În era tehnologiei și expunerii îndelungate la ecrane, ochii uscați și iritați devin o problemă din ce în ce mai comună. Deși există numeroase opțiuni farmaceutice disponibile, remediile naturale și blânde pentru ameliorarea disconfortului ocular sunt deseori preferate, întrucât pot ajuta la hidratarea ochilor, la reducerea inflamației și la menținerea sănătății generale a vederii.
Cauze pentru ochii uscați și iritați
Simptomele de uscare și iritare oculară au multiple cauze, acestea incluzând: scăderea producției de lacrimi, blocarea canalelor lacrimale sau evaporarea lor mai rapidă, purtarea lentilelor de contact, afecțiuni ale conjunctivei, schimbări hormonale, tulburări autoimune precum sindromul Sjogren, artrita reumatoidă și lupusul, alături de tratamente cu medicamente ca antihistaminice, antidepresive și înlocuitori hormonali. Factorii de mediu precum aerul uscat sau expunerea la fum și la ecrane, contribuie, de asemenea, la sindromul de ochi uscat.
Remedii naturale pentru ochi uscați și iritați
Compresele uscate calde aplicate pe pleoape și apoi spălarea pleoapelor cu săpun blând pentru bebeluși este o metodă eficientă pentru deblocarea canalelor lacrimale, cauzată de acumulările de sebum. Încălziți la cuptorul cu microunde, sau în alt loc sigur, câteva comprese uscate pe care să le țineți pe pleoape pentru 10-15 minute. Continuați cu spălarea blândă a pleoapelor și cu un masaj ușor, cu mișcări circulare, pe zona perioculară. Această rutină va stimula secreția de lacrimi și poate îmbunătăți circulația sângelui, reducând senzația de uscăciune.
Consumați alimente bogate în Omega-3, precum pește gras (somon, păstrăv, macrou și sardine), semințe de in măcinate și nuci. Acizii grași Omega-3, ajută la menținerea sănătății ochilor și la producția de ulei de către glandele meibomiene de la nivelul pleoapelor, ceea ce reduce simptomele de ochi uscat.
Hidratarea adecvată prin consumul de suficientă apă pe parcursul zilei menține hidratarea generală a corpului, inclusiv a ochilor, întrucât favorizează producția filmului lacrimal. De asemenea, puteți utiliza un umidificator în cameră pentru a menține umiditatea aerului și a preveni uscarea excesivă a ochilor.
Compresele umede cu ceai de mușețel sau ceai din iarbă de silur sunt benefice pentru calmarea ochilor iritați și uscați, însă pot provoca reacții alergice persoanelor sensibile la aceste plante. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a le utiliza.
Protejați ochii uscați de iritanții din mediu!
Purtați ochelari de protecție când utilizați substanțe iritante și ochelari de soare cu filtru UV la exterior, limitați expunerea la ecrane, clipiți mai des, nu fumați și evitați expunerea la fum.