Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) reprezintă cauza cea mai frecventă de pierdere a vederii, în special pentru persoanele cu o vârstă înaintată, antecedente familiale ale bolii, fumători, cu obezitate sau hipertensiune arterială. Forma uscată a afecţiunii este de tip atrofic şi reprezintă majoritatea cazurilor de DMLV, însă un tratament încă se lasă aşteptat.
Vederea bionică fără fir
Cercetătorii de la Pixium Vision, o companie de dispozitive medicale din Franţa, au dezvoltat un sistem pe bază de inserţie a unei retine artificiale la nivelul ochiului, care își propune să ofere o nouă formă de vedere celor cu DMLV. Sistemul de vedere bionică fără fir constă dintr-un mic cip sub-retinian, implantat chirurgical, ochelari externi de realitate augmentată (AR) și un computer de buzunar, portabil, intenţionând să înlocuiască funcțiile de procesare a semnalului fotoreceptorilor deteriorați prin stimularea electrică a altor celule retiniene sănătoase, fiind denumit Prima BVS.
Rezultatele studiului clinic
În anul 2017 a început primul studiu clinic, realizat alături de 5 voluntari din Paris, Franţa. Aceştia aveau peste 60 de ani, diagnostic confirmat de DMLV uscată, acuitate vizuală dincolo de orbirea legală şi fără percepţie foveală. După implantarea microcipurilor şi perioada de recuperare, efectele dispozitivului au fost studiate, prin vizite regulate ale pacienţilor în clinică, timp de 36 de luni. Primele 6 luni au înregistrat rezultate notabile, iar cercetătorii au dezvoltat o a doua generaţie de ochelari, ce permite pacienţilor să aibă inclusiv vedere periferică, şi un nou computer de buzunar. Acesta utilizează algoritmi mai buni, funcții mai avansate de procesare a imaginii, mărire și inteligență artificială (AI) pentru a optimiza experiența vizuală a pacienților.
Datele au arătat că dispozitivul Prima poate restabili o anumită percepție vizuală într-o zonă în care vederea s-a pierdut din cauza bolii. Utilizarea ochelarilor de a doua generație a condus la îmbunătățiri măsurabile ale acuităţii vizuale, pacienţii putând să-și integreze vederea periferică naturală cu „viziunea protetică” furnizată de Prima BVS. Ei au utilizat, simultan, vederea centrală protetică și vederea lor periferică existentă în ochiul implantat, precum și în celălalt ochi. Toate acestea, coroborate cu lipsa oricărui risc pentru ochi sau tolerabilitate.
Oportunitӑţi de viitor
Acest lucru ar putea oferi acuitate vizuală superioară, implicând în același timp o tehnică chirurgicală mai puțin invazivă și consumatoare de timp. Aceste atribute îl fac mai potrivit pentru DMLV uscată, care în prezent nu are un tratament dovedit a fi eficient.