Mama și copilul Mama și copilul

Micul dejun este o provocare pentru copil?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 13 Sep. 2024
Micul dejun este o provocare pentru copil?

Micul dejun poate fi o provocare pentru copii şi familie, deopotrivă. Fie că se trezesc mai târziu şi nu au timp să mănânce dimineaţa, fie că nu le place ceea ce mulţi părinţi consideră că este normal să mănânce la micul dejun sau doresc să limiteze consumul de calorii pentru a se menţine în formă, toate acestea pot cauza refuzul de a lua micul dejun. Ocazional, o zi începută fără mic dejun nu este o problemă, însă beneficiile acestei mese pentru copii sunt atât de mari, încât un mic efort pentru a integra şi o gustare înainte de a pleca la şcoală va aduce recompense în scurt timp.

Beneficiile micului dejun pentru copii

Poate că, mai mult decât pentru un adult, micul dejun este o masă esenţială pentru copii. Iată de ce:

  1. Îmbunătățeşte performanța școlară. Micul dejun oferă energia necesară pentru a începe ziua şi le permite copiilor să se concentreze mai bine la şcoală. De asemenea, un mic dejun echilibrat, bogat în nutrienți esențiali precum proteinele, carbohidrații complecși și grăsimile sănătoase, poate contribui la optimizarea performanțelor academice și la o mai bună atenție în clasă.
  2. Menține un nivel optim de energie. Dimineaţa, nivelul glicemic este scăzut, iar micul dejun ajută la restabilirea nivelului de zahăr din sânge, oferind energia necesară pentru activitățile fizice și mentale ale copiilor şi prevenind instalarea oboselii la şcoală.
  3. Încurajează obiceiuri alimentare sănătoase. Copiii care iau micul dejun au un aport mai echilibrat de nutrienți pe parcursul zilei și sunt mai puțin predispuși să mănânce excesiv la mesele ulterioare sau să ia gustări nesănătoase, prevenind obezitatea.

Sfaturi pentru a transforma micul dejun într-un obicei zilnic

  • Pregătiţi cât mai multe lucruri din seara anterioară: de la aranjatul hainelor şi ghiozdan până la planul pentru pachet şi micul dejun, acestea pot fi făcute de seara. Discutaţi cu copilul ce doreşte să mănânce la micul dejun. Poate uneori va dori cereale cu lapte sau cu iaurt, iar altă dată, o tartină cu cremă de brânză, ou fiert sau o omletă. Faceţi planul de activităţi şi stabiliţi responsabilităţile dinainte, astfel încât fiecare să ştie ce are de făcut, iar cel mic să se trezească ştiind că şi ce va mânca.
  • Gândiţi în afara cutiei (de cereale): poate unii copii nu apreciază cerealele cu lapte şi doresc ceva mai crocant sau mai consistent. Fiţi deschişi experimentelor şi încercaţi să le oferiţi iaurt grecesc cu fructe congelate, nuci şi miere, o tartină cu caşcaval, şuncă şi legume proaspete sau cu unt de arahide, salată de ou fiert de seara.
  • Dacă timpul vă permite, luaţi micul dejun împreună, pentru a fi un exemplu de urmat de către copii şi a crea un obicei sănătos în familie.
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități