Zincul este vital pentru sanatatea noastra. Acestui microelement ii revin nenumarate roluri in reactiile metabolice: participa la peste 300 de reactii enzimatice ale metabolismului celular si se regaseste in continutul altor 50 de enzime. Zincul este important pentru crestere si dezvoltare, pentru regenerarea celulara, pentru piele, stocarea de insulina si sinteza proteinelor, pentru productia de sperma si sistemul imunitar. Zincul reprezinta un microelement important si pentru numeroase alte procese esentiale ale corpului nostru. Astfel, functia de aparare a corpului depinde in buna masura de nivelul de zinc.
Zinc: Functie si actiune
Asimilarea de zinc suficient este deosebit de importanta in timpul cresterii, iar lipsa acestuia in primii ani de viata si adolescenta poate rezulta in tulburari de crestere si dezvoltare. Zincul este necesar pentru diviziunea celulara, fiind un microelement important pentru piele si tesutul conjunctiv, pentru cicatrizarea plagilor in urma accidentarilor sau a operatiilor.
Si celulele sistemului imunitar au nevoie de zinc, deoarece capacitatea acestora creste direct proportional cu consumul de zinc. Printre altele, zincul are si o actiune antivirala si imbunatateste structura membranelor mucoase, prevenind patrunderea si fixarea virusurilor. Zincul scurteaza durata racelilor. De asemenea are efect antioxidant si combate radicalii liberi.
Proprietatile zincului inhiba infectiile, este benefic in tratamentul acneeii, psoriazisului si neurodermatitei, dar si in afectiunile tubului gastrointestinal, cum ar fi gastrita, boala Crohn, colita ulceroasa si celiachia. Consumul de zinc are un efect pozitiv si in cazul persoanelor care sufera de ciroza hepatica sau diabet zaharat, deoarece in ambele situatii este prezent deficit de zinc. Desigur, zincul nu reprezinta un tratament universal, insa ajuta la amplificarea succesului tratamentului.
Deficitul de zinc
Ca urmare a nenumaratelor functii care ii revin zincului, un deficit al acestuia in corp, poate avea urmari variate, printre care:
- Caderea parului, piele uscata, infectii ale pielii, par si unghii nesanatoase, capacitate redusa de vindecare a ranilor si a infectiilor pielii
- Tulburari de crestere in cazul copiilor
- Lipsa poftei de mâncare
- Cecitate nocturna
- Impotenta la barbati
- Scaderea imunitatii
- Scaderea randamentului fizic si psihic
Deficitul de zinc poate aparea fie in cazul unui necesar sporit (ex: femei in perioada de sarcina si alaptare), a unor eliminari crescute (ex: sportivii elimina zinc prin transpiratie) sau in cazul unei asimilari reduse. Astfel, deseori persoanele in vârsta nu asimileaza suficient zinc prin alimentatie deoarece nu au pofta de mâncare sau se hranesc neechilibrat ca urmare a problemelor dentare. Vegetarienii si veganii constituie de asemenea un grup expus acestui risc, deoarece prin hrana vegetala, acestia consuma o cantitate mare de acid fitic. Acesta formeaza cu zincul legaturi insolubile, impiedicând corpul sa mai asimileze zinc. Pe durata expunerii corpului la diete de slabire, aportul de zinc poate scadea sub nivelul critic, printr-un consum de sub 1500 de calorii /zi pe o perioada mai lunga de timp.
Zincul in alimente
Aportul zilnic de zinc prin alimentatie este necesar deoarece corpul nu are posibilitatea de stocare a zincului. Specialistii nutritionisti si dieteticienii recomanda un aport zilnic de zinc de aproximativ 15 mg si de 25mg pentru femeile gravide sau cele care alapteaza. Stresul sau sarcinile sporite, la care este supus corpul, cresc necesarul de zinc, iar in aceste situatii se recomanda un consum sporit. In plus, sportivii, persoanele in vârsta, pacientii care sufera de diabet, femeile care consuma preparate cu estrogen si persoanele care consuma in mod regulat alcool, trebuie sa asigure un aport suficient de zinc.
Stridiile au de departe cel mai mare continut de zinc. Urmeaza apoi carnea de vita, fructele de mare si pestele, produsele lactate (in special brânza), ouale si produsele din faina integrala. Zincul de origine animala este mai bine asimilat – mai mult de jumatate din necesarul zilnic de zinc este acoperit prin consumul de produse de origine animala. Procesarea hranei influenteaza esential continutul de zinc – astfel ca gradul de macinare al cerealelor este decisiv pentru proportia de zinc care se regaseste in faina.
Zinc si vitamina C
Asimilarea de zinc in intestinul subtire scade datorita acidului fitic (prezent in hrana vegetala), tanin (prezent in ceai si cafea) si aportului sporit de fier, calciu, cupru sau cadmiu. Consumul concomitent de proteine (spre exemplu aminoacizii histidina si cisteina) sau de acizi citrici sporesc asimilarea.
Actiunea variata si benefica a zincului asupra proceselor metabolice este sustinuta de vitamina C. Aceasta functioneaza ca un factor stimulator pentru zinc si ii sporeste eficienta. Acesta este motivul pentru care exista multe preparate disponibile in farmacii si magazine naturiste, care contin combinatii ale acestor substante.
Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!
Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.
Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre zinc!