Rezistența proprie a organismului reprezintă un sistem deosebit de eficient, care însă poate trece prin scăderi temporare sau de durată. În copilărie, sistemul imunitar nu este încă dezvoltat complet. Odată cu înaintarea în vârstă, la fel ca și organele, și sistemul imunitar începe să dea semne de îmbătrânire și să nu mai funcționeze la parametri optimi.
Factorii de stres pentru sistemul imunitar
Pe lângă factorii condiționați genetic și cei externi (cum ar fi noxele din mediu) care ne afectează sistemul imunitar, ne confruntăm și cu factori individuali cum ar fi stresul permanent și suprasolicitarea la locul de muncă, excesele în consumul de alcool și tutun, anumite medicamente, administrarea în exces de medicamentelor în general, expunerea prelungită la soare, alimentația neregulată și insuficient de variată, zahărul în exces, privarea de somn, sedentarismul, etc. - pot afecta pe termen lung rezistența și pot stopa întărirea sistemului imunitar.
Cauzele condiționate de boală și medicamente pentru un sistem imunitar slăbit
Sistemul imunitar poate fi afectat și de afecțiuni metabolice, operații, radioterapii și medicamente. Persoanele cărora le sunt administrate medicamente analgezice pe o perioadă lungă de timp, se confruntă cu o inhibare a formării de celule imune speciale.
- Activitatea celulelor fagocitare scade simțitor în cazul pacienților aflați sub tratament cu anumite antibiotice.
- În cazul persoanelor diabetice, sistemul imunitar are deseori de suferit, fapt resimțit cel mai frecvent prin infecții la nivelul căilor respiratorii, a pielii și a tractului uro-genital.
- Rezistența organismului este puternic afectată prin radioterapie și folosirea citostaticelor (medicamente care împiedică înmulțirea celulelor canceroase) în cazul pacienților cu tumori.
Prin ce se caracterizează un sistem imunitar slăbit?
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la infecții și suferă în medie de 3-4 infecții anual. În plus, simptomele bolilor sunt mult mai accentuate și au nevoie de mai mult timp pentru vindecare. În plus, se confruntă și cu o juxtapunere a mai multor afecțiuni: spre exemplu, pe lângă bronșită suferă și de sinuzită.
Iată cum vă puteți întări sistemul imunitar
O bună rezistență a organismului este decisivă pentru starea de sănătate, deoarece fără sistemul imunitar, orice germen sau virus ar putea pătrunde în organism și și-ar putea începe efectul distructiv.
- Întărirea sistemului imunitar reprezintă o sarcină de durată. Este greșit să credem că răcelile pot apărea numai în sezonul rece, deoarece cei mai frecvenți agenți patogeni pentru răceli sunt virușii care nu sunt specializați în anumite perioade ale anului și ne pot afecta indiferent de anotimp.
- Începeți încă de azi un program de fitness pentru sistemul dvs. imunitar: alimentația echilibrată, bogată în vitamine și fibre vegetale, somn suficient și mișcarea regulată, gimnastică, înot etc. reprezintă un antrenament de succes pentru rezistența propriului organism. Un bun antrenament pentru sistemul imunitar poate consta și în stimularea sistemului circulator prin vizitele la saună și practicarea dușurilor alternative
- Este important să nu exagerați. Sporturile de performanță afectează în timp sistemul imunitar, fapt confirmat de medicii sportivi cu experiență.