Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Ce să mănânci atunci când ești răcit?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 06 Sep. 2024
Ce să mănânci atunci când ești răcit?

Răceala nu vine singură, ci aduce cu ea durere în gât, congestie nazală, dificultăţi de respiraţie, uneori pierderea gustului şi mirosului, durere de cap şi stări de oboseală. Odihna şi o alimentaţie corectă, care susţine sistemul imunitar şi organismul în lupta cu boala, sunt primordiale în procesul de vindecare.

Supa

Supele sunt alimentele minune atunci când eşti răcit. Supa de pui cu legume conţine vitamine, minerale, aminoacizi, calorii și proteine, nutrienți de care corpul are nevoie în timpul unei boli. Supa de pui este, de asemenea, o sursă optimă de lichide și electroliți. Căldura supei diminuează congestia nazală, iar aminoacidul N-acetil-cisteină descompune mucusul și are efecte antivirale, antiinflamatorii și antioxidante. Adăugaţi şi câţiva căţei de usturoi atunci când fierbeţi carnea, aproximativ 40-50 de minute, apoi legumele şi lăsaţi totul la foc mic pentru 30 de minute.

Supa de oase conţine electroliţi, colagen, aminoacizi şi antioxidanţi, este caldă și confortabilă, ajutând la calmarea durerii în gât și la decongestia nazală.

Legume cu frunze verzi

Salata verde, frunzele de rucola, kale şi spanac sunt surse excelente de vitamina C, fier şi antioxidanţi cu rol antiinflamator, ce vă pot ajuta să vă simțiți mai bine mai repede. Le puteţi consuma crude, încorporate în supă ori sotate – sub formă de garnitură.

Somon şi piept de pasăre

Probabil una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate, minerale, acizi graşi Omega 3 şi vitamina D, somonul are efect antiinflamator şi susţine funcţionarea sistemului imunitar.  Pieptul de pui şi de curcan, consumate fierte sau coapte, conţin proteine şi sunt uşor de digerat.

Iaurt şi fulgi de ovăz

Prebioticele (fibrele) şi probioticele, aflate din abundenţă în iaurt şi kefir, contribuie la funcţionarea sistemului imunitar şi pot ajuta în vindecare mai uşoară şi mai rapidă. Dacă simţiţi că lactatele favorizează producţia de mucus, încercaţi să consumaţi alte alimente cu probiotice, precum kombucha. Ovăzul este uşor digerabil, se poate consuma cu iaurt, înmuiat în apă, cu banane sau câteva feliuţe de măr şi va furniza calorii, vitamine şi minerale.

Fructe şi legume

Bananele sunt moi, cu gust blând, dar bogate în nutrienți, cum ar fi potasiul, unul dintre electroliții cheie de care corpul dumneavoastră are nevoie mai ales în timpul bolii. Fructele şi legumele bogate în vitamina C ajută organismul să lupte cu răceala, aşadar consumaţi: citrice, mere, kiwi, fructe de pădure, broccoli, ardei şi roşii.

Între mese, beţi ceai de plante cu ghimbir şi miere – ameliorează durerea de gât şi tusea, decongestionează nasul şi aduce o stare de bine, datorită proprietăţilor antivirale şi antiinflamatorii ale mierii şi ghimbirului.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități