. Iată un exemplu pentru o cantitate de 100grame de pulberi:

• 3,4 miligrame zinc

• 18 miligrame sodiu

• 37 miligrame fier

• 179 miligrame magneziu

• 437 miligrame fosfor

• 832 miligrame calciu

La acestea se adaugă potasiu, cupru, seleniu, mangan necesare pentru protecția celulară și formarea de cartilaj nou.

Pe lângă vitamine și minerale, orzul conține și substanțe amare, clorofilă, enzime și aminoacizi esențiali. În plus, orzul verde este bogat în fibre vegetale care au un efect benefic asupra digestiei.

Valoarea nutritivă a pulberilor de orz verde poate varia în funcție de producător. Astfel, 100 grame conțin numai 2 gr. grăsime, 26 gr. carbohidrați și 304 kilocalorii (kcal). Cu o proporție de 28% proteine, orzul verde este deosebit de atractiv pentru vegetarieni și vegani.

Bogat în antioxidanți

Orzul verde conține o cantitate importantă de antioxidanți, printre care flavonoidele, saponarina și lutonarina, dar și isovitexina. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar și joacă un rol important în combaterea stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Au un efect antiinflamator și de conservare a celulelor, reușind să încetinească procesul de îmbătrânire și să protejeze organismul împotriva afecțiunilor cardio-vasculare și a diferitelor forme de cancer.

O altă substanță care se regăsește în orzul verde și care are un efect antioxidant, este substanța vegetală secundară numită proantocianidină. Aceasta are rolul de a proteja proteinele din fibre și de a ajuta la menținerea elasticității pielii și a țestului conjunctiv.

Efecte demonstrate în diferite studii

Datorită conținutului atât de valoros, orzul verde este recomandat în tratarea a numeroase simptome și afecțiuni. Unele efecte au fost deja demonstrate în studii, altele însă necesită încă cercetare.

Iată câteva dintre efectele deja demonstrate prin studii:

• Orzul verde poate ajuta la scăderea colesterolului în sânge. Un nivel mare al colesterolului în sânge poate însemna calcifierea arterelor, stare care poate avea urmări dintre cele mai grave, cum ar fi infarctul și accidentele vasculare. Un studiu efectuat de Universitatea de Medicină din Taiwan a demonstrat efectele benefice ale orzului asupra nivelului colesterolului după o perioadă de administrare de numai patru săptămâni.

• Se pare că orzul are un efect benefic și asupra diabetului. Un alt studiu publicat în anul 2000 de International Journal of Green Pharmacy a demonstrat că pacienții cu diabet care au consumat zilnic pulbere de orz verde, au înregistrat nu doar o scădere a colesterolului în sânge, ci și a glicemiei.

• Substanța care se regăsește în orz, numită lunasina, are un efect anticancerigen și previne în special apariția cancerului de piele și a cancerului mamar. Studiul a fost efectuat în laboratoare coreene.

• Într-un studiu efectuat de cercetătorul Osamu Kanauchi, s-a constatat că germenii de orz verde au reușit să reducă durerile provocate de colita ulceroasă, o afecțiune inflamatoare cronică. În plus, germenii de orz verde au îmbunătățit și flora intestinală. În general, efectul antiinflamator al orzului verde are efecte benefice împotriva problemelor intestinale. În plus, orzul verde ajută la menținerea echilibrului de lichide din intestin și reduce frecvența scaunelor diareice.

Chiar dacă până în prezent au fost cercetate și demonstrate numai anumite aspecte izolate ale acțiunii orzului verde, acesta se bucură de o faimă mult mai mare.

Spre exemplu, în rândul sportivilor, orzul verde este apreciat deoarece sprijină dezvoltarea masei musculare. Clorofila este și ea foarte sănătoasă, deoarece ajută la formarea sângelui, la vindecarea plăgilor și are efecte pozitive asupra intestinului.

În plus, orzul verde:

• Are un efect stabilizator asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu

• Este benefic împotriva alergiilor și a altor probleme de piele cum ar fi neurodermatita

• Datorită enzimelor și aminoacizilor din conținut, orzul verde stimulează metabolismul grăsimilor, reduce senzația de foame și poate fi de un real ajutor în lupta împotriva kilogramelor

• Are un efect calmant și reconfortant, fiind recomandat persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres și cu tulburări de somn. De asemenea, se pare că orzul verde este benefic și în cazul copiilor care suferă de tulburări de concentrare.

• Orzul verde are un efect pozitiv și asupra părului, combate mătreața, căderea părului și încărunțirea timpurie a firelor de păr. Aceste probleme pot fi cauzate de un deficit nutritiv, situație în care orzul stimulează producția de melanină și stimulează creșterea părului.

Aceste efecte nu au fost însă demonstrate încă prin studii științifice.

Efectele secundare ale orzului verde

Orzul verde este bine tolerat și nu prezintă efecte secundare. Cu toate acestea, există posibilitatea confruntării cu probleme digestive, în special diaree, stare de greață și vărsături asociate cu consumul de orz verde. Se recomandă începerea cu o doză mică pentru a testa toleranța organismului.

Este posibilă și o reacție alergică la orzul verde, manifestată prin umflături, senzații de furnicături și arsuri în gură. Persoanele care suferă de intoleranță la gluten ar trebui să acorde o atenție specială și să consume orz verde numai în limitele tolerate. Chiar dacă orzul verde nu conține gluten, în ambalaj pot exista urme de gluten, în funcție de fiecare producător în parte.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități