1.Încercați să consumați hrana în porții mai mici (5-6 ori/zi) și evitați mesele prea bogate deoarece alimentele voluminoase vor umple exagerat conținutul stomacului, apărând riscul presiunii asupra esofagului.
2.În special seara ar trebui să evitați mesele prea bogate, dar și mesele servite la ore prea târzii.
3.Nu vă întindeți imediat după ce ați servit masa.
4.În timpul somnului ar putea fi de ajutor sprijinirea părții superioare a corpului într-o poziție ușor mai ridicată decât restul corpului.
5.Încercați să scăpați de kilogramele în plus, dacă sunteți supraponderal.
6.Evitați situațiile stresante, deoarece acestea pot declanșa un pirozis. Încercați să faceți sport, să meditați, învățați exerciții de relaxare pentru reducerea stresului și, indirect, a pirozisului.
7.Nu purtați îmbrăcăminte strâmtă și nici o curea prea strânsă.
8.Pozițiile îndoite ale corpului favorizează pirozisul.
9.Renunțați la consumul de alcool și tutun.
10.Evitați băuturile acide, cum ar fi sucurile de lămâie sau grape-fruit.
11.Ceaiurile de mușețel, fenicul sau chimion sunt ideale împotriva unui pirozis.
12.Mestecarea de gumă reduce refluxul gastric. Producția mărita de salivă care este determinată prin mestecarea de gumă protejează mucoasa esofagului.
13.Studiile au demonstrat că anumite dulciuri, cum ar fi ciocolata, pot declanșa pirozisul. Substanța vinovată în astfel de cazuri este teobromina.
14.Efectul cafelei asupra arsurilor stomacale nu a fost încă demonstrat, însă, cel mai probabil, consumul exagerat de cafea intensifică simptomele asociate pirozisului.
15.Multe persoane se plâng de declanșarea pirozisului imediat după consumul de preparate puternic condimentate. Modul în care diferitele condimente acționează este foarte variat, astfel că nu este posibilă o evaluare generală. Cercetările au demonstrat că substanța activă capsaicină, căreia i se datorează iuțeala din ardeii iuți, este responsabilă pentru mărirea sensibilității esofagului la acidul gastric, și astfel pentru intensificarea senzației de arsură în stomac.
16.Recomandările potrivit cărora laptele ar fi benefic împotriva pirozisului apar destul de frecvent. Acest fapt rezultă din următoarea excepție: proteina din lapte neutralizează acidul gastric. Părerile sunt împărțite deoarece, în general, ar trebui evitate astfel de recomandări de nutriție unilaterale. Pe de altă parte, oamenii de știință au demonstrat că laptele stimulează producția de acid gastric.