Soarele straluceste si parca ne cheama la mare. Atentie insa: apa poate ajunge in urechi si poate provoca otita de baie, asa-numita otita externa, inflamatia conductului auditiv extern, destul de raspandita in sezonul cald. Inflamatia este dureroasa si este produsa de germeni –in general bacterii- care ajung in ureche din apa marii, a lacurilor etc.
Pericol: inflamatia conductului auditiv
Atunci cand petrecem perioade mai lungi in apele lacurilor sau in apa sarata a marii, conductul auditiv extern se afla permanent in contact cu apa. In spatiul umed si ingust al conductului auditiv sunt conditii optime pentru inmultirea ciupercilor si bacteriilor. Durerile si mancarimile se resimt dupa doar cateva ore de la baie. Inflamatia incipienta se poate vindeca spontan sau se poate agrava dureros, prin extinderea catre urechea medie. Otita de baie este cunoscuta si sub numele otitei externe deoarece afecteaza conductul auditiv extern.
Simptomele otitei de baie:
- Dureri puternice
- Senzatia de presiune
- Secretii si prurit
- Inflamarea conductului auditiv
- Eventuale probleme de auz
Atunci cand observati aparitia acestor simptome, se recomanda sa apelati la un medic. Acesta va stabili pe baza anamnezei si a unui examen ORL daca este necesara curatarea conductului auditiv si va aplica tratament local antibiotic sau antimicotic, in functie de agentii patogeni.
Complicatii: inflamatia urechii medii
Germenii din apa pot patrunde pana in urechea medie unde pot provoca dezvoltarea unei inflamatii, care este de regula foarte dureroasa. Inflamatia mucoasei urechii medii este insotita si de formarea unei efuziuni. Se manifesta prin dureri intepatoare, scaderea capacitatii de auz, febra, senzatia de bataie in ureche. Frisoanele, varsaturile, scaderea auzului sau starea generala agravata indica de asemenea prezenta unei otite medii.
In unele cazuri, membrana timpanului se sparge, fapt ce permite scurgerea sangelui si a puroiului din ureche. Durerile scad in intensitate. In cazul adultilor, spargerea membranei timpanului este urmata de afectarea auzului. Atunci cand inflamatiile urechii apar cu o frecventa marita in timpul verii, ar putea indica prezenta unei perforatii in membrana timpanului.
Otita medie este tratata cu antibiotic pe parcursul mai multor zile. In plus, sunt administrate si picaturi nazale anti-inflamatoare. Acestea stimuleaza secretiile si permit o mai buna aerisire a urechii medii. Administrarea de analgezice, tratamentul urechii cu lumina infrarosie si radiatia termica pot sa grabeasca vindecarea. Daca sunt respectate aceste masuri, simptomele ar trebui sa dispara dupa cateva zile.
Sfaturi pentru o baie fara probleme
- Fie ca inotam in piscina, facem baie sau dus, apa ajunge in ureche. De regula, apa ajunsa in conductul auditiv extern este inofensiva. Este important sa ne asiguram ca apa este eliminata cat mai repede din urechi, prin inclinarea laterala a capului.
- Nu folositi betisoare de urechi. Pielea inmuiata de apa patrunsa ar putea fi zgariata de betisoare.
- Apa care stagneaza vreme indelungata in urechi poate provoca inflamatii dureroase si care necesita tratament medical!
- Urechile pot fi protejate prin purtarea unei casti de inot. Aceasta masura este foarte practica pentru persoanele sensibile.
Persoanele care au suferit recent operatii la urechi trebuie sa se protejeze pentru a nu permite patrunderea apei. Se recomanda evitarea bailor pentru un anumit interval.