Vitaminele şi mineralele, în special vitaminele din complexul B, sunt vitale pentru starea de bine a unei femei însărcinate, fiind esențiale pentru metabolismul energetic, sănătatea celulară și nervoasă. Acidul folic (vitamina B9) este deosebit de important, deoarece nivelurile scăzute sunt asociate cu rezultate nefavorabile în timpul sarcinii și în starea de sănătate a sugarului.
Studiile relevă o deficiență în rândul multor viitoare mame, subliniind necesitatea suplimentării pentru a proteja sănătatea fătului, a mamei și a sugarului. Deoarece organismul nostru produce cantități limitate ale multora dintre aceşti micronutrienți, o dietă bogată nutritiv și suplimentarea cu vitamine prenatale sunt esențiale.
Rolul vitaminelor şi mineralelor în timpul sarcinii
Vitaminele din complexul B: acidul folic (B9) ajută la prevenirea defectelor tubului neural, care sunt anomalii grave ale creierului fetal și ale măduvei spinării, riboflavina (B2) previne anemia în timpul sarcinii, vitamina B6 poate ameliora stările de greaţă şi vărsături din timpul sarcinii, iar vitamina B12 ajută la dezvoltarea și creșterea creierului copiilor, fiind transmisă de către mamele care alăptează, inclusiv după naştere.
Vitamina C este importantă pentru un sistem imunitar sănătos. De asemenea, ajută la construirea oaselor și mușchilor puternici.
Vitamina D, 1000-2000 UI zilnic, reglează cantitatea de calciu și fosfat din organism, împreună susţinând dezvoltarea dinților, a oaselor şi a musculaturii bebelușului. Vitamina D este, de asemenea, esențială pentru sănătatea pielii și a vederii bebeluşului.
Fierul susține dezvoltarea placentei și a fătului, contribuie la producţia de globule roşii în sânge, pentru a furniza oxigen fătului şi a preveni anemia viitoarei mame.
Un alt tip de nutrienţi importanţi în timpul sarcinii sunt acizii graşi Omega-3, care se găsesc în peştele gras şi susţin dezvoltarea creierului bebeluşului şi evoluţia normală a sarcinii. Colina joacă un rol în dezvoltarea creierului fătului şi poate ajuta la prevenirea unor malformații congenitale comune.
Majoritatea nutrienţilor esenţiali se pot obţine din alimentaţie, regăsindu-se, în special, în fructe şi legume proaspete, carne şi ficat de pui, curcan, vită, peşte gras, ouă, lapte şi brânzeturi, leguminoase şi cereale integrale. Este posibil ca medicul să vă recomande un complex de vitamine şi minerale special formulat pentru sarcină si alăptare.
Atenție! Evitați să luați suplimente alimentare prenatale ce conţin doze mai mari de vitamine şi minerale decât ceea ce aveţi nevoie zilnic. Dozele mari de unele vitamine pot fi dăunătoare dezvoltării bebeluşului, de exemplu, excesul de vitamina A.