Prevenție Covid 19 Prevenție Covid 19

Pasaport de imunitate Covid-19

17 Jun. 2020
Pasaport de imunitate Covid-19

În contextul restricțiilor impuse de autorități pentru a evita infectările în masă cu Covid-19, pneumonia virală cauzată de virusul SARS-CoV-2, precum şi a numărului tot mai mare de persoane considerate vindecate, anumite guverne au lansat ideea unui “paşaport de imunitate”. Acesta ar atesta existența anticorpilor ce protejează persoanele ce au trecut deja prin boală de o nouă infectare, permițându-le reintegrarea în siguranță în comunitate şi revenirea la serviciu. 

Ce presupune măsurarea anticorpilor

Anticorpii sunt proteine, numite imunoglobuline, produse de organism şi aflate în sângele unei persoane care a avut o anumită boală şi a trecut prin etapele necesare de vindecare. Alături de anticorpi, organismul produce şi celule T, care recunosc şi elimină patogenul din corp. Această imunizare celulară poate preveni, în funcție de eficiența sistemului imunitar personal, o reinfectare cu acelaşi virus, în cazul acesta SARS-CoV-2.

Testele de laborator ce detectează prezența anticorpilor specifici, diferiți de cei ai altor tipuri de coronavirusuri, pot fi inexacte, şi anume fals pozitiv sau fals negativ. De asemenea, diferențierea tipurilor de anticorpi este esențială, întrucât există deja şase coronavirusuri umane, care provoaca răceala comună, MERS şi SARS.

Avertizările Organizației Mondiale a Sănătății  

Mai multe țări au început testările de anticorpi SARS-CoV-2 la nivelul populației sau a unor grupuri expuse virusului, pentru a înțelege răspândirea şi virulența sa. OMS avertizează asupra faptului că, în ciuda valorii ştiințifice a studiilor, acestea sunt într-o mai mică măsură capabile să confere cu certitudine o garanție a imunității la reinfectări sau la propagarea Covid-19. În plus, persoanele care ar putea primi aceste certificate sau „paşapoarte de imunitate” ar putea deveni factori de transmitere în cazul unei prezențe scăzute a anticorpilor în sânge. O altă îngrijorare vine din sfera legalității cu care astfel de certificate se pot obține şi a temerilor ce țin de discriminare şi drepturile fundamentale ale omului.

Până la disponibilitatea pe piață a unui vaccin anti-Covid-19, este esențială respectarea recomandărilor forurilor naționale şi internaționale de igienă şi distanțare socială, pentru a preveni infectarea şi răspândirea bolii. 

Comunități