Lucratul la computer, privitul la televizor, la telefonul mobil, sau joaca pe dispozitive electronice cauzează disconfort, vedere înceţoşată, oboseală oculară şi chiar dificultăţi de focalizare. Acestea pot constitui motive de consult oftalmologic chiar şi pentru persoanele fără probleme de vedere. Unele dintre cele mai fine tipuri de mişcări voluntare de care suntem capabili pot contracara, însă, inconvenientele utilizării tehnologiei.
Beneficiile exerciţiilor yoga pentru ochi
O serie de clinici şi institute de oftalmologie, cercetători şi chiar autori specializaţi în terapii alternative pentru sănătate susţin eficienţa şi beneficiile exerciţiilor de tip yoga pentru ochi. Iată care sunt acestea:
- Practica de yoga pentru ochi reduce oboseala oculară, tonifiază musculatura oculară şi ajută în diminuarea nivelului de stres.
- Exerciţiile de tip focalizare pe obiecte situate distanţe diferite (descrise mai jos) contribuie la modul în care creierul percepe acuitatea vizuală şi îi permite să fie mai atent şi mai receptiv la obiectele din jur.
- Pot fi practicate oriunde, chiar şi la birou, la volan, într-o mică pauză de condus, în faţa computerului, întins în pat sau stând relaxat pe o canapea.
4 exerciţii yoga pentru sănătatea ochilor
- Palmarea: frecaţi palmele una de cealaltă până se încălzesc (aprox. 10 secunde), apoi plasaţi-le deasupra ochilor închişi. Respiraţi adânc şi lent, simţind cum vă relaxaţi în timp ce căldura palmelor învăluie pleoapele. Menţineţi postura până când căldura începe să se estompeze.
- Rotirea globilor oculari: staţi aşezaţi, cu spatele drept şi umerii relaxaţi. Priviţi spre stânga, apoi în sus, spre dreapta şi în jos, prin rotiri uşoare, conştiente. Retetaţi de 3 ori, apoi schimbaţi direcţia. Ulterior, priviţi în sus şi în jos, la stânga şi la dreapta, alternativ, pentru 3 ori, mişcând lent globii oculari.
- Clipirea: în timp ce priviţi înainte, clipiţi des timp de 10-15 secunde, apoi închideţi ochii, relaxând pleoapele şi concentrându-vă la senzaţiile pe care le simţiţi. Repetaţi, pe cât posibil, la fiecare oră.
- Focalizarea pe obiecte aflate la distanţe diferite: priviţi pe geam sau, dacă lucraţi într-o încăpere lungă, către capătul sălii. Primul pas este să priviţi la o distanţă cât mai mare, cu atenţie, spre un anumit obiect (ex.: un copac), apoi apropiaţi privirea spre ceva la aproximativ 2-3 metri distanţă, focalizaţi, şi în final, priviţi un obiect care se află la maximum o lungime de braţ. Reluaţi exerciţiul în sens invers. Ambele sensuri ale exerciţiului vor dura până la 2 minute.
Repetaţi orice exerciţiu sau întreaga succesiune, oricând vă simţiţi ochii şi privirea tensionate, sau chiar la fiecare oră.