Anual, data de 24 martie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. În anul 2022, accentul s-a pus pe necesitatea investiţiilor în cercetare, diagnosticare si tratament, pentru a putea fi salvate cât mai multe vieţi. La nivel mondial, ultimii doi ani marcaţi de pandemia de COVID-19 au dus la mai multe cazuri de tuberculoză (TBC) şi mai multe decese din cauza TBC, în comparație cu ultimii 5, respectiv 10 ani.
În contextul în care TBC rămâne una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi de TBC și recidive, raportate anual. TBC – denumită şi boala sărăciei – se transmite uşor prin particule respiratorii de către persoanele cu infecţie activă. Expunerea maximă are loc în spaţii închise şi aglomerate, iar persoanele din mediile defavorizate sunt cele mai vulnerabile. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, susţinerea sistemului imunitar, igienă şi evitarea zonelor de risc. Vaccinul BCG anti TBC este al doilea vaccin administrat nou-născuţilor în maternitate, prin schema naţională de vaccinare.
O persoană ce suferă de infecţie activă cu TBC poate infecta până la 10 alte persoane din jurul său. Aşadar, care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită la medic?
Simptome de tuberculoză
TBC este o boală infecţioasă bacteriană și afectează, în principal, plămânii. Totuși, poate fi identificată şi la nivelul rinichilor, organelor genitale, pericardului sau meningelui, iar simptomele sunt dificil de izolat.
Simptome TBC:
- Tuse ce persistă mai mult de trei săptămâni. Este inițial seacă, apoi productivă, şi se dezvoltă cu spută galben-verzuie în care se pot identifica şi urme de sânge;
- Durere toracică la respiraţie, intensificată de accesele de tuse;
- Febră şi transpiraţie nocturnă;
- Dificultăţi în respiraţie;
- Oboseală accentuată;
- Lipsa poftei de mâncare şi pierdere în greutate.
Manifestări TBC asociate altor organe:
- Rinichi: dureri la urinare, prezenţa sângelui în urină, şi durere în abdomenul inferior. Pot fi însoţite de febră, transpiraţie nocturnă şi pierdere în greutate, însă nu atât de frecvent;
- Ganglioni măriţi, cu conţinut de puroi ce poate cauza abces;
- Pericard: tuse, dispnee, durere în piept, tahicardie, febră şi transpiraţii nocturne;
- Meninge: febră, stare de greaţă şi vomă, fotosensibilitate, dureri puternice de cap şi rigidizarea gâtului, iritabilitate şi declin cognitiv;
- Organe genitale: scădere în greutate, stare generală de rău, durere abdominală şi hemoragie menstruală, ducând până la infertilitate (la femei), şi durere şi inflamaţie testiculară (la bărbaţi).