PAȘI DE URMAT PENTRU VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN FARMACIE
PROGRAMEAZĂ-TE PENTRU VACCINARE ANTIGRIPALĂ
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Conform “Ghidului de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare” persoanele eligibile pentru vaccinare antigripală în farmacie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:
- Să aibă recomandare de la medicul de familie;
- Să fi fost vaccinate antigripal cel puțin o dată;
- Să nu fie alergice la ovalbumină sau să fi prezentat reacții alergice la vaccinarea anterioară;
- Să nu fie alergice la niciunul din componentele vaccinului;
- Să nu prezinte simptomele unei boli febrile sau infecții acute.
Persoanele care, în urma consultației prealabile, nu îndeplinesc condițiile de vaccinare de către farmacist în farmacie, vor fi îndrumate către medicul de familie/curant pentru vaccinare.
Farmacistul va urma procedurile din “Ghidul de bună practică pentru organizarea unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare”, care prevede verificarea criteriilor de eligibilitate, evaluarea prealabilă, informarea privind beneficiile și riscurile vaccinării, obținerea consimțământului informat al pacientului, administrarea vaccinului conform protocolului.
După parcurgerea etapelor de verificare a criteriilor de eligibilitate și a evaluării prealabile, farmacistul poate decide să redirecționeze pacientul către medicul de familie sau medicul curant.
Farmaciștii autorizați pentru a efectua vaccinare antigripală sunt instruiți pentru a interveni în caz de reacții adverse. După inocularea vaccinului, fiecare persoană va fi supravegheată timp de 15 minute, pentru a putea identifica și interveni în cazul apariției unei reacții anafilactice.
Farmaciile autorizate trebuie să aibă un protocol de management al șocului anafilactic și o trusă de urgență antișoc.