ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Conjunctivita alergică

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 21 Apr. 2022
Conjunctivita alergică

Ce este conjunctivita alergică?

Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei – mucoasa care tapetează globul ocular și pleoapele. Conjunctivita alergică este cea mai frecventă formă de conjunctivită. 

Aceasta afectează ambii ochi și apare, în special, la persoanele cu teren atopic, sau cu diverse boli alergice. Cel mai adesea, cauzele sunt alergenii din aer: polenul, acarienii din praful de casă, mucegai, scame, sau părul animalelor.

Cum se manifestă alergia oculară?

Conjunctivita alergică se manifestă prin ochi roșii, prurit (mâncărime), secreție apoasă abundentă (lăcrimare excesivă). 

De asemenea, se poate asocia cu simptome alergice nazale (rinoree, prurit, strănut).

Caracteristic este faptul că simptomele apar în relație cu expunerea la o substanță alergenă (acarieni, polen, păr de animale, etc.), și că poate fi asociată cu simptome alergice nazale (rinoree, prurit, strănut).

Conjunctivitele alergice nu sunt contagioase, spre deosebire de cele virale sau bacteriene.

Cum se tratează conjunctivita alergică?

Tratamentul pentru conjunctivita alergică este, în principal, simptomatic. Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă lacrimi artificiale, soluții oftalmice descongestionante, și antialergice oculare. De asemenea, se pot recomanda și picături ce conțin corticoizi, pentru a reduce inflamația oculară. 

Lacrimile artificiale reprezintă prima linie de tratament recomandată în conjunctivita alergică, deoarece acestea reduc cantitatea de alergen la nivelul ocular, și combat simptomele sindromului de ochi uscat – ce se asociază frecvent conjunctivitei alergice, sau apare ca o complicație a utilizării excesive a descongestionantelor oculare.

Dacă simptomele sunt mai severe, se asociază antihistaminice orale, la indicația medicului.

Imunoterapia specifică (vaccinarea antialergică) se adresează formelor severe de alergii, care se asociază și cu rinita alergică. 

Cum poate fi prevenită conjunctivita alergică?

Cele mai importante măsuri în prevenția conjunctivitei alergice însumează evitarea, pe cât posibil, a contactului cu alergenii, și administrarea medicației încă la primele semne oculare, înainte de a se instala reacția alergică intensă: 

  • Purtați ochelari de protecție;
  • Folosiți lacrimi artificiale, în sezonul de polenizare;
  • Administrați medicația oftalmică recomandată, încă de la primele semne de alergie.

Ce să NU faceți în conjunctivita alergică?

  • Nu se recomandă coliruri (medicamente folosite în tratamentul diferitelor afecțiuni ale ochiului) cu antibiotic, în conjunctivite alergice, sau dacă nu este stabilit clar diagnosticul de conjunctivită bacteriană – simptomele se vor agrava!
  • Descongestionantele vasoconstrictoare oftalmice nu se vor folosi în exces sau pentru un timp îndelungat, deoarece pot favoriza instalarea sindromului de ochi uscat!
  • În conjunctivită, în general, nu este necesară spălarea cu șampoane speciale sau cu alt tip de produse specifice, întrucât pot agrava componenta alergică a conjunctivitei.

Dr. Mariana Olingheru

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități