ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Obiectiv: protectia ochilor!

16 Jul. 2021
Obiectiv: protectia ochilor!

În timpul verii, ochii sunt mult mai supuşi agresiunilor mediului extern decât în restul anului. Vederea poate fi, însă, protejată prin utilizarea unor metode de protecţie corecte şi adecvate activităţilor desfăşurate.


Razele UV

Razele ultraviolete ale soarelui (UVA şi UVB) nu produc doar arsuri cutanate, ci afectează şi ochii prin distrugerea maculară, a corneei şi a cristalinului. Expunerea repetată şi îndelungată la soare, fără protecţie, poate duce la arsuri oculare, fotoîmbătrânire, leziuni canceroase şi precanceroase sau cataractă. Protejaţi-vă vederea purtând de ochelari de soare cu protecţie UV 100% şi lentile închise la culoare. Aceştia blochează cea mai mare parte a radiaţiilor solare, precum şi a luminii vizibile. Alegeţi ochelarii de soare cu etichetă, care să le ateste calităţile, chiar dacă nu sunt cei mai ieftini. Purtaţi ochelarii de soare şi pe vreme înnorată. Razele UV pătrund prin nori, având efect similar asupra vederii ca şi atunci când cerul este senin. Purtaţi o pălărie sau o şapcă, suplimentar ochelarilor de soare, pentru protejarea pleoapelor, precum şi a ochilor neumbrită de ochelari. Evitaţi expunerea la soare în intervalul 11.00-16.00 sau chiar 10.00-17.00 şi nu priviţi către soare cu ochiul liber.


Bacterii şi substanţe chimice

Bacteriile şi substanţele existente în apa din piscine pot produce iritaţii şi infecţii oculare, care să necesite repaos şi tratamente pentru mai multe zile. Purtaţi ochelari de înot dacă intenţionaţi să faceţi scufundări. După fiecare baie, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, apoi clătiţi-vă faţa. Aerul condiţionat poate fi un rezervor de bacterii, dacă nu este igienizat frecvent, ridicând praful şi alte microorgonisme din încăperi. De asemenea, poate usca excesiv aerul din interioare. Aşadar, evitaţi utilizarea aparatelor de aer condiţionat prea mult timp şi luaţi la dumneavoastră picături pentru ochi uscaţi.


Accidente domestice

Vara este anotimpul preferat de mulţi dintre noi pentru diferite proiecte de grădinărit, bricolaj, reparaţii şi chiar construcţii. Accidentele care apar în astfel de situaţii pot afecta ochii: aşchii, materiale de construcţii sau pământ pot intra în ochi şi deteriora vederea pe termen mediu sau chiar lung. Este esenţială protecţia ochilor, în astfel de situaţii, cu ochelari speciali, pe care îi găsiţi în magazinele de bricolaj.

Pentru sănătatea ochilor, alegeţi să consumaţi cât mai multe alimente bogate în vitaminele A, C şi E, luteină şi acizi graşi Omega 3 şi Omega 6: aronia, căpşune, zmeură, afine, ananas, kiwi, cartof dulce, legume verzi, roşii, morcovi, ardei graşi, ouă, ficat, peşte. Hidrataţi-vă cu cel puţin 2 litri de apă pe zi.

Comunități