ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Pierderea auzului – măsuri de siguranță (în spații zgomotoase)

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 26 Oct. 2023
Pierderea auzului – măsuri de siguranță (în spații zgomotoase)

În plin sezon al festivalurilor şi concertelor desfăşurate în aer liber, cu nivel al zgomotului chiar şi de peste 100 de decibeli (dB), precum şi în orice alt tip de spaţiu sau mediu de lucru cu nivel înalt de zgomot, cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de protecţie a auzului sunt extrem de importante.

Hipoacuzia – factori de risc  

Deteriorarea auzului în urma participării la un concert sau a lucrului într-un mediu zgomotos (atelier, şantier, sală cu motoare) chiar şi pentru 15 minute, este o realitate pe care foarte multe persoane o cunosc. Simptome ale deteriorării temporare a auzului: tinitusul (țiuitul urechilor), sunetele înfundate, pierderea temporară a auzului, ameţeală. Senzaţiile neplăcute pot dura până la 2-3 ore, după care auzul revine la normal. 

Vârsta avansată, modificările anatomice ale urechii medii şi interne, precum şi în funcţionarea creierului, moştenirea genetică, diabetul şi hipertensiunea arterială sau anumite medicamente pot contribui la instalarea hipoacuziei. Acestea vor fi abordate împreună cu medicul de familie sau cu medicul curant.

Participarea frecventă, fără protecţie auriculară, la evenimente muzicale, sau lucratul constant în medii zgomotoase poate duce, în timp, la pierderea ireversibilă a auzului. De aceea, este necesară o serie de măsuri de prevenţie, care nu vor afecta percepţia sunetelor.

Pierderea auzului – măsuri de prevenţie 

  1. Purtarea de căşti de protecţie, cu funcţie de reducere a zgomotului ambiant, care pot fi atât de tip in-ear (se introduc în ureche), cât şi over-ear (acoperă urechile). Acestea sunt special destinate purtării la concerte şi evenimente sportive şi pot atenua zgomotul exterior cu aproximativ 20-24 dB, protejând auzul adulţilor şi copiilor.
  2. Limitarea nivelului de decibeli al difuzorului de la telefonul mobil şi echipamentul audio. Pentru protejarea auzului copiilor, vor fi achiziţionate căşti special concepute pentru aceştia, al căror nivel de sunet este redus.
  3. Prevenirea expunerii la zgomote mai puternice de 60-70 dB înaintea unui concert, eveniment sportiv sau a expunerii obligatorii la locul de muncă.
  4. Alegerea de locuri în rândurile din spate ale sălii, unde nivelul de zgomot este mai mic, dar totodată suficient de puternic pentru a vă bucura de eveniment.
  5. Pauză de la sursa zgomotului: retragerea la toaletă, pe un hol adiacent sălii de concert sau în afara incintei.

NIVELURI DE SUNET ÎN MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

  • 20 dB: bâzâitul unui ţânţar

  • 60 dB: vorbitul normal

  • 70 dB: maşina de spălat

  • 80-85 dB: sunetul traficului auto, suflătoarele de frunze

  • 95 dB: motorul unei motociclete

  • 100 dB: claxonul unei maşini aflate la 5 metri distanţă

  • 105 – 110 dB: concert, volumul maxim al sistemelor audio

  • 140 – 150 dB: pocnitori

 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități