Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Deshidratare: cauză pentru boli și kilograme în plus

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 18 Apr. 2019
Deshidratare: cauză pentru boli și kilograme în plus

Probleme digestive, piele cu aspect problematic, probleme renale, oboseală, dureri de cap – iată doar câteva dintre urmările negative ale deshidratării. Apa este aproape la fel de importantă ca aerul pe care îl respiram, de aceea hidratarea ar trebui tratată cu importanța pe care o merită. Vă vom aminti mai jos 11 motive pentru care este important să evitați deshidratarea.

Setea, primul semnal de alarmă al deshidratării 

Știați că deshidratarea se instalează înainte de a resimți senzația de sete. Cea mai bună metodă de combatere a deshidratării este de bea cantități mici de-a lungul întregii zile. Ar trebui să păstrați întotdeauna un pahar cu apă la îndemână. 

Deshidratare – semne și simptome 

Primele simptome care semnalizează că vă confruntați cu o deshidratare: 

  • Durere de cap
  • Amețeală
  • Constipație
  • Urina gălbuie
  • Oboseală
  • Lipsa apetitului

În cazul pierderii de lichide în proporție de peste 20% din cantitatea normală de apă din organism, deshidratarea vă poate pune viața în pericol. În astfel de cazuri este necesară administrarea intravenoasă de electroliți, îmbogățiți cu o cantitate mare de minerale

Copiii și deshidratarea 

În special în cazul copiilor mici și a sugarilor, pericolul deshidratării este cu atât mai accentuat deoarece aceștia nu pot semnaliza senzația de sete. 

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor și bebelușilor care suferă de diaree, deoarece pierderile de lichide prin scaun sunt foarte puternice, și trebuie înlocuite prin asimilarea sporită de lichide și hrană. 

În cazul în care suspectați că cel mic ar putea suferi de deshidratare, oferiți-i regulat diferite băuturi și stabiliți o programare cu medicul pediatru în cazul în care aveți dubii.

Seniorii și deshidratarea

În special persoanele în vârstă trebuie să acorde atenție sporită unei hidratări suficiente. În ciuda scăderii senzației de sete odată cu înaintarea în vârstă, anumite organe cum ar fi rinichii trebuie alimentați constant cu lichide pentru a funcționa corespunzător.

În special în căminele pentru bătrâni, deshidratarea este o problemă des întâlnită. Ca urmare a problemelor la înghițire, a incontinenței sau a lipsei de mișcare, există pericolul ca persoanele în vârstă să nu își asigure cantitatea de lichide de care au nevoie.

Lichidul recomandat: apa 

Părerea populară este că băuturile dulci, limonadele și ceaiurile reprezintă o sursă la fel de bună de lichide precum apa minerală, însă această părere este eronată.

Dimpotrivă: dacă respectiva băutură conține zahăr suplimentar și săruri, organismul folosește cantități importante de apă pentru a le elimina din organism. Persoanele care nu pot renunța la cafea ar trebuie să consume câte un pahar de apă pentru fiecare cafea consumată.

11 motive pentru a vă hidrata 

  1. Combaterea stării de oboseală: Apa reprezintă cea mai importantă sursă de energie a organismului. Deshidratarea încetinește activitatea enzimelor din organism. Se instalează astfel starea de oboseală. Dacă vă simțiți obosiți dimineața, beți 2 pahare de apă imediat după ce vă ridicați din pat. Veți îmbunătăți astfel circulația, iar apa este mult mai sănătoasă decât cafeaua băută pe stomacul gol.
  2. Scăderea tensiunii arteriale: În mod normal, organismul uman este format în materie de 96 de procente din apă. Prin deshidratare, sângele devine mai gros și întâmpină mai multă rezistență în timpul circulației prin organism, fapt care conduce la creșterea tensiunii arteriale.
  3. Evitarea astmului și a alergiilor: Histamina produsă de organism crește exponențial odată cu deshidratarea. Un conținut prea mare de histamină în sânge conduce la dezvoltarea unei intoleranțe la histamină și poate favoriza apariția atacurilor de astm.
  4. Reducerea intensității bolilor de piele: Deshidratarea împiedică procesul natural de detoxifiere al pielii și favorizează apariția problemelor de piele cum ar fi dermatita. O hidratare corectă ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii și a pigmentarii acesteia odată cu înaintarea în vârstă.
  5. Evitarea nivelului ridicat al colesterolului: Atunci când corpul este deshidratat, produce mai mult colesterol pentru a împiedica celulele să piardă și mai multă apă. O cantitate prea mare de colesterol în sânge poate conduce la arterioscleroză.
  6. Evitarea problemelor digestive: O cantitate prea mică de apă și de minerale în organism poate conduce la o serie întreagă de afecțiuni, dintre care amintim ulcerul duodenal, inflamarea mucoasei stomacale și arsurile gastrice.
  7. Ameliorarea problemelor renale și ale vezicii: Atunci când rinichii și vezica sunt clătiți cu o cantitate prea mică de apă, se creează un mediu propice pentru atacurile bacteriene. Acest fapt poate conduce la inflamații ale vezicii, infecții și dureri.
  8. Combaterea constipației: În cazul instalării unei stări de deshidratare, rezervele de lichide ale intestinului gros sunt primele la care apelează organismul. Urmările constau într-o digestie mai lentă comparativ cu cea în care intestinul gros ar dispune de cantitatea necesară de lichide.
  9. Evitarea durerilor articulare: Cartilajul dintre articulații este format în mare măsură din apă. În cazul unei deshidratări de durată, cartilajul slăbește și apar durerile și imobilitatea articulară.
  10. Evitarea luării în greutate: În lipsa lichidelor, celulele intră rapid în repaus și metabolismul încetinește. Numeroase persoane au tendința de a consuma alimente, deși organismele lor au nevoie doar de lichide.
  11. Evitarea îmbătrânirii premature: Atunci când corpul este deshidratat, pielea –cel mai mare organ – îmbătrânește mai accelerat. Se ridează mai repede și are un aspect îmbătrânit.
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități