Mama și copilul Mama și copilul

Sistemul imunitar - supereroul copilului tău

21 Jun. 2022
Sistemul imunitar - supereroul copilului tău

Sistemul imunitar al copiilor mici este mai puternic decât se credea anterior. În ciuda răcelilor frecvente, sistemul imunitar al sugarilor îl învinge pe cel al adulţilor în lupta cu factorii patogeni. În plus, rănile din copilărie se vindecă mai rapid decât cele de la vârsta adultă deși procesul implică acelaşi sistem de protecţie.

Răspunsul imun în faţa infecţiilor virale

Bebelușii şi copiii mici suferă de o mulţime de infecţii respiratorii precum viroze şi gripă, în comparație cu adulții. Dar, spre deosebire de adulți (ce au deja formate amintiri ale virusurilor – anticorpii – care îi protejează), cei mici se întâlnesc cu aceste virusuri pentru prima dată. 

Un studiu realizat de cercetători în microbiologie şi imunologie, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, a analizat modul în care celule T ale nou-născuţilor şi celule T adulte au reacţionat la un virus nou, introdus în şoarecii de laborator. Surpriza a fost peste aşteptări: celulele T infantile au detectat niveluri mai scăzute ale virusului decât celulele adulte, proliferând mai repede și călătorind în număr mai mare la locul infecției. Astfel, celulele infantile au construit rapid o apărare puternică împotriva virusului. În laborator s-a descoperit un răspuns imun similar, la celulelor sugarului uman în comparație cu celulele T adulte.

Acest lucru a putut fi observat şi în studiul răspunsului imun la infecţia cu virusul SARS-Cov-2, un virus nou pentru absolut toată lumea. Sistemul imunitar al sugarilor şi copiilor a răspuns mai rapid şi a protejat organismul celor mici, în rândul lor existând mai puţine cazuri severe şi mult mai puţine decese decât în rândul adulţilor.   

Vindecarea rănilor

Multitudinea de răni experimentate în copilările se vindecă mai repede decât ne spun amintirile noastre despre durerea resimţită. De ce? Datorită activităţii intense a sistemului imunitar care acţionează nu numai în sensul îndepărtării celulelor afectate și a factorilor patogeni ce au pătruns în rană, dar şi în procesul de reparare a ţesutului.

Prima fază de vindecare a unei răni constă în oprirea sângerării, apoi intervine inflamaţia – în timpul căreia celulele albe din sânge (ce fac parte din sistemul imunitar), factorii de creștere, nutrienții și enzimele creează inflamarea, căldura, durerea și roșeața. Faza a treia – proliferarea – implică producţia de colagen şi de ţesuturi ce susţin refacerea vaselor sangvine şi oxigenarea rănii, permiţând apoi maturarea ţesuturilor prin apoptoză (moartea controlată a celulelor nenecesare), un alt proces controlat de sistemul imunitar.

Susţineţi sistemul imunitar al copiilor cu fructe şi legume proaspete, proteine şi carbohidraţi complecşi.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități