Studii recente oferă date îmbucurătoare legate de durata imunizării post-Covid-19. Un studiu publicat în decembrie 2020, realizat de echipa Oxford University Hospitals Staff Testing Group[i], a avut ca scop clarificarea relației dintre prezența anticorpilor la SARS-CoV-2 și riscul de reinfectare ulterioară. Studiul a fost realizat asupra 12.541 de angajați în domeniul sănătății, din cadrul spitalelor Oxford University din Marea Britanie. A fost investigată incidența SARS-CoV-2 confirmată prin testul PCR, iar evaluarea inițială a nivelului de anticorpi a fost realizată prin analize primare pentru determinarea nivelului de anticorpi anti-Spike și teste IgG împotriva proteinei N. Participanții la studiu au fost monitorizați timp de 31 de săptămâni.
Rezultatele studiului
S-a observat că 223 de persoane din 11,364 cu rezultate negative pentru anticorpi anti-Spike, au dezvoltat în timpul monitorizării o infecție confirmată prin testul PCR, în vreme ce doar 2 persoane din cele 1265 care aveau inițial anticorpi anti-Spike au contractat din nou virusul. Participanții care au avut acești anticorpi anti-Spike dezvoltați, chiar dacă au fost ulterior infectați cu noul coronavirus, au rămas asimptomatici. Rezultate similare au fost obținute și pentru persoanele care au avut IgG pozitiv împotriva proteinei N. În concluzie, după depășirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul produce anticorpi anti-Spike și IgG pozitiv împotriva proteinei N, iar riscul de reinfectare este redus substanțial pentru următoarele 6 luni.
Acest lucru are implicații și asupra strategiei de vaccinare, care poate re-prioritiza grupurile și etapele de vaccinare, pentru a crește imunitatea populației și a ajunge mai repede la o imunitate a majorității, într-o fereastră mai scurtă de timp.
Mai mult, persoanele care totuși se reinfectează dar au aceste mecanisme imunitare dezvoltate, prezintă forma asimptomatică a bolii Covid-19. O limită a studiului de față este, totuși, faptul că nu a evaluat și activitatea celulelor imunitare de tip T, al căror rol poate fi important în eliminarea virusului. Cu siguranță, este nevoie de studii continue și de extinderea lor asupra altor grupuri de persoane, precum copii, vârstnici și persoane cu boli cronice.
Recomandările generale mențin măsurile de protejare personală și a celor din jur, chiar dacă ați trecut prin Covid-19 și beneficiați de imunitate naturală pentru o perioadă de timp. Spălatul mâinilor, menținerea distanței sociale și purtatul măștii rămân reguli de bază, esențiale pentru siguranța tuturor.
*Alte surse positive despre imuniatea dupa covid: https://www.who.int/webinars/episode/science-in-5/episode--18---covid-19---immunity-after-recovery-from-covid-19, https://www.healthline.com/health-news/how-long-does-immunity-last-after-covid-19-what-we-know, https://www.medscape.co.uk/viewarticle/natural-immunity-covid-19-may-last-months-2021a1001r2r
[i] Antibody Status and Incidence of SARS-CoV-2 Infection in Health Care Workers, disponibil la: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034545