În general, adulții au două-trei episoade de răceală pe an, iar copiii prezintă mult mai multe episoade. Alergiile sunt considerate deja afecțiuni comune, mai ales că în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe cazuri de alergii la diferite categorii de vârstă. Deși simptomele sunt similare, răcelile și alergiile sunt diferite. În plus, factorii cauzatori pot varia.
Iată câteva simptome care să vă ajute să faceți diferența:
- Lacrimarea excesiva si pruritul ocular sunt simptome ale alergiilor.
- Febra se prezintă doar în răceală și nu este un simptom al alergiilor.
- Durerea în gât nu este specifica alergiilor, însă este mai comună răcelilor.
- Dureri musculare apar doar în răceală.
- Eczema apare în alergii și mai rar în caz de răceală.
- Simptomele răcelilor durează între 7 și 10 zile, iar cele de alergie până la câteva săptămâni.
- Dacă simptomele prezintă ciclicitate, este posibil să fie vorba despre alergii. Factori precum anotimpul, mediul, prezența animalelor de companie, flori, anumite medicamente sau alimente vă pot indica prezența unei alergii.
- Răcelile sunt cauzate de viruși și sunt contagioase. În schimb, alergiile nu sunt cauzate de viruși și nu sunt contagioase.
De reținut!
Atât răcelile, cât și alergiile afectează sistemul respirator.
Când să mergeți la doctor
Uneori, este dificil să facem diferența între răceală și alergie, astfel că este mai bine să consultăm un profesionist. Dacă simptomele durează mai bine de 2 săptămâni sau sunt prea severe, este mai bine să mergeți la medic. Specialistul va putea identifica alergiile prin testele pe piele. De îndată ce este stabilit tipul de alergie, un tratament vă va fi recomandat.