Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a combate congestia nazală:
1. În cazul în care știți că aveți alergii, luați antihistamine sau medicație specifică alergiilor, precum și antiinflamatoare, acestea reducând reacția specifică și congestia nazală. Încercați să evitați sursele de alergeni.2. Mențineți umiditatea aerului în limite optime. Puteți evalua nivelul de umiditate cu ajutorul unui higrometru electronic. Folosiți apoi un umidificator pentru a respira vaporii emanați, acest lucru ajutând la eliberarea sinusurilor încărcate și reducând inflamația. Folosiți apă fiartă în prealabil sau sterilă, evitând răspândirea virusurilor sau bacteriilor, dar și a depunerilor de calcar în aparat.
3. Consumați lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspete, apă) pentru a vă hidrata corpul în perioada de vindecare, facilitând astfel fluidizarea mucusului în exces și eliminarea acestuia.
4. Folosiți comprese calde pentru zona sinusurilor. Puteți folosi un prosop udat cu apă fierbinte, bine stors și împăturit, pe care îl așezați pe nas și frunte, dar și pernuțe cu sâmburi de cireșe care pot fi încălzite ușor la aparatul cu microunde și învelite cu un prosop uscat pentru a evita temperaturile prea ridicate.
5. Folosiți puterea aburilor calzi pentru a scădea inflamația. De exemplu, faceți un duș fierbinte pentru o ușurare temporară a congestiei nazale sau preparați ceaiuri calmante și inhalați aburii calzi, cu un prosop deasupra capului, menținând o distanță confortabilă de lichidul fierbinte.
6. Utilizați spray-uri nazale pe bază de soluție salină. În cazul în care folosiți anumite sprayuri pe bază de substanțe decongestive, discutați cu medicul sau farmacistul pentru a preîntâmpina formarea dependențelor.
7. Încercați să folosiți un irigator nazal, cu apă distilată, sterilă sau apa fiartă în prealabil pentru a prepara soluția. Sterilizați irigatorul nazal și lăsați-l să se usuce în aer liber, pentru a nu forma mucegai în interior.
Chiar dacă în mod obișnuit congestia nazală se tratează ușor acasă, contactați medicul în situațiile în care congestia durează mai multe de 7 zile, aveți febră mai mult de 3 zile, mucozități galbene sau verzi, care pot indica o infecție bacteriană, dureri de sinusuri care persistă, astm, probleme cronice ale aparatului respirator sau imunitate scăzută.