ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Ingrijirea lentilelor de contact

17 Mar. 2020
Ingrijirea lentilelor de contact

Fie că purtați lentile de contact de plăcere, fie că ele corectează o problemă ca miopia sau hipermetropia, fie că sunteți începător sau purtător cu vechime, există anumite aspecte care nu trebuie tratate cu superficialitate.

Manevrarea lentilelor

Întotdeauna manevrați lentilele după ce v-ați spălat şi uscat bine mâinile. Evitați săpunurile parfumate sau pe bază de uleiuri. Pentru a aplica lentilele de contact, este ideal să începeți mereu cu acelaşi ochi. De asemenea, asigurați-vă că lentila poate fi extrasă cu uşurință din cutie şi că o poziționați corect pe cristalin. Medicul oftalmolog vă va învăța cum să procedați. Ideal ar fi să vă asigurați că lentila nu cade pe jos, în scurgere sau în chiuveta ce poate fi contaminată. Până vă perfecționați tehnica aplicării şi scoaterii lentilelor, încercați să aveți unghiile tăiate scurt, pentru a nu vă răni suprafața oculară.

Mit: lentilele de contact se pot pierde în spatele ochiului. Fals. Între ochi și spatele pleoapei există o membrană care face legătura între acestea, cea conjunctivă.

Igiena lentilelor

Atunci când nu le purtați, lentilele de contact se păstrează într-o soluție dezinfectantă, care le curăță şi le menține sterile. Dacă ați făcut o pauză mai mare în timpul cărei nu le-ați purtat, soluția trebuie reîmprospătată şi lentilele redezinfectate. Întotdeauna scoateți lentilele atunci când aveți activități în timpul cărora ar putea intra apă în ochi. Nu clătiți sau umeziți lentilele cu apă sau cu salivă. De asemenea, lentilele trebuie înlocuite conform recomandării medicului sau termenului de valabilitate de pe ambalaj.

Fardurile şi substanțele din mediu

Dacă doriți să vă fardați, întotdeauna aplicați prima dată lentilele, apoi fardurile, preferabil de tip cremă, pe bază de apă şi non-alergene. Nu utilizați tuş sau eye-liner. Înainte de demachiere, cu mâinile curate şi uscate, scoateți lentilele şi abia apoi îndepărtați machiajul. Produsele de machiaj vor trebui înlocuite la 3 luni, pentru evitarea contaminării cu bacterii. Discutați cu medicul oftalmolog despre mediul în care lucrați, întrucât un mediu cu mult praf, sau în care se utilizează substanțe chimice, nu este recomandat persoanelor care poartă lentile de contact.

Infecții bacteriene

În ciuda măsurilor de siguranță pe care le puteți lua, şi despre care am discutat mai sus, există riscul ca suprafața lentilelor să se contamineze cu bacterii. Dacă aveți următorele simptome asociate purtării lentilelor de contact, mergeți la medic:

- Ochi iritați, lăcrimare excesivă, umflare, durere sau ochi roşii;

- Opacifierea suprafeței ochiului;

- Neclaritate și pierderea vederii;

- Sensibilitate la lumină (fotofobie).

Comunități