ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Fotofobia – cum protejăm ochii?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 07 Nov. 2023
Fotofobia – cum protejăm ochii?

Fotofobia este o sensibilitate excesivă la lumină, o intoleranţă a ochilor la niveluri de luminozitate considerate normale. Persoanele cu fotofobie resimt o durere sau un disconfort intens atunci când sunt expuse la lumină puternică sau chiar la niveluri moderate de lumină.

Simptomele asociate cu fotofobia includ senzația de arsură, lăcrimarea excesivă, strănutul, durerile de cap sau spasmele oculare.

Afecţiuni ale ochiului şi fotofobia

Fotofobia este comună și, pentru multă lume, nu se datorează vreunei boli. Însă, intoleranţa la lumină poate fi şi un simptom al unor afecțiuni oculare sau poate fi asociată cu alte probleme de sănătate. Anumite afecțiuni, cum ar fi iritațiile oculare, infecțiile, inflamațiile, traumatismele oculare, migrenele, sindromul de ochi uscat, conjunctivita, sau tratamente medicamentoase pot fi însoțite de fotofobii severe. Așadar, este esențial să obțineți o evaluare medicală.

Medicul oftalmolog va determina dacă există o cauză patologică și va elabora o schemă de tratament adecvat pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu sensibilitatea la lumină.

Tratamentul fotofobiei şi protecţia ochilor

Tratamentul fotofobiei depinde de cauza medicală și poate varia în funcție de aceasta. În general, scopul tratamentului este de a reduce sensibilitatea ochilor la lumină și de a ameliora simptomele. Iată câteva opțiuni de tratament:

  • dacă fotofobia este rezultatul unei afecțiuni oculare sau al altor probleme de sănătate, tratamentul le va viza pe acestea. De exemplu, în cazul ochilor uscaţi se pot recomanda picături de ochi lubrifiante.
  • purtați ochelari de protecție cu lentile speciale, care blochează razele ultraviolete (UV) și reduc intensitatea luminii;
  • unele picături de ochi pot ajuta la calmarea și hidratarea ochilor sensibili, astfel reducând sensibilitatea la lumină;
  • pe cât posibil, evitați expunerea prelungită la lumina puternică sau lumini strălucitoare; utilizați umbrele, pălării sau ochelari de soare.
  • pentru unii oameni, terapia comportamentală sau tehnicile de relaxare pot fi utile în gestionarea fotofobiei: respirație profundă, meditație sau tehnici de reducere a stresului.

Când este fotofobia o urgență medicală?

Adresați-vă de urgență medicului atunci când fotofobia se instalează brusc și este însoțită de unele dintre simptomele următoare: febră, cefalee (durere de cap), rigiditatea gâtului, greață, vărsături sau confuzie mentală. Acestea pot fi manifestări ale unei meningite, afecțiune ce poate pune in pericol viața unei persoane.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități