Alergii și Astm Alergii și Astm

Zinc împotriva febrei fânului și a alergiilor

18 Apr. 2017
Zinc împotriva febrei fânului și a alergiilor

După lunile reci de iarnă, majoritatea așteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii. Nu însă și persoanele care suferă de o alergie la polen, alergie care este însoțită de ochi iritați și înlăcrimați, strănuturi repetate, curgeri nazale, gât inflamat și iritat, dar și erupții sau mâncărimi, iar cele mai multe simptome se fac resimțite încă din copilărie.

Deseori sunt anumite componente din alimente care tulbură sistemul imunitar al sugarilor, iar ulterior organismul reacționează la anumiți alergeni din aer, cum este și pentru febra fânului.

Creșterea numărului alergiilor

Nu există însă o explicație clară cu privire la creșterea razantă a numărului de alergii din țările industrializate. Există suspiciuni cu privire la mediul puternic poluat, însă acestea nu sunt confirmate. Spre exemplu, în Republica Democrată Germană, aerul era mult mai populat comparativ cu Germania de Vest, însă numărul cazurilor de alergie și de astm era mai mic în Est. Abia după reunificare, raportul cazurilor de alergie a început să se echilibreze. Popularea aerului din Est a scăzut, însă numărul alergiilor a crescut.

Expertul alergolog, prof. Rudolf Schopf, este de părere că printre explicațiile numărului mare de alergii se află și carența de zinc. Aproximativ jumătate din populație suferă de un deficit de zinc. "Peste 300 de procese metabolice din organismul nostru nu pot funcționa fără zinc," explică Prof. Schopf. Zincul are proprietăți antialergice directe, deoarece stabilizează anumite celule imunologice, care joacă un rol important în apariția unei alergii.

Deficitul de zinc și febra fânului (rinita alergică)

Zincul este asimilat, în special, prin hrană. Printre alimentele cele mai bogate în zinc se numără carnea, laptele, ouăle și anumite leguminoase. Însă exact aceste alimente trebuie evitate de alergici, astfel că aceștia dezvoltă deficit de zinc.

Pentru a putea evita deficitul de zinc, preparatele de zinc din farmacii ar putea reprezenta o alternativă. Cu toate acestea, prof. Schopf atrage atenția asupra studiilor care susțin că în funcție de alcătuirea medicamentelor cu zinc pot rezulta și diferențe în modul în care acestea acționează. "Atunci când se află în legătură cu aminoacidul histidina, zincul este asimilat de organism mult mai repede. În plus, histidina are proprietăți antioxidante și inhibitoare împotriva infecțiilor, ceea ce înseamnă că este în măsură să prindă ”radicalii liberi” care se formează odată cu reacțiile alergice și să îi neutralizeze. Astfel, zincul și histidina se completează reciproc într-un mod ideal datorită rolului lor de protecție celulară."

”Chiar dacă relația dintre deficitul de zinc și febra fânului este cunoscută de mulți ani, nu se acordă suficientă atenție necesarului sporit de zinc cu care se confruntă persoanele care suferă de alergii”, este de părere Prof. Schopf.

Alinarea simptomelor provocate de febra fânului

Odată declanșată, febra fânului nu poate fi stopată complet cu zinc, însă intensitatea simptomelor poate fi redusă semnificativ, fapt deosebit de benefic pentru multe dintre persoanele afectate. Astfel, este necesară acordarea atenției necesare pentru asigurarea cantității de zinc necesare ca măsură adjuvantă și continuarea tratamentului de bază împotriva alergiei.

Comunități