Ce putem face împotriva bufeurilor? În timpul menopauzei, hormonii feminini se modifică, iar femeile trec din perioada maturității sexuale în senium (senior). Astfel, organismul începe să producă tot mai puțin estrogen, fapt resimțit mai puternic de unele femei. Printre stările de disconfort specifice, amintim bufeurile, transpirația abundentă, stările de amețeală. Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri, se recomandă de cele mai multe ori tratamentul hormonal. Cu toate acestea, dacă suferiți de bufeuri și de probleme circulatorii, acestea pot fi combătute prin câteva tratamente simple și naturale.
1. Mai multă activitate fizică
Plimbări în natură, mersul pe bicicletă: acestea stabilizează tensiunea arterială, întăresc inima, sistemul circulator, vasele de sânge și musculatura – și întrețin mai bine echilibrul temperaturii din creier.
2. Dușuri alternative calde-reci
Aplecați-vă deasupra căzii de baie și începeți cu partea exterioară a mâinii drepte, continuați în sus pe braț până la umăr și apoi pe partea interioară a brațului. Continuați apoi pe brațul stâng. Se recomandă ca și tratament pentru bufeuri dușurile alternative calde- reci pentru picioare, de mai multe ori pe săptămână. Mențineți o temperatură a apei de aprox. 38 de grade, timp de cinci minute, urmate de 10 secunde de apă rece (10 grade). Încheiați întotdeauna un dușul rece. Puteți încerca și metoda scufundării picioarelor în apă rece. Apa nu trebuie să fie mai adâncă de câțiva centimetri (o palmă). Scufundați talpa în apă rece timp de 20-60 de secunde. Cu fiecare pas, ridicați un picior și scoateți-l complet din apă .
3. Cafea consumată numai cu măsură
Cafeina și alcoolul (și nicotina) scad nivelul de estrogen din organism și afectează echilibrul temperaturii. În cazul în care suferiți de bufeuri, ar trebui să reduceți consumul de cafea și alcool la o ceașcă resp. un pahar și pe cât posibil să evitați țigările.
4. Alimentație ușoară
Consumați multe fructe, legume, verdețuri, produse din făină integrală, produse lactate, puțină carne roșie, puțină grăsime –și atunci doar grăsime vegetală, ulei de măsline sau de rapiță. De asemenea, nu uitați să vă hidratați. Consumați minim doi litri de lichide pe zi, în special apă, ceaiuri pentru bufeuri (neîndulcite) sau sucuri de fructe diluate cu apă în raport 50:50. Alimentația ușoară combinată cu mișcarea va avea un efect de echilibrare asupra tuturor funcțiilor corpului, reducând și bufeurile.
5. Folosiți remedii naturale
Situațiile nu sunt identice în cazul tuturor femeilor. Cohosul negru (Actaea racemosa) se numără printre remediile naturiste folosite împotriva tulburărilor de somn, a schimbărilor de dispoziție și a durerilor de cap. Este importantă administrarea timp de câteva săptămâni a produselor obținute din trifoi roșu, melarea etc. Nu se recomandă administrarea mai multor preparate în același timp, însă ceaiul de salvie poate fi combinat cu toate.
Șase remedii naturale
- Cohosul negru: Extractul obținut din rădăcina acestei plante se numără printre estrogenii vegetali. Acționează ca estrogenul produs de organism – fără efectele secundare ale celorlalte preparate hormonale.
- Mielarea: Acest preparat din plante este benefic în special la începutul menopauzei, când ciclul nu a dispărut complet. Reglează producția de progesteron și activează ovarele.
- Soia: Femeile din Asia nu cunosc de regulă disconfortul menopauzei și probabil datorită consumului mare de soia. Izoflavoanele din soia acționează ca estrogeni vegetali. Dozare: cel puțin 60mg /zi.
- Trifoi roșu: Această plantă comună este o sursă bună de hormoni vegetali. Conține substanțe asemănătoare plantei soia.
- Sunătoarea: Dacă aceste bufeuri sunt asociate cu stări depresive, sunătoarea poate fi un tratament benefic. Trebuie consumată zilnic, însă efectul se resimte doar după câteva săptămâni.
- Salvia: Dacă transpirați abundent, salvia poate fi benefică. O puteți consuma sub formă de ceai, timp de 3-4 săptămâni (zilnic câte două cești) – cald, neîndulcit. Pentru accesele severe de transpirație, încercați preparatele din farmacii.