Mama și copilul Mama și copilul

Obezitatea si malnutritia la copii

26 Jan. 2021
Obezitatea si malnutritia la copii

Mâncarea este o necesitate, dar şi o plӑcere, prin mixul de gusturi, arome şi texturi. Dar dacӑ hrana sau lipsa acesteia devine un impediment în dezvoltarea armonioasӑ a organismului, atunci se impune o gamӑ de acţiuni ce trebuie urmate, pentru a facilita echilibrarea nutriţionalӑ şi susţinerea metabolismului, în special în cazul copiilor. 

Ce este malnutriţia

Malnutriţia reprezintӑ un dezechilibru profund în modul de obţinere a substanţelor nutritive pentru organism: vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali, ducând la deficienţe nutriţionale, anemie, tulburӑri de creştere, boli metabolice. Subnutriţia este atunci când elementele esenţiale din alimentaţie lipsesc din cauza resurselor limitate, a sӑraciei, foametei, rӑzboaielor şi conflictelor armate. Pe de altӑ parte, supranutriţia este atunci când sunt ingerate prea multe calorii şi carbohidraţi simpli, ce nu conţin elemente nutritive suficiente. Acestea se acumuleazӑ sub formӑ de lipide şi colesterol, ducând la creştere în greutate şi chiar obezitate.

Un studiu realizat de UNICEF în anul 2019 relevӑ faptul cӑ unul din trei copii sub vârsta de 5 ani suferӑ de creştere întârziatӑ, subponderalitate sau supraponderalitate, iar în unele cazuri, o combinație de două dintre aceste forme de malnutriție.

Riscurile obezitӑţii la copii

Creşterea numӑrului de copii supraponderali şi obezi din întreaga lume, este cauzatӑ de consumul de prea multe alimente nesănătoase și prea puține alimente sănătoase. Caloriile ieftine, provenite din alimentele procesate industrial nu acopera necesarul nutritiv, dar reclamele atrӑgӑtoare şi gustul artificial atractiv sunt responsabile pentru o dependență din ce în ce mai mare de acestea. Dietele acestor copii duc lipsӑ de cereale integrale, fructe, nuci și semințe, legume și acizi grași omega-3 şi aduc cu sine un risc crescut de boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimӑ şi boli coronariene, afecţiuni hepatice şi renale. Deficiențele de vitamine și nutrienți esențiali, pot fecta supraviețuirea și dezvoltare în orice etapă a vieții, acestea fiind şi principala cauză de deces la nivel mondial.

Cum prevenim supraponderabilitatea infantilӑ

Dieta este importantӑ încӑ de la naştere. Hrӑnirea copilului exclusiv la sân pânӑ la vârsta de 6 luni contribuie la dezvoltarea microbiomului intestinal şi a sistemului imunitar. Diversificarea, începând cu vârsta de 6 luni, trebuie sӑ respecte indicaţiile pediatrului, iar alimentaţia ulterioarӑ va include surse variate de nutrienţi proveniţi din surse vegetale şi animale. Evitaţi sӑ oferiţi copiilor: sucuri cu sau fӑrӑ zahӑr, alimente prӑjite şi ambalate, dulciuri din comerţ. Întotdeauna citiţi etichetele alimentelor cumpӑrate şi eliminaţi-le pe cele care conţin conservanţi, coloranţi şi alte substanţe chimice. Încurajaţi copiii sӑ facӑ mişcare fizicӑ cel puţin 30 de minute zilnic, fiind propriul lor model.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități