Există o mare posibilitate ca în această vară să purtăm masca de protecţie împotriva infectării cu COVID-19, atât la interior, cât şi în aer liber. Purtarea corectă a măştii vizează acoperirea nasului şi gurii, pentru a-i proteja pe ceilalţi, dar şi pentru a ne proteja pe noi de eventuale atingeri involuntare ale feței cu mâna murdară.
Umezeala şi temperaturile ridicate din aer pot face ca purtarea măştii să declanşeze o serie de probleme dermatologice în zona acoperită: dermatita, rozacea şi acneea de mască. Stratul de aer cald şi umed, dar şi acţiunea de frecare a măştii, elasticului sau curelelor pe ten, sunt propice pentru dezvoltarea bacteriilor responsabile pentru acneea de mască, dar şi pentru alte afecţiuni ale pielii.
Cum îngrijim tenul şi prevenim iritaţiile provocate de purtarea măştii?
Pentru menţinerea unui echilibru microbian cutanat este importantă adaptarea ritualului de curăţare, hidratare şi protejare a tenului la provocările impuse de sezonul cald. Cu atât mai mult cu cât purtarea măştii poate accentua sensibilitatea tenului.
Curăţare – demachiaţi tenul dimineaţa şi seara cu produse de curăţare blânde: apă micelară sau apă şi un gel de curăţare dedicat tenului sensibil. Pentru exfoliere, alegeţi, o dată la 3 zile, un produs cu particule naturale fine. Finalizaţi prin pulverizarea de apă termală, cu efect antiinflamator şi calmant.
Hidratare – utilizaţi o cremă hidratantă cu textură lejeră, pe bază de apă termală sau ceai verde. Pe timpul zilei, este important să utilizaţi o cremă cu factor de protecţie solară SPF 30, însă noaptea este suficientă una simplă. În cazul în care observaţi că iritaţiile se accentuează în zona măştii, renunţaţi la crema de protecţie solară pe zona acoperită de mască, atunci când nu vă expuneţi la soare în intervalul orar 10:00-16:00 mai mult de 30 de minute.
Tratament şi protecţie – înainte de montarea măştii, aplicaţi produse dermatocosmetice împotriva iritaţiilor de tipul spray-urilor reparatoare. Local, în cazul apariţiei acneei, seara şi dimineaţa utilizaţi loţiuni antibacteriene şi antimicrobiene.
Prevenţie – renunţati la fondul de ten sub mască şi la machiajul încărcat. Schimbaţi masca dacă începe să se umezească şi pulverizaţi apă termală la fiecare înlocuire. Apa termală hidratează tenul, îndepărtează impurităţile superficiale şi calmează iritaţiile. Alegeţi o mască de protecţie din material moale, lejer, însă fixă pe faţă. Măştile reutilizabile, din bumbac sau alt material textil, trebuie spălate după fiecare purtare, la temperaturi înalte.