Vaccinarea impotriva rujeolei, a oreionului si a rubeolei face parte din Programul National de Imunizari (PNI), si este inclusa in calendarul de vaccinari. Aceste vaccinari obligatorii sunt suportate de regula de casele de sanatate. Cei care se hotarasc sa vaccineze copiii la medic, nu trebuie sa plateasca nici o taxa. Pentru vaccinarile suportate de casele de asigurari, costurile sunt acoperite inclusiv pentru asiguratii adulti (vaccinare optionala la grupe de risc). Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli inofensive ale copilariei, prin care trebuie sa trecem cu totii, cel putin aceasta era parerea impartasita in trecut. In prezent se stie insa ca aceste boli nu sunt deloc inofensive. Contaminarea intentionata, prin punerea laolalta a copiilor bolnavi cu cei infectati, este cu adevarat o idee neinspirata. Rujeola nu este o simpla coriza, ci o boala care trebuie tratata cu seriozitate.
Complicatii fara vaccinare
Complicatiile sunt cele cu adevarat periculoase – spre exemplu pojarul poate conduce la infectii severe ale urechii medii, la pneumonii sau encefalite, care pot avea urmari permanente sau pot fi chiar fatale. In cazul in care copii cu vaccinari insuficiente intra in contact cu copii bolnavi de pojar, oreion sau rubeola, se recomanda vaccinarea acestora in termen de trei zile. Expertii in sanatate recomanda vaccinarile timpurii, pentru sugari si copii.
De ce este necesara vaccinarea?
Vaccinarile sprijina eforturile corpului in producerea de anticorpi impotriva agentilor patogeni.
Primele vaccinari sunt cele impotriva difteriei, a tusei convulsive, a tetanosului, a poliomielitei si a icterului. Acestea trebuie administrate incepand cu cea de-a 3-a luna de viata. Pentru a evita inteparea repetata a celor mici, in functie de posibilitati se vor folosi substante de vaccinare combinate.Vaccinarea impotriva rujeolei, a oreionului si a rubeolei poate fi realizata dupa primul an de viata. Anumite vaccinuri trebuie repetate la intervale diferite de timp.
Toate vaccinarile sunt inregistrate intr-un carnet personal de vaccinari, un document in care medicul introduce toate vaccinarile, inclusiv pe cele realizate la maturitate.
Verificati regulat protectia asigurata prin vaccinari, iar in cazul in care nu sunteti siguri, consultati medicul.
Reactii adverse posibile
Vaccinurile sunt foarte bine tolerate in prezent. Dupa vaccinarea copiilor mici, acestia trebuie lasati sa se odihneasca mai mult, pentru a permite sistemului imunitar sa lucreze fara probleme. Daca copilul sau persoana care urmeaza a se vaccineze sufera de viroza sau alta infectie severa cu febra ridicata, vaccinarea va fi amanata pana la insanatosire.
Vacinarea ROR este lipsita in 80% din cazuri de reactii adverse. Cele mai frevecvente reacii adverse sunt cele locale si constau in roseata si umflarea zonei de vaccinare, uneori febra usoara , dar acestea simptome dispar de la sine dupa 2- 3 zile si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Uneori vaccinarea poate fi urmata de o forma usoara a unei din bolile pentru care s-a efectuat vaccinarea, ca raspuns la procesul de imunizare.
Au fost raportate insa si reactii severe dupa vaccinare, si desi au incidenta redusa, gravitatea acestora este foarte mare. Printre reactiile aderse severe raportate dupa vaccinarea ROR se numara: meningite (infectii ale creierului sau maduvei spinarii), inflamarea maduvei spinarii (simptome incluzand slabiciune si amortirea extremitatilor precum si afectarea miscarilor, senzatiilor sau controlului organismului), boli ale nervilor: sindrom Guillain-Barre, nevrite periferice, inflamatii sau infectii ale creierului (encefalite), sindrom Kawasaki (simptome majore ale bolii sunt: febra pentru mai mult de cinci zile, asociata cu eruptii cutanate pe trunchi urmate uneori de descuamarea pielii de pe palme si degete, inflamarea ganglionilor la nivelul gatului, ochi, buze, gat si limba rosii).