Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 05 Dec. 2018
Factorii de risc pentru cancerul de col uterin

Dr. Mariana Olingheru

Medic Specialist Medicină de Familie

Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV)

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este considerată un factor de risc pentru cancerul de col uterin. HPV este un grup de peste 150 de virusuri înrudite. 

Există mai multe tipuri de HPV și fiecare tip de virus afectează sănătatea în mod diferit.

Unele dintre ele provoacă un tip de creștere numită papilom, care sunt mai frecvent cunoscute sub numele de negi. 

HPV poate infecta celulele de pe suprafața pielii, celulele care acoperă organele genitale, anusul, gura și gâtul. Transmiterea virusului se face în principal prin contact sexual (incluzând sexul vaginal, anal și chiar oral), însă unele tipuri de HPV se pot răspândi de la o persoană la alta în timpul contactului cu pielea. Cel puțin 40 de tipuri sunt transmise prin contact sexual.

HPV cu risc oncogen scăzut

Diferite tipuri de HPV cauzează negi pe diferite părți ale corpului. Unele cauzează veruci comune pe mâini și picioare. Alte tulpini au tendința de a cauza negi pe buze sau pe limbă. Anumite tipuri de HPV pot provoca negi pe, sau în jurul organelor genitale feminine și masculine și în zona anală. Acestea se numesc tipuri cu risc oncogen scăzut, deoarece acestea sunt rareori legate de cancer. 

HPV cu risc oncogen crescut

Alte tipuri de HPV se numesc tipuri cu risc ridicat, deoarece sunt strâns legate de cancere, inclusiv cancerul de col uterin, vulvă și vagin la femei, cancer de penis la bărbați și cancere de anus, gură și gât la bărbați și femei. Cel puțin 15 tipuri de HPV sunt considerate tipuri cu risc ridicat de început de cancer de col uterin – acestea includ tipurile 16 și 18.

Infecția cu HPV nu înseamnă obligatoriu un început de cancer de col uterin

Infecția cu HPV este foarte frecventă la majoritatea oamenilor, organismul putând elimina singur infecția. Uneori însă, infecția nu dispare și devine cronică. Infecția cronică, în special atunci când este cauzată de anumite tipuri de HPV cu grad ridicat de risc, poate provoca în cele din urmă anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. 

Deși în prezent nu există niciun tratament pentru infecția cu HPV, există modalități de tratare a verucii și a creșterii celulare anormale cauzate de HPV. 

Conform American Cancer Society, HPV nu este singura cauză a cancerului de col uterin. Majoritatea femeilor cu HPV nu suferă de cancer de col uterin, dar anumiți alți factori de risc asociați, cum ar fi fumatul și infecția cu HIV, influențează femeile expuse la HPV cu o probabilitate mai mare de a dezvolta cancerul de col uterin.

Sistemul imunitar slăbit 

Sistemul imunitar este important în distrugerea celulelor canceroase și încetinirea creșterii și răspândirii lor. Virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul care provoacă SIDA, afectează sistemul imunitar al femeii și crește riscul altor infecții, inclusiv al infecțiilor cu HPV. La femeile cu imunitatea scăzută cu HIV, un precancer de col uterin s-ar putea dezvolta într-un cancer invaziv mai rapid decât ar fi în mod normal. Un alt grup de femei cu risc de cancer de col uterin sunt femeile care au efectuat un transplant de organe și femeile cu boli autoimune, care iau medicamente pentru a-și suprima răspunsul imun. Scăderea imunității din oricare altă cauză, poate să conducă la dezvoltarea unui cancer, pe fondul unor leziuni precanceroase. 

Infecția cu Chlamydia

Chlamydia este un tip relativ comun de bacterii care pot infecta sistemul reproductiv. 

Infecția genitală cu Chlamydia se transmite prin contact sexual și poate provoca inflamație pelvină, ceea ce duce la infertilitate. 

Unele studii au observat un risc mai mare de început de cancer de col uterin la femeile ale căror teste de sânge și mucusul cervical au prezentat dovezi ale infecției cu Chlamydia în trecut sau actual. 

Femeile care sunt infectate cu Chlamydia nu au adesea simptome. De aceea, se recomandă efectuarea periodică a culturii din secreție vaginală, odată cu efectuarea examenului citologic Babeș Papanicolau.

Fumatul

Când cineva fumează, ei și cei din jurul lor sunt expuși la multe substanțe cancerigene care afectează organele, altele decât plămânii. Aceste substanțe nocive sunt absorbite prin plămâni și transportate de sânge în tot corpul. Femeile care fumează au un risc dublu față de femeile nefumătoare de a dezvolta un cancer de col uterin. Substanțele nocive din tutun au fost găsite în mucusul cervical al femeilor care fumează. Cercetătorii consideră că aceste substanțe dăunează ADN-ului celulelor de col uterin și pot contribui la dezvoltarea cancerului de col uterin. De asemenea, fumatul face ca sistemul imunitar să fie mai puțin eficient în combaterea infecțiilor cu HPV.

Consumul de zahăr, excesul de grăsimi și proteine animale 

Femeile ale căror diete nu includ suficiente fructe și legume pot prezenta un risc crescut de cancer de col uterin. Alimentația bogată în grăsimi și proteinele animale, alimentele procesate și rafinate conduc la excesul ponderal, creșterea de estrogen și creșterea riscului de cancer de col și a altor cancere hormonal dependente la femei (mamar, endometrial și ovarian).

Zahărul ca factor oncogen

Numeroase studii arată că persoanele care consumă zahăr rafinat în cantități mari devin obeze sau supraponderale, insulino-rezistente, și au un procent semnificativ crescut de cancere, în special hormonale (cancer mamar, uterin, ovarian, de prostată).

Zahărul stimulează secreția de insulină în pancreas. Insulina stimulează, la rândul ei, factorul de creștere celulară. 

În prezent, Codul European împotriva cancerului, elaborat de International Agency for Research on Cancer (IARC), recunoaște zahărul și băuturile îndulcite (precum și grăsimile și carnea roșie) ca factori oncogeni și recomandă limitarea consumului acestora ca o regulă importantă pentru prevenirea cancerului.

Supraponderabilitatea și obezitatea

Femeile supraponderale și cele obeze sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer cervical. 

Lipsa activității fizice și alimentația nesănătoasă sunt cauzele principale ale excesului ponderal.

Excesul ponderal este însoțit de un exces de estrogeni care este un factor de risc atât pentru cancerul uterin, cât și pentru cancerul ovarian și cancerul mamar.

Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale 

Există dovezi științifice numeroase că administrarea contraceptivelor hormonale – fie oral, fie printr-un implant, plasture, dispozitiv intrauterine, inel vaginal sau contracepția de urgență (pilula de a doua zi) - se asociază cu un risc crescut de apariție a cancerului, iar pe termen lung crește riscul de apariție a cancerului de col uterin. Cercetările sugerează că riscul de apariție a cancerului de col uterin crește cu durata utilizării și revine la normal aproximativ 10 ani după oprire.

American Cancer Society consideră că o femeie și medicul ei ar trebui să discute dacă beneficiile utilizării contraceptivelor hormonale depășesc riscurile potențiale.

Comportamentul sexual 

Comportamentele sexuale asociate cu creșterea riscului de apariția unui cancer de col sunt: Debutul precoce al vieții sexuale.

Începerea vieții sexuale înaintea vârstei de 18 ani crește riscul de cancer cervical. Celulele cervicale sunt încă tinere și microtraumatismele de la contactul sexual pot favoriza apariția leziunilor de col uterin, infecția HPV.

Contacte sexuale neprotejate

Contactele sexuale neprotejate măresc riscul infectării cu HPV, HIV, Chlamydia și alte infecții. 

Parteneri sexuali multiplii

Specialiștii consideră că riscul de cancer cervical crește la mai mult de 3 parteneri sexuali pe parcursul vieții și la contacte sexuale cu un partener care a avut parteneri sexuali multipli.

Prima sarcină - vârsta sub 17 ani

Femeile care au avut o vârstă mai mică de 17 ani când au avut prima lor sarcină la termen sunt aproape de două ori mai predispuse la un început de cancer de col uterin decât femeile care au așteptat să rămână însărcinate până la vârsta de 25 de ani sau mai mult. 

Statutul economic

Multe femei cu venituri mici nu au acces ușor la servicii de îngrijire medicală adecvate, inclusiv teste Papanicolau. Acest lucru înseamnă că nu pot fi supuse unui screening sau tratament pentru precancer de col uterin. 

Dietilstilbestrol (DES)

DES este un medicament hormonal care a fost administrat unor femei între 1940 și 1971 pentru a preveni avortul. Femeile ale căror mame au luat DES în timpul sarcinii au risc de a dezvolta adenocarcinom cu celule limpezi ale vaginului sau adenocarcinom cervical. Aceste tipuri de cancer sunt rare la femeile care nu au fost expuse la DES. Există aproximativ 1 caz de adenocarcinom vaginal sau de col uterin clar la fiecare 1000 de femei ale căror mame au luat DES în timpul sarcinii. Cu toate că utilizarea DES în timpul sarcinii a fost întreruptă de FDA în 1971, încă mai există acest risc la fiicele femeilor care au utilizat DES și au peste 40 de ani. 

Istoricul familial de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin poate să apară în unele familii cu istoric de cancer. Dacă mama sau sora ta au avut cancer de col uterin, șansele tale de a dezvolta boala sunt mai mari decât dacă nu ai fi avut o rudă de sex feminin bolnavă de cancer. Cu toate acestea, nu toate cazurile de cancer de col uterin care apar într-o familie au drept cauză mutații genetice moștenite. Se pare că, în unele cazuri, femeile din aceeași familie ar putea fi mai susceptibile la unul sau mai mulți dintre ceilalți factori de risc non-genetici aferent cancerului de col uterin. 

Igiena locală precară

Igiena locală precară favorizează infecțiile genitale. Acestea modifică aciditatea vaginală, flora bacteriană normală și imunitatea locală. Mai ales dacă sunt cronice sau nu se tratează corespunzător, aceste infecții genitale favorizează dezvoltarea leziunilor precanceroase pe colul uterin.

Leziunile cervicale precanceroase sau "rănile pe col"

Leziunea precanceroasă de col uterin este o leziune intraepitelială, care nu a depășit membrana bazală celulară și care nu s-a transformat în cancer, dar prezintă acest risc de transformare.

Orice leziune intraepitelială se depistează foarte ușor la analize, la un simplu examen citologic Babeș Papanicolau și la examenul colposcopic.

Aceste leziuni trebuie investigate foarte atent și tratate corespunzător, deoarece unele dintre ele se pot transforma malign, adică pot degenera într-un început de cancer de col uterin.

Leziunile colului uterin apar și la fetele virgine

Excesul de estrogeni la pubertate

Stilul de viață nesănătos este adoptat, din păcate, și de copii. Sedentarismul și alimentația fast-food la fetițe poate să conducă la un exces de estrogeni, la apariția precoce a menstruației, la chisturi ovariene și la hipertrofia uterului.

Și fetele virgine, care nu și-au început viața sexuală pot efectua control ginecologic. Se efectuează ecografie abdomino-pelvină. Se vizualizează ovarele, care pot prezenta microchisturi. Prin ecografie se pot vizualiza uterul și un col uterin îngroșat (hipertrofic), dar nu se poate vedea nicio leziune pe colul uterin. Aceasta se poate vizualiza la colposcopie.

Infecțiile vaginale pot să apară și la virgine

Adolescentele care nu și-au început viața sexuală pot avea infecții vaginale. Germenii implicați sunt adesea streptococul de pe piele sau din mediu sau Escherichia Coli de la o infecție urinară.

Dacă o virgină are o secreție vaginală patologică, trebuie să se prezinte la medic. O probă pentru analiza de laborator se poate recolta cu ajutorul unor anse speciale. Infecțiile netratate creează o aciditate la nivelul vaginului și pot favoriza apariția leziunilor pe colul uterin.
 

 

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități