ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Hipertrofia cornetelor nazale – vizita la medic și opțiuni de tratament

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Nov. 2024
Hipertrofia cornetelor nazale – vizita la medic și opțiuni de tratament

Cornetele nazale sunt structuri osoase intranazale, acoprite de mucoasă, care îndeplinesc funcţia de încălzire și umidificare a aerului pe care îl respirăm. Ele sunt, adesea, predispuse la inflamaţii, provocând congestie nazală. Hipertrofia apare pe fondul dilatării vaselor de sânge și poate fi temporară sau cronică, fiind cauzată de factori fiziologici sau patogeni. Atunci când congestia nazală se cronicizează, iar remediile empirice devin ineficiente, se impune vizita la medicul otolaringolog (OLR).

Hipertrofia cornetelor nazale (HCN) – simptome şi cauze

Simptomele HCN includ: congestie nazală cronică şi sforăit noaptea, cauzat de blocajul căilor respiratorii, lipsa mirosului, secreţii nazale şi, în cazul presiunii sinusale ridicate, dureri de cap. Doar îngroşarea cornetelor nazale nu provoacă cefalee.

Cauzele HCN pot fi împărțite în cauze temporare, cum ar fi: ciclul fluxului sagvin nazal, care determină creşterea alternativă, la fiecare 4-6 ore, a cornetelor, poziţia culcat, care favorizează creşterea fluxului de sânge în interiorul nasului şi alergiile sezoniere, expunerea la alergeni determinând îngroşarea cornetelor nazale. Cauzele cronice constau în: rinita alergică sau nonalergică, sinuzita cronică şi deviaţia de sept, ce determină un flux turbulent şi iritant de aer.

Ce poate face medicul?

Medicul ORL va discuta cu pacientul şi va efectua un consult clinic, verificând, prin metode specifice, interiorul nărilor şi evaluând gradul de îngroşare al cornetelor nazale. În funcţie de observaţiile clinice, acesta poate recomanda efectuarea altor investigaţii, pentru a se determina factorii cauzatori ai hipertrofiei pe fond alergic sau bacterian, urmând a stabili, ulterior, tratamentul.  

Tratamentul pentru hipertrofia cornetelor nazale

Planul de tratament pentru HCN depinde de cauza ce a dus la îngroşare. Se pot aplica remedii nonmedicamentoase, de la efectuarea spălăturilor nazale cu soluţie salină şi aplicarea de uleiuri nazale pentru emolierea mucoasei, în paralel cu încercarea de a evita factorii alergeni sau iritanţi cauzatori (praf, polenuri, substanţe chimice, fum de ţigară etc.) sau tratamente ţintite, cum ar fi antibiotice în cazul sinuzitei bacteriene, antihistaminice orale sau de tip spray nazal.

Procedurile chirurgicale, care implică remodelarea cornetelor, sunt eficiente, dar recuperarea este dureroasă şi greoaie. Opțiunile nonchirurgicale mai noi, cum ar fi radiofrecvența sau crioterapia, reprezintă soluții minim invazive de micșorare a cornetelor prin terapie cu căldură sau instrumente reci. Aceste proceduri sunt efectuate sub anestezie locală și permit o recuperare mai rapidă cu mai puține riscuri.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități