ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

Conducția osoasă - alternativă pentru sănătatea urechii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Aug. 2024
Conducția osoasă - alternativă pentru sănătatea urechii

În mod obișnuit, ceea ce auzim se datorează vibrațiilor care ajung la timpan, însă o altă cale pe care aceste vibrații pot călători este prin intermediul oaselor, fapt cunoscut de peste 500 de ani. Tehnologia introduce noi modalități de a experimenta sunetele redate în căşti, facilitând şi auzul ambiental: conducția osoasă. Căștile auditive cu conducție osoasă transmit stimulii auditivi prin oasele craniului, însă cum fiecare dispozitiv are atât beneficii, cât şi efecte adverse, în special în timpul utilizării îndelungate sau incorecte, iată o viziune de ansamblu asupra acestora.

Beneficiile utilizării căștilor prin conducție osoasă

  1. Păstrarea igienei urechii. Dacă în mod obișnuit căștile clasice acumulează praf, microbi și pot produce infecții ale urechii, căștile bazate pe conducția osoasă nu astupă canalul auditiv, fiind plasate deasupra ei.
  2. Facilitarea auzului la persoane care au urechea medie afectată. Deoarece vibrațiile ocolesc urechea medie, trecând prin oasele craniului, producerea auzului se realizează chiar și la persoane cu deficienţe de auz.
  3. Aplicabilitate extinsă. Acest sistem este folosit și în domeniul armatei, permițând soldaților comunicarea între ei și conectarea în același timp la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. În viața de zi cu zi, căștile permit oamenilor să asculte cărțile audio sau muzica preferată în timp ce merg pe stradă, aleargă, merg cu bicicleta, fără perturbarea sunetelor ambientale. Astfel, se pot preveni accidentările datorate izolării auditive de mediul înconjurător.
  4. Conectarea cu device-urile, la o atingere de buton. Facilitatea de tip bluetooth permite conectarea căștilor la telefon, tabletă sau computer, fiind sub acest aspect similare căștilor interne și externe obișnuite.

Efectele adverse ale utilizării căștilor prin conducție osoasă

  1. Disconfort cauzat de apăsarea căștilor. Contactul prelungit al căștilor cu pielea poate declanșa iritații celor care au un ten sensibil, așadar, înainte de a le achiziționa, este bine să verificați tipul de materiale din care sunt realizate.
  2. Dureri de cap, amețeală sau tinitus. Este recomandabil ca folosirea căștlor să fie punctuală, atât cât este strict necesar. Un alt factor important pe lângă durata utilizării este volumul la care se ascultă – ca și în cazul căștilor obișnuite, un volum ridicat produce vibrații mai puternice, în acest caz, un disconfort mai mare.
  3. Suprasolicitare senzorială. Nu recomandăm aceste căști persoanelor neurodivergente, din cauza suprastimulării auditive. Stimulii sunt recepționați pe două căi, din mediul extern și din cască, iar utilizatorul are nevoie de o capacitate foarte bună de concentrare a atenției în mod selectiv.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități