Mama și copilul Mama și copilul

Sughițul la sugari – remedii și atenționări

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 20 Sep. 2024
Sughițul la sugari – remedii și atenționări

Sughiţul apare deseori la nou-născuți, fiind de obicei inofensiv și neprovocând suferință. O serie de remedii printre care eructarea și suzetele pot ajuta, deoarece sughițul este produs de contractarea diafragmei. Chiar dacă, cel mai frecvent, sughiţul trece de la sine după câteva minute, pot fi situaţii în care veţi dori să-l ajutaţi pe cel mic pentru a scurta perioada de manifestare. Puteţi explora câteva tehnici uşoare, însă este recomandabil să solicitați sfatul medicului dacă sughițul persistă mult timp.

Cauzele sughiţului la sugari

Bebelușii sughiță din diverse motive, cum ar fi supraalimentarea, mâncatul prea repede sau înghițirea aerului în timpul hrănirii. Acești factori fac stomacul să se extindă, împingând diafragma și declanșând spasme, ce determină închiderea rapidă a corzilor vocale. Forţa aerului care iese creează sunetul de sughiț. Atunci când sughiţul este frecvent, îndelungat şi provoacă disconfort, acesta poate fi cauzat de afecţiuni precum refluxul gastroesofagian şi trebuie să mergeţi la medic.

Remedii uşoare pentru oprirea sughiţului la sugari

Eructarea – Când aerul se acumulează în stomac, acesta poate cauza spasme ale diafragmei. Faceţi o pauză în timpul hrănirii pentru a eructa bebelușul. Bebelușii hrăniți la biberon pot fi loviţi uşor pe spate, în poziţie ridicată, pentru a elimina excesul de aer, la fiecare aproximativ 60-70 ml consumaţi. Sugarii alăptați vor fi eructaţi în timpul schimbării sânului pentru a minimiza volumul de aer ingerat.

Masajul spatelui – Masaţi uşor spatele bebeluşului, în timp ce-l legănaţi încetişor, pentru a-l ajuta să se relaxeze. Masajul spatelui poate fi şi o tehnică de eructare, ceea ce poate preveni sau opri sughiţul.

Suzeta – Suptul suzetei poate susţine relaxarea diafragmei şi oprirea sughiţului. Chiar dacă nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, se pare că tehnica funcţionează.

Cum prevenim sughiţul la sugari

Oferiţi bebeluşului mai des lapte şi apă, după vârsta de 6 luni, dacă observaţi că intervalele stabilite duc la un supt rapid şi la ingerarea de aer. Deshidratarea sau senzaţia de foame reprezintă cauza obişnuită pentru mâncatul prea repede sau supraalimentare.

Poziţionaţi bebeluşul puţin ridicat, în timpul hrănirii, pentru o eliminare mai facilă a aerului. Asiguraţi-vă că în tetina biberonului nu se adună aer, înainte de a i-l oferi sugarului. Astfel, veţi preveni înghiţirea şi acumularea de aer în stomac.

Ce să nu faceţi atunci când bebeluşul sughiță

Unele remedii populare împotriva sughiţului pot fi periculoase pentru sugari. Astfel, NU îl: agitaţi sau încurajaţi să sară, aşezaţi pe burticӑ, trageţi de limbuţӑ şi nu-i opriţi respiraţia.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități