Enzimele acționează reacții importante biochimice în organism. Transformă substanțe în alte substanțe și divizează molecule. Enzimele sunt cunoscute și sub denumirea de biocatalizatori. Valorifică elemente de bază necesare organismului din alimente și participă la procesele metabolice. Pe lângă digestie, creștere și respirație, rolul enzimelor este cu atât mai important pentru că sunt necesare pentru transmiterea stimulilor și pentru numeroase alte procese din organism. Chiar mai mult, enzimele participă în calitate de regulatori și puncte de control în derularea diverselor reacții chimice din organism.
Enzimele ca biocatalizatori
Aproape toate enzimele sunt proteine active în reacțiile chimice din organism sub formă de catalizatori. Enzimelor le revin numeroase funcții dintre cele mai variate. De la digestie, la procese metabolice, la transferul materialului genetic în proteine, enzimele participă la toate acestea în calitate de biocatalizatori.
Enzimele sunt formate din lanțuri proteice și se deosebesc în enzime simple cu un singur lanț proteic și enzime care sunt formate din mai multe lanțuri proteice. Aceste lanțuri proteice sunt pliate caracteristic pentru fiecare clasă enzimatică. Enzimele sunt de cele mai multe ori multifuncționale. Astfel, enzimele simple preiau deseori mai multe sarcini în organism. La fel de des se întâmplă ca mai multe enzime izolate să se organizeze într-un complex mai mare. În astfel de complexe, enzimele interacționează între ele și se controlează reciproc.
Cele mai importante enzime ale organismului uman
Enzimele se regăsesc în corpul uman în cantități foarte mari. Probabil sarcina de bază revine enzimelor digestive care sunt responsabile pentru descompunerea hranei asimilate în elemente de bază precum aminoacizi, acizi grași și molecule de zahăr. Ulterior, elementele de bază respective sunt preluate prin mucoasă în sânge, sunt valorificate în procesele metabolice sau sunt stocate.
Există cinci mari tipuri de enzime digestive:
- Peptidazele care descompun proteinele și peptidele în aminoacizi.
- Glicozidele descompun lanțuri lungi de zahăr precum amidonul sau glicogenul în molecule simple de zahăr.
- Lipazele sunt formate în pancreas și descompun grăsimile în acizi grași și glicerină.
- Nucleazele descompun acizii nucleici.
- Lactazele descompun lactoza în galactoză și glucoză
Alte enzime importante
Fiind regăsită în ficat, în celule roșii, dar și în mușchi, rolul enzimei lactat – dehidrogeneză este extrem de important în organism. Atunci când concentrația de lactat-dehidrogeneză din sânge crește, indică prezența unei anemii.
Enzima troponină T este potrivită pentru indicarea unei deficiențe cardiace deoarece este eliberată în sânge de mușchiul inimii în cazul unui infarct. În funcție de cantitatea de troponină T, medicii pot stabili gravitatea efectului infarctului.
Fosfataza alcalină se regăsește în oase, în ficat și în tracturile biliare. Enzima gamma-GT se regăsește în creier, în rinichi și în ficat. Valorile ridicate ale acestei enzime în sânge indică prezența unei afecțiuni în organele în care această enzime operează.
Enzime în hrană
Enzimele nu se regăsesc numai în organism, ci și în numeroase alimente. Enzime importante pe care organismul nu le poate produce, trebuie asimilate din alimente. Pentru o asimilare cât mai bună, alimentele trebuie să fie proaspete și pe cât posibil crude.
Enzimele care se regăsesc în fructele și legumele proaspete ne ajută în special în digestie. Deseori, enzimele asimilate prin hrană nu sunt digerate complet deoarece ne lipsesc enzimele digestive. Resturile nedigerata de hrană se pot depune în organism sub formă de grăsime și materie reziduală.
Legume și fructe bogate în enzime
Vitaminele, nutrienții și micronutrientii stimulează sănătatea și sunt deseori componente ale enzimelor. O carență de vitamine înseamnă de cele mai multe ori și un deficit de enzime esențiale care nu sunt puse la dispoziție de organismul nostru.
Enzimele naturale pot fi consumate din fructe, legume crude, salată și alune. În special bananele, kiwi, ananasul, papaya, curmalele și perele sunt foarte bogate în enzime. Din rândul legumelor, cele mai bogate în enzime sunt broccoli, castraveții, roșiile și zucchini.
Bromelaina: Enzima din ananas
Bromelaina este cea mai cunoscută enzimă care se găsește în ananas. Denumirea este formată din două enzime care se regăsesc în acest fruct și care au un efect antiinflamator și anticoagulant, fapt apreciat în cazul a numeroase afecțiuni provocate de o inflamație. Printre acestea se numără diabetul, osteoporoza, artrita, hipertonia dar și acneea și alzheimer.
În plus, enzimele din ananas ajută și la descompunerea proteinelor din alimente. Proteinele sunt descompuse în componenții care le formează respectiv aminoacizi, care la rândul lor sunt necesari pentru formarea de celule în organism.
Enzime în producția de alimente
Rolul enzimelor este foarte important, acestea fiind biocatalizatori pot fi utilizate și în pregătirea băuturilor și alimentelor. Enzimele sunt folosite în numeroase procese de fermentație, deoarece transformă zahărul în acizi, făcând posibil consumul de alcool, brânză, iaurt și produse de patiserie. Spre exemplu în producția de brânză sunt folosite proteazele pentru fermentarea laptelui. Enzimele din bacteriile acidului lactic sunt folosite în producția de iaurt. În distilerii și cofetarii sunt folosite enzime precum amilază și proteazele.