Celulita orbitală sau celulita postseptală reprezintă infecția țesuturilor moi de la nivelul orbitei şi evoluează în spatele septului orbital. Aceasta este o afecțiune oftalmologică gravă, care, netratată, poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii. Cel mai des sunt afectați copiii mici, însă poate apărea la orice vârstă.
Simptome
Celulita orbitală se manifestă prin inflamații ale țesuturilor din jurul ochilor, având ca efect împingerea ochiului înspre exterior şi fiind asociată cu durere la mișcare şi limitarea mobilității ochiului. Alte simptome sunt: pleoape tumefiate şi roșii, secreții oculare, febră, lipsa poftei de mâncare, oboseală accentuată, durere de cap. Afectarea sau chiar pierderea vederii pot apărea brusc şi sunt extrem de grave în cazul copiilor, al căror nerv optic poate fi afectat de infecție.
Celulita - cauze
Principala cauză pentru o celulită orbitală este infecția sinusurilor, sinuzita putând degenera în afecțiuni ale țesuturilor orbitale. Infecțiile pleoapei, răni oculare sau intervenții chirurgicale, abcese dentare superioare sau alte afecțiuni cu cauze bacteriene se pot răspândi la nivelul țesutului adipos sau muscular al orbitei. Cele mai frecvente bacterii întâlnite în infecțiile orbitale sunt streptococii şi stafilococii, în mod special Staphylococcus aureus.
Diagnostic şi tratament
Dacă observați oricare dintre simptomele amintite, este necesară o vizită la medicul oftalmolog. Examinarea clinică, alături de o eventuală prelevare şi examinare în laborator a unei probe de sânge sau secreție oculară vor releva originea bolii şi se va putea institui un tratament adecvat. Acesta trebuie urmat conform instrucțiunilor, pentru a se evita posibile complicații severe, precum: abces orbito-ocular, meningită, septicemie, pierderea auzului sau pierderea totală a vederii, mai ales la copii.
Tratamentul infecției este pe bază de antibiotic de spectru larg, administrat intravenos, ce va fi început imediat după diagnosticare. Se recomandă internarea pacientului, pe toată durata tratamentului, pentru monitorizarea evoluției şi a simptomelor asociate. În cazul în care infecția nu răspunde la tratament, acesta poate fi schimbat rapid. De asemenea, intervenția chirurgicală se poate impune dacă există deja complicații intracraniene sau dacă simptomele se agravează, cu scopul de drenare a lichidului acumulat, de prelevare de noi probe de țesut sau de îndepărtare a unui obiect străin de la nivel orbital.
Diagnosticarea precoce a celulitei orbitale şi demararea rapidă a tratamentului sunt cruciale în prevenția apariției unor complicații periculoase, în special în cazul copiilor, al căror sistem imunitar este în formare.