Chiar dacă pandemia a însemnat reconectare cu familia, cu natura şi redescoperire, pentru majoritatea oamenilor, grija şi timpul pentru propria persoană au avut de suferit. Mulţi dintre noi învăţăm şi lucrăm de acasă, împărţim acelaşi spaţiu mic cu toţi membri familiei, întreaga zi, asistăm la cursurile copiilor online, muncim şi îngrijim gospodăria. Lipsa de timp, motivare şi interes faţă de noi înşine, alături de dificultăţile financiare, ne-au determinat, poate, să neglijăm o serie de aspecte care ne fac să ne simţim mai bine. Vă propunem să le redescoperim împreună şi să le regăsim locul în viaţa noastră.
Compasiunea faţă de sine
Compasiunea faţă de sine este capacitatea de a conştientiza suferinţa emoţională proprie, de a ne trata şi preţui cu blândeţe, exact asa cum am face faţă de un prieten drag, care suferă. Drumul către compasiunea trece prin 3 etape, care ne vor face mai conştienţi de vulnerabilităţile, dar şi de forţele noastre interioare.
Cum sa ai grijă de tine?
Prin acţiunile de bunătate şi îngrijire ale propriei persoane, facilităm calea către o ieşire mai uşoară din starea negativă. Pentru fiecare, acestea pot fi diferite şi trebuie adaptate situaţiei. Dacă simţim ca am neglijat modul în care arătăm ne va ajuta să: facem şi respectăm un program de activitate fizică, urmată de un duş rapid şi îmbrăcarea hainelor pe care le purtam în mod normal la serviciu, atunci când lucrăm de acasă. O vizită la coafor, la cosmetică, o cămaşă nouă sau un ruj nou ne vor ajuta să ne simţim mai bine în propria piele. Nu uitaţi de parfumul preferat şi de timpul pentru relaxare şi odihnă.
Ai grijă de ceilalţi
Compasiunea faţă de ceilalţi constă în a fi conectat cu ei, a-i asculta şi a le mulţumi că există. Aşadar, sunaţi-vă prietenii şi familia mai des şi ascultaţi-le poveştile, grijile, bucuriile. Zâmbiţi, oferiţi-vă să îi ajutaţi dacă simţiţi că puteţi face asta şi mulţumiţi-le că vă sunt aproape. Atunci când petreceţi timp cu copiii, fiţi prezenţi doar în acea activitate – lăsaţi în altă parte telefonul, laptopul şi grijile – vor simţi şi vă vor arăta acest lucru. Ajutaţi persoane care au nevoie.
Ai grijă de ce contează
Compasiunea implică şi conştientizarea propriilor limitări, temeri, slăbiciuni şi gestionarea lor prin acţiuni în opoziţie. Aşadar, data viitoare când aveţi o şedinţă sau un test, pregătiţi-vă bine înainte şi oferiţi cele mai bune răspunsuri; nu evitaţi provocările, ci înfruntaţi-le cum puteţi mai bine; nu amânaţi, ci începeţi cu paşi mici şi un plan bun ceea ce aveţi de făcut; nu vă izolaţi, ci conectaţi-vă cu ceilalţi.
Pandemia ne-a transformat. Putem fi fiinţe mai bune cu noi şi cu alţii, iar asta ne va ajuta să ne simţim mai bine.