Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Raceala: preventie si tratament

16 Dec. 2016
Raceala: preventie si tratament

Raceala sau infectia gripala se face simtita prin simptome precum tusea, durerile in gat, durerile de cap, de membre, oboseala si stari febrile. Agentii patogenti sunt diferiti virusi, cum ar fi rinovirusii care se transmit prin aer. Spre deosebire de virusii gripali influenza, raceala este de cele mai multe ori inofensiva.

Masuri preventive

Racelile reprezinta un indiciu ca organismul resp. capacitatea de aparare a corpului este epuizata. Odihna si somnul sunt benefice pentru o recuperare cat mai rapida in cazul racelilor. O cura suplimentara de infuzie cu ceai de tei si flori de soc, baile la picioare pot combate raceala inca de la primele simptome. Numai cei caliti reusesc sa treaca peste iarna fara probleme. Practicarea regulata de sport, vizitele la sauna si baile fierbinti sau dusurile alternative stimuleaza sistemul imunitar. Pregatirile pentru sezonul rece trebuie sa inceapa cu trei luni in avans.

Cea mai buna protectie impotriva racelii este starea buna a sistemului imunitar. Capacitatea de protectie a organismului poate fi stimulata cu cateva plante medicinale cum ar fi echinaceea  (Echinacea purpurea, Echinacea pallida), eupatorium, indigo salbatic (Baptisia) sau tuia, care pot fi combinate sau consumate separat in ceaiuri. Atentie insa la dozarea corecta. Doar asa poate fi garantata eficienta acestora. Alimentatia sanatoasa joaca si ea un rol important. Consumati vitaminele necesare, in special C si B sub forma de fructe citrice, kiwi sau tablete. Daca este consumata in cantitati suficiente, vitamina C sprijina sistemul imunitar.

Cei care se simt expusi riscului de a raci, trebuie sa isi intareasca din timp rezistenta organismului:

  • Prin vizite regulate la sauna
  • Prin dusuri alternative calde/reci
  • Prin miscare la aer curat
  • Prin stimuli din plante disponibili in parmacii

Imbracamintea trebuie adaptata la conditiile meteo pentru a evita racirea organismului.

Daca insa raceala isi face simtita prezenta,

  • Acordati atentie unei ingrijiri corespunzatoare a organismului,
  • Hidratati-va suficient,
  • Asigurati suficienta umiditate in spatiile incalzite.

Dat fiind faptul ca nu exista medicamente impotriva virusilor, tratamentul este doar simptomatic. Medicamentele de raceala contin substante active tipice simptomelor racelii si imbunatatesc starea generala a organismului. Inclusiv metodele populare impotriva racelii, cum ar fi inhalatiile , impachetarile pentru scaderea febrei, sunt apreciate  si in prezent datorita eficientei.

Tratamentul racelilor "banale" difera in functie de simptome, iar medicamentele sunt isponibile in farmacii, fara a necesita reteta. Prin respectarea catorva masuri generale, raceala simpla cu tuse, nas congestionat si febra usoara se vindeca si fara supraveghere medicala. Daca insa simptomele se prelungesc pe o perioada de peste 10 zile, se recomanda consultarea unui medic.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități