Alphega
HPV este responsabil pentru mai mult de 90% dintre cancerele de col uterin, 75% dintre cancerele vaginale, 69% dintre cancerele
vulvare, 90% dintre cele anale, 70% dintre cele orofaringiene și 63% din cancerele peniene.
Ai hotărât să ai grijă de sănătatea ta?

În perioada 2023-2024, farmaciștii Alphega îți stau la dispoziție cu informații și sfaturi despre cum să te protejezi pe tine și familia ta de infecția cu HPV sau cum să gestionezi o potențială infectare.

Ce este HPV?

HPV (HUMAN PAPILOMA VIRUS) face parte dintr-o familie de virusuri foarte larg răspândite, care duce la infecții ale pielii și mucoaselor.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție virală a aparatului reproducător. În prezent sunt identificate mai mult de 200 de tulpini HPV, dintre care 15 tulpini cu risc crescut pentru apariția cancerelor de col uterin, vaginal, anal, vulvar, orofaringian și penian.
Două tipuri de papilomavirus uman (HPV) (16 și 18) sunt responsabile pentru aproape 80% din cancerele de col uterin.


Factori de Risc
Multipli parteneri sexuali
Debutul precoce al
vieții sexuale
Fumatul
Imunodeficiențe
Contact sexual neprotejat
Tipuri de leziuni în urma infectării cu HPV

De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu prezintă semne și simptome. Însă, dacă sistemul imunitar al pacientului nu învinge infecția și aceasta persistă un timp îndelungat în organism, este posibil să apară anumite leziuni.

Leziunile clinice pot fi reprezentate cel mai frecvent de: veruci, papiloame, condiloame genitale (HPV tulpinile 6 și 11 ), leziuni displazice sau cancere.

Factori de Risc
Multipli parteneri sexuali
Debutul precoce al
vieții sexuale
Fumatul
Imunodeficiențe
Contact sexual neprotejat
Verucile, papiloamele și condiloamele sunt leziuni benigne ce pot avea diverse forme și culori, pot dispărea spontan sau cu tratament, sau pot fi rezistente la tratament.
De asemenea, pot reapărea din cauza persistenței virusului. Această recurență poate afecta calitatea vieții. Acestea pot apărea cel mai frecvent la nivel anogenital (vulvă, vagin, cervix, anus, penis) și oro-faringian (bucal, farinigian, larinigian).
Condiloamele genitale apar de obicei ca o mică umflatură sau mai multe în zona genitală. Pot fi de diferite dimensiuni, plate sau reliefate, frecvent având o formă conodipiformă (asemănătoare unei conopide), iar culoarea poate varia de la roz la maro. Acestea pot dispărea, rămâne la fel sau să crească și pot reapărea după tratament. Tulpinile responsabile de apariția lor sunt în general tulpini cu risc scăzut, cel mai frecvent întâlnite fiind tulpina 6 sau 11.
Diagnostic

Diagnosticul se realizează prin efectuarea unei analize ce detectează prezența virusului HPV de la nivelul colului uterin, anusului sau la nivel penian.
Medicul recoltează cu ajutorul unui tampon o probă ce va fi examinată în laborator. Recoltarea se poate face separat sau împreună cu testul Babeș-Papanicolau.

Vino în centrele SYNLAB notate mai jos, în perioada 01.08.2024-01.08.2025 și beneficiezi de preț special la pachetul de analize pentru HPV, în baza voucherului de reducere.

Voucher valabil doar în locațiile:
București - CENTRU RECOLTARE
CALEA 13 SEPTEMBRIE 127
Adresa: Calea 13 Septembrie Nr. 127,
Bl. T3, Parter, Sector 5
Tel: 021.9087
București - CENTRU RECOLTARE
MIHAI BRAVU
Adresa: Șoseaua Mihai Bravu Nr. 134,
Bl. D21, Parter, Sector 2
Tel: 021.9087
București - CENTRU RECOLTARE
PANTELIMON
Adresa: Șoseaua Pantelimon Nr. 291,
Bl. 9, Parter, Sector 2
Tel: 021.9087
Drobeta Turnu Severin - CENTRU RECOLTARE
CRIȘAN 31
Adresa: Strada Crișan, Nr. 31,
Bl. A0, Sc. B, Parter
Tel: 021.9087
Baia Mare - CENTRU RECOLTARE TRAIAN
Adresa: Bulevardul Traian, Nr. 22,
Ap. 61, Parter
Telefon: 0755.289.159
Tratament
Tratamentul se bazează pe creșterea imunității locale și generale a pacienților și pe tratamentul leziunilor apărute. Leziunile cutanate se pot trata cu ajutorul diferitelor creme sau soluții.

Vaccinarea împotriva HPV, screening-ul și tratamentul leziunilor precanceroase reprezintă principalele modalități de a preveni cancerul de col uterin.

Vaccinarea

Vaccinurile pentru HPV sunt sigure și eficiente în prevenirea infecțiilor cronice cu HPV, a leziunilor precanceroase de grad înalt și a cancerelor invazive.
Vaccinul anti-HPV are potențialul de a preveni peste 90% dintre cazurile de cancer asociate cu HPV

România este țara UE cu cea mai mare incidență și mortalitate prin cancerul de col uterin1.

Vaccinare împotriva
HPV se recomandă
atât fetelor, cât și băieților

În România, vaccinul HPV este aprobat pentru persoanele între 11 și 45 ani. Pentru copiii mai mici de 15 ani se recomandă administrarea a două doze de vaccin, iar pentru cei între 15 și 45 de ani, trei doze.

Începând cu 1 Decembrie 2023, prin Programul Național de Vaccinare din țara noastră, vaccinarea anti-HPV se înscrie în regim compensat, astfel:

Discutați cu medicul pediatru, medicul ginecolog sau cu medicul de
familie pentru mai multe detalii legat de administrarea vaccinului.

Află mai multe despre HPV

LIFESTYLE SI SANATATEA FEMEII
Infecţia cu HPV – Mituri şi Adevăruri
Vezi articol
LIFESTYLE SI SANATATEA FEMEII
Preventie BTS prin stil de viata sanatos
Vezi articol
LIFESTYLE SI SANATATEA FEMEII
Factorii de risc pentru cancerul de col uterin
Vezi articol
AFECTIUNI
Cum se diagnostichează infecţia cu HPV?
Vezi articol
FRUMUSETE SI INGRIJIRE
Papiloamele cutanate – cât sunt de periculoase și cum se pot trata
Vezi articol
FRUMUSETE SI INGRIJIRE
Verucile – de ce sunt periculoase
Vezi articol
LIFESTYLE SI SANATATEA FEMEII
Examenul citologic Babeș Panicolau
Vezi articol

Vezi cum a fost la evenimentul din Constanța


ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Da, orice persoană poate să fie purtătoare fără să prezinte semne sau simptome. Sistemul imunitar luptă activ pentru înlăturarea virusului și în 90% din cazuri reușește să-l elimine, dar în cursul eliminării sale, care poate să fie de durată, persoana este purtătoare și prezintă risc infectant.

Riscul de a transmite virusul în cursul sarcinii sau a nașterii este considerat a fi foarte scăzut și de cele mai multe ori chiar dacă există transmitere, sistemul imunitar al bebelușului elimină virusul. Bebelușul poate capta virusul dacă la nivelul tractului genital al mamei există leziuni active cu care fătul intră în contact direct la naștere. Unele tulpini HPV duc la dezvoltarea de leziuni cutanate care în timpul sarcinii, din cauza statusului imunodeficitar, pot avea o evoluție galopantă, dacă leziunile sunt la nivelul canalului de naștere sau la nivelul mameloanelor. Astfel, șansa ca fătul să fie infectat, este mai mare.

NU! Din păcate, infecția cu HPV este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală și de cele mai multe ori partenerul infectat nu prezintă leziuni care să sugereze prezența virusului.
Infectarea cu virusul HPV poate crea stări emoționale foarte negative cu impact major asupra capacității de a gestiona situația și a păstra o calitate optimă a vieții!
Fiind vorba în esență de transmiterea sexuală a virusului, vedem adesea confruntatea cu emoții intense de vinovăție, rușine, frica de stigmatizare, stres, furie față de partenerul care s-a infectat întâi, stări depresive și anxioase din cauza proiecțiilor de viitor cu privire la viață.
Totodată, apar adesea simptome de ipohondrie cu frica de a nu dezvolta cancer și o deteriorare a comportamentelor sexuale sănătoase, astfel încât, cumulând mai multe stări negative și simptome, în funcție de starea afectivă a fiecăruia, putem discuta de instalarea unor tulburări depresive și anxioase.
Un rol crucial în prezența și menținerea acestor stări, este jucat de lipsa majoră de informații corecte cu privire la ce înseamnă infectarea cu virusul HPV, ceea ce duce la construirea mentală a diagnosticului în baza unor mituri, aflându-ne astfel în imposibilitatea de a discuta despre ceea ce ni se întâmplă, de a cere ajutorul și de a ne putea aduce în jurul nostru persoanele dragi care să ne fie suport în procesarea și gestionarea diagnosticului.

Ca o recomandare generală, este vital să cerem și să căutăm din surse sigure informații cu privire la HPV, să stăm puțin și să ne observăm emoțiile și gândurile pe care le avem cu privire la ceea ce ni se întâmplă, să ne facem o strategie legată de pașii pe care îi avem de făcut în vederea gestionării situației actuale și extrem de important, să vorbim despre ceea ce ni se întâmplă cu cei dragi, medicul nostru, farmacistul și nu în ultimul rând, cu un psiholog care ne poate ghida în procesul de acceptare și adaptare.

Se recomandă contactul sexual protejat și evitarea contactului cu leziunile tegumentare.

Nu. Nu se poate identifica cu exactitate momentul infectării, orice contact sexual poate să fie momentul de expunere la virus. Astfel, contactul infectant poate să aibă loc la distanță de momentul testării pozitive sau de apariția leziunilor.

Cea mai eficientă formă de vaccinare este înainte de expunerea persoanei la HPV. Răspunsul imun depinde mult de statusul imun al pacientului, dar începe să fie eficient încă de la prima administrare. Trebuie înțeles că vaccinarea nu elimină virusul deja existent în organism! Vaccinul stimulează imunitatea locală și generală și ne protejează de celelalte tulpini pe care nu le avem în momentul vaccinării!

Vaccinul oferă protecție doar pentru cele mai frecvente 9 tulpini. Dar în prezent există peste 150 de tulpini HPV. Da, putem contacta virusul în continuare având în vedere numărul de tulpini care nu sunt incluse în vaccin, dar sistemul imun local o să fie cu 99% mai capabil de a elimina virusul în totalitate.

DA.Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening pentru cancerul de col uterin ce depistează precoce leziunile precanceroase, astfel încât trebuie efectuat în continuare.

Nu. Infecția cu HPV nu afectează fertilitatea sau capacitatea unei femei de a duce o sarcină la termen. Cu toate acestea, unele leziuni și tratamentele lor pot expune pacienta la un risc de naștere prematură.

Nu, nu se recomandă rutina testării prevaccinale. Chiar dacă suntem pozitivi pentru o tulpină, vaccinul nu ne va mai proteja împotriva acelei tulpini, dar ne va proteja împotriva tulpinilor pe care nu le avem în acel moment.

NU, pentru că acesta nu conține virusul propriu-zis.

Chiar dacă suntem pozitivi pentru o tulpină, vaccinul nu ne va mai proteja împotriva acelei tulpini, dar ne va proteja împotriva tulpinilor pe care nu le avem deja.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7579832/
www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5096309/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706722/
www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7579832/#b5-etm-0-0-09316
www.who.int/news/item/01-09-2023-one-in-three-men-worldwide-are-infected-with-genital-human-papillomavirus
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10078185/
www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1346-8138.16697
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0042682213003565
www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
www.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/about/key-statistics.html
www.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/about/key-statistics.html
www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
www.sanador.ro/genotipare-hpv
www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
www.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html
www.cdc.gov/std/treatment-guidelines/hpv.htm
www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer
www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/teen/hpv.html
www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine.html
¹The Global Cancer Observatory, GLOBOCAN 2020, accesibil la https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/popula-tions/642-romania-fact-sheets.pdf
Această pagină include materiale informative și educaționale aprobate de ANMDMR cu adresa nr. 14585E din 30.04.2024.