Mama și copilul Mama și copilul

Ritualuri pentru somnul bebelușilor

15 Aug. 2017
Ritualuri pentru somnul bebelușilor

V-ați gândit vreodată la ritualurile care preced somnul bebelușului sau copilului dvs.? O zi interesantă la gradiniță, o ceartă cu cel mai bun prieten, bucuria unei petreceri aniversare de a doua zi ... multe gânduri traversează mintea celor mici înaintea somnului, astfel că deseori nu reușesc să adoarmă sau se trezesc de mai multe ori pe noapte. Experții recomandă să dezvoltăm anumite ritualuri înainte de culcare, cum ar fi un cântec, discutarea celor petrecute peste zi și stabilirea unor ore clare de somn.

 

Ritualuri pentru somnul bebelușilor

Bebelușii dorm, în medie, două treimi din zi. Se trezesc însă la intervale de 3-4 ore, de cele mai multe ori de foame. În al doilea an de viață, bebelușii dorm, în medie, 13 ore /zi. Copiii de șase ani necesită aproximativ 10,5 ore de somn/zi. Modelele de somn diferă de la un copil la altul, potrivit psihologului York Scheller: "Nu fiecare bebeluș va putea respecta un ritm de somn regulat. Trebuie să deprindă somnul în același fel în care învață să stea așezați, să se ridice, etc.".

 

Ritualuri pentru somnul copiilor

Problemele dinaintea somnului se manifestă mai pregnant în anii 3-4 de viață, când cei mici devin tot mai conștienți de propria personalitate, iar despărțirea nocturnă de părinți le produce anxietăți. În astfel de cazuri, ar putea fi de folos păstrarea unei lumini aprinse în apropierea camerei celui mic, păstrarea în pat a unui animal de pluș, a așternuturilor preferate, vorbitul în șoaptă cu părinții din cealaltă cameră.

 

Ritualurile ajută la găsirea unei stări de liniște

Poveștile de noapte-bună ca ritual înainte de somn și orele clare de culcare le conferă celor mici siguranță și îi ajută să se liniștească. Iată câteva exemple de astfel de ritualuri:

  • servirea cinei în familie – pe cât posibil la aceeași oră;
  • păstrarea unei rutine: schimbare hainelor, spălare, periajul dinților, toate trebuie făcute în aceeași ordine;
  • pentru ca cei mici să meargă la culcare mai liniștiti, vorbiți despre cele petrecute peste zi;
  • cel mai plăcut moment al zilei – când adorm în brațele mamei sau tatălui, ascultând o poveste de noapte-bună. Un astfel de ritual le conferă celor mici siguranță.

Este normal ca cei mici să se trezească din când în când în timpul nopții, să se întoarcă de pe-o parte pe alta și să adoarmă imediat la loc, fără să-și amintească aceste întreruperi de somn a doua zi.

 

Coșmaruri

Între 3 și 5 ani cei mai mulți copii se trezesc în timpul nopții în urma unui coșmar. Chiar dacă cei mici nu se simt surmenați sau nu suferă nici un fel de conflict, coșmarurile pot să apară. În somn, prin vise, aceștia procesează tot ce au trăit în timpul zilei. Situații precum lătratul unui câine sau o ceartă cu fratele mai mare le pot induce celor mici stări de nesiguranță.

Copiii învață că visele nu sunt reale abia la vârsta la care termină și gradinița. Cea mai bună soluție împotrivă coșmarurilor vine tot de la părinți, care îi pot liniști pe cei mici. ”Dimineața următoare puteți discuta cu cei mici despre cele visate,” recomandă York Scheller.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități