Ar putea țigările electronice să le înlocuiască pe cele obișnuite? Sunt promovate ca fiind mai sănătoase, potrivite pentru renunțarea la fumat sau chiar ca țigarete pentru nefumători. Este vorba într-adevăr de un "fumat sănătos"? Care sunt avantajele și riscurile pe care le implică țigările electronice?
Origini
Faptul că fumatul este nesănătos a devenit deja o certitudine la nivel global. Procesele din SUA intentate producătorilor de țigarete, soldate cu despăgubiri de ordinul milioanelor pentru daunele asupra sănătății au avut drept urmare modificarea legislației în Europa cu privire la protejarea nefumătorilor.
În anul 2004, antreprenorii chinezi au reluat o idee la care renunțaseră la sfârșitul anilor 80. Concernul producător de țigarete de tutun, R. J. Reynolds a introdus pe piață în 1989 o țigaretă fără fum, care de fapt producea mai puțin fum decât țigaretele obișnuite. Țigările electronice au câștigat în popularitate abia în anii recenți.
Producătorii de țigări electronice au promovat produsul ca metodă adjuvantă în încercarea de a depăși dependența de tutun. În locul tutunului și a celor peste 70 de substanțe cancerigene pe care le conțin țigaretele obișnuite, cele electrice constau în vaporizarea de nicotină. Astfel, nu rezultă fum de tutun, iar fumătorul de țigări electronice inhalează un amestec de nicotină, apă, glicerină, propilenglicol, arome artificiale conservanți.
Lichidul necesar folosirii țigaretelor este ambalat în capsule care pot fi înlocuite și care printr-o duză ajunge în gură. Prin inhalare, elementul de încălzire al țigaretei este activat, producând-use astfel vaporizarea lichidului cu nicotină. Pentru un aspect cât mai apropiat de țigaretele obișnuite, în vârful țigaretei electronice se află un mic LED care se aprinde. Țigările electronice sunt încărcate cu acumulatori.
Țigară electronică pentru dependența de tutun?
Există păreri potrivit cărora țigara electronică este ideală pentru cei care doresc să se lase de fumat. Producătorii susțin că doza de nicotină poate fi redusă progresiv, ajungându-se la o țigaretă care nu mai conține deloc nicotină. Există și distribuitori care susțin că țigara electronică ar fi fost recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca mijloc pentru a depăși dependența de tutun. OMS a demontat această afirmație și a reamintit că în prezent nu există suficiente teste cu privire la țigările electronice.
Experții atrag atenția că țigara electronică ar facilita mai degrabă fumatul decât depășirea dependenței de nicotină. Inclusiv copiii și adolescenții, dar și nefumătorii au fost atrași de arome precum măr și ciocolată, aducându-i astfel un pas mai aproape de țigările obișnuite. În plus, nicotina inhalată prin țigările electronice ajunge la fel de repede în creier ca și în cazul celor obișnuite, astfel că potențialul de dependență de tutun este la fel de mare.
Fumatul fără fum = Fumatul sănătos?
Țigările electronice sunt disponibile în magazinele online. Distribuitorii susțin de cele mai multe ori că pe lângă nicotină, conțin doar câteva substanțe inofensive.
Afirmațiile acestora au fost demontate de chimiștii din cadrul US Food and Drug Administration. Printre substanțele nocive pe care le conțin se numără și dietilenglicol, folosit și ca antigel, și care este folosit în țigările electronice sub formă de gaz, într-un rezervor. În plus, oamenii de știință au găsit în jumătate din produsele examinate, și nitrosamină, substanță cancerigenă, alături de altele cu potențial nociv pentru sănătate.
Chiar dacă există păreri care susțin că țigara electronică ar fi mai puțin periculoasă decât cele obișnuite, în prezent lipsesc verificările care să ateste respectivele păreri.
Efecte secundare
Pe lângă substanțele cunoscute cu certitudine și care ajung în organism prin folosirea țigării electronice, mulți dintre utilizatori descriu stări de amețeală și dureri de cap, în special la începătorii care nu sunt încă obișnuiți cu dozarea nicotinei. În prezent, producătorii chinezi depun eforturi în alcătuirea de studii clinice cu privire la țigaretele E, însă efectele pe termen lung sunt greu de estimat.
Deținerea și folosirea de țigări electronice este permisă în Europa, iar în țări precum Austria, Elveția, Finlanda sau Turcia, comercializarea și distribuirea lor este ilegală sau permisă doar cu prescriere medicală, în farmacii.