ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Hipoacuzia afecteaza viata in cuplu

23 May. 2016
Hipoacuzia afecteaza viata in cuplu

Orice relatie intre parteneri de bazeaza pe comunicare. Din diferite motive insa, uneori comunicarea nu este de succes. Fie ca nu-l ascultam pe celalalt sau preferam tacerea in locul comunicarii, fie ca pur si simplu nu-l auzim pe celalalt, in mod voit sau nu. Hipoacuzia reprezinta o afectiune foarte raspandite.

In 2008, Organizatia Mondialal a Sanatatii estima ca  mai mult de 5,3% din populatia globului sufera de tulburari de auz, 80% dintre acestea fiind usoare si mai putin de 10% foarte severe. La nivel european,  incidenta acestea tulburari este mai mare in Europa Centrala si de Est. Desi aceasta afectiune este in crestere ca incidenta globala, putine state in europa au implementate programe de screening in populatie pentru hipoacuzie. Afectarea auzului este o problema de sanatate publica, cu un substantial impact economic si social.  Reducere capacitatii de perceptie a sunetelor poate conduce insa si la aparitia problemelor in cuplu.

Hipoacuzia in cuplu

Atunci cand intr-un cuplu doar unul din parteneri sufera de tulburari de auz, partenerul care nu prezinta astfel de probleme se simte nesigur, neputincios. „Se ajunge cu usurinta la neintelegeri urmate de stari de proasta dispozitie. Atunci cand hipoacuzia este diagnosticata, este ca si cum am fi in relatie cu un partener nou“, declara Dr. Oliver Rien, psiholog german, suferind la randul sau de tulburari de auz.

Persoanele aflate intr-un cuplu cu un partener care sufera de hipoacuzie nu dispun de cunostinte suficiente cu privire la tulburarile de auz si nu stiu cum sa abordeze problema, astfel ca cele mai frecvente urmari sunt sentimentele de neputinta si iritare. La randul sau, partenerul hipoacuzic se simte vizat de reactia celuilalt si neinteles. Deseori, pierderea capacitatii auditive este urmata de scaderea increderii in sine. La aceasta se adauga depresiile, sensibilitate sporita si iritare, aspecte care pot afect grav orice relatie.

Tactici de comunicare recomandate ambilor parteneri

Pentru a evita disconfortul creat in jurul hipoacuziei, Dr. Oliver Rien le recomanda ambilor parteneri cateva tactici de comunicare:

  • Cautati contactul vizual in timpul vorbirii.
  • Exprimarea verbala trebuie sa poata fi citita de pe buzele partenerul de catre cel hipoacuzic.
  • Vorbiti lent si clar.
  • Folositi propozitii scurte si la obiect.

Insa in ciuda tuturor eforturilor, aceste recomandari au limitele lor. De aceea, persoanele hipoacuzice opteaza pentru purtarea unui aparat auditiv. Cand insa nici aparatul auditiv nu mai este de ajutor, iar tulburarea este severa, la limita surditatii, cel afectat poate apela la un implant auditiv. Comunicarea la telefon, participarea la conversatii, ascultarea de muzica, toate acestea vor putea fi reluate in ciuda hipoacuzitatii, cu efecte benefice sigure si asupra vietii in cuplu.

Comunități